Trabzon'da dolmuş kapasitesi nasıl artacak?

Trabzon Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi’nin (UKOME) aldığı kararla Ortahisar ilçesinde bulunan (D) plakalı dolmuş minibüslerinin taşınan yolcu sayısının 1 yolcu arttırılarak 10’a çıkarılmasına karar verilmesiyle birlikte bu işlemin nasıl

Trabzon'da dolmuş kapasitesi nasıl artacak?
Trabzon Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi’nin (UKOME) aldığı kararla Ortahisar ilçesinde bulunan (D) plakalı dolmuş minibüslerinin taşınan yolcu sayısının 1 yolcu arttırılarak 10’a çıkarılmasına karar verilmesiyle birlikte bu işlemin nasıl gerçekleştirileceği merak konusu olmuştu. Belediye tarafından yapılan açıklamada dolmuşların bazı şartları yerine getirmesi gerektiği belirtildi.
 
Taşınacak yolcu sayısının artırılmasında yolcuların rahatsız edilmemesi için titizlikle çalışılacağının belirtildiği açıklamada şu ifadelere yer verildi;
 
Alınan kararın uygulamaya konulmasının ardından bazı basın-yayın organlarında, “Dolmuşların koltuk kapasitelerinin artması araç içindeki hareketleri kısıtlayacağından, vatandaşı balık istifi mi yapacaklar? Böyle bir karar alınırken araçları hiç hesaba kattılar mı?..” şeklinde ifadelere yer verilmiştir.
 
Uygulamaya konulan bu kararın dolmuş taşımacılığı hizmetinden yararlanan vatandaşlarımızı seyahatlerinde rahatsız etmemesi için gerekli titizlik gösterilmiştir. 
 
“Araçların İmal Tadil ve Montajı Hakkında Yönetmeliğin 7. maddesinin (c) bendi uyarınca” koltuk ilavesi ancak teknik olarak uygun araçlarda yapılabilir. Dolayısıyla Ortahisar ilçemizde bulunan (D) plakalı dolmuş minibüslerinden bu koşulu sağlayabilenlerine emniyet kemeri onaylı (e) koltuk ilavesi yapılabilecektir. 
 
Kanun gereğince koltuk ilavesine uygun olan dolmuş minibüslerinin sahip ya da sahipleri önce kanunda belirtilen kurumlara proje çizimi gerçekleştirirler. Proje çiziminin Türk Standartları Enstitüsü’nde (TSE) uygundur diye onaylanması halinde gerekli tadilat işlemlerini yapacak, araçlar muayene istasyonlarında muayeneden geçirilecektir. Muayene işlemleri de uygun görülürse Trafik Tescil’de araçların ruhsatlarına bu bilgiler işlenecektir. 
 
Kanunda bu koşulları yerine getirme kapasitesi olan dolmuşlar için verilmiş olan haklarını talep etmeleri üzerine; alınan kararla şart olan tüm bu düzenlemeler Trabzon Şoförler, Otomobilciler, Minibüscüler ve Otobüscüler Esnaf Odası Başkanlığı’na iletilmiştir.
 
Bu şartları yerine getirmeyen dolmuş minibüslerinde 10 yolcu taşımacılığı yapılması yasal olarak mümkün olmadığından, gerekli şartları taşımadığı halde 10 yolcu taşımacılığı yapmak isteyen araçlara, ilgili birimlerce sık sık gerçekleştirilmekte olan denetimler sırasında cezai işlem uygulanacaktır. 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Trabzon Haber