Trabzon'da Fındık Eğitimi Başlıyor!

Trabzon Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Trabzon Ticaret Borsası ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün işbirliği ile düzenlenen ve ağırlıklı olarak tekniğine uygun budama sisteminin anlatılıp, pratik uygulamasının yapılacağı eğitim programı 10 ilçede ge

Trabzon'da Fındık Eğitimi Başlıyor!
Trabzon Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Trabzon Ticaret Borsası ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün işbirliği ile düzenlenen ve ağırlıklı olarak tekniğine uygun budama sisteminin anlatılıp, pratik uygulamasının yapılacağı eğitim programı 10 ilçede gerçekleştirilecek.
 
Programa göre, Ziraat Mühendisleri Erdal Yığcı ile Suzan Kol tarafından ayrı ayrı verilecek ‘Fındık Yetiştiriciliği Eğitimi’ Sürmene ve Araklı ilçelerinde 18-22 Ocak, Arsin ve Yomra ilçelerinde 25-29 Ocak, Ortahisar ve Maçka ilçelerinde 1-5 Şubat, Akçaabat ve Çarşıbaşı ilçelerinde 8-12 Şubat, Vakfıkebir ve Beşikdüzü ilçelerinde 15-19 Şubat tarihleri arasında düzenlenecek.
 
Seminere her ilçeden 20’şer üretici davet edilirken, proje kapsamında 2014 ve 2015 yıllarında sökülerek yeniden dikimi yapılan bahçe sahiplerinden de 50 kişi katılacak.
İlçelerde Halk Eğitim Müdürlükleri ile koordineli olarak gerçekleştirilecek kurslarda üreticilere Dünya ve Türkiye fındık üretiminin yanı sıra, bahçe tesisi, budama, gübreleme ve kireçleme, hastalıklar, toprak analizi, hasat, harman ve depolama konularında 5 gün süreyle bilgiler verilip, bahçelerde uygulamalar yapılacak.
Seminere katılanlara budama makası, testere ve benzeri araçların yer aldığı çanta ücretsiz olarak hediye edilecek.
 
Trabzon Ticaret Borsası’nın koordinasyonunda 2013 yılında uygulanmaya başlanan ‘Fındıkta Verim ve Kaliteyi Arttırma Projesi’nin ilk bölümünde toplam 63 yaşlı bahçe sökülüp farklı sistemlerle dikilerek tesis edilmişti. İkinci kısımda ise verim ve kaliteye asgari yüzde 30 oranında etki eden bilinçli budama konusu, öncelikli olmak üzere üreticilerin bilinçlendirilmesi üzerinde durulacak.
 
Projeye, Fındık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Fındık Tanıtım Grubu, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası, Doğu Karadeniz İhracatçıları Birliği’nin yanı sıra Ferrero-Oltan Gıda firması da maddi destek sağlıyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler