Trabzon'da bir köy mahvoldu!

Haber61 – Haber Servisi – Trabzon’un Akçaabat İlçesi Derecik Köyü Demirtaş Mahallesinde elektrik nedeniyle meydana gelen akım kayması 10 evde bulunan beyaz eşyaların yanmasına neden oldu. Haber61.Net’in edindiği bilgiye göre; Demirtaş Köyünde bir trafonun

Trabzon'da bir köy mahvoldu!

Haber61 – Haber Servisi – Trabzon’un Akçaabat İlçesi Derecik Köyü Demirtaş Mahallesinde elektrik nedeniyle meydana gelen akım kayması 10 evde bulunan beyaz eşyaların yanmasına neden oldu. Haber61.Net’in edindiği bilgiye göre; Demirtaş Köyünde bir trafonun sürekli arıza çıkardığı ve bu nedenle köyde zararlara meydan olduğu öğrenildi. Geçtiğimiz günlerde yine trafonun arıza yapması nedeni ile akımın kullanıcılara yüksek voltaj olarak gitmesi nedeni ile köyde bulunan 10 evde prize takılı olan tüm beyaz eşyalar ile aydınlatma lambaları patladı. Köyde yaralanan olmazken maddi hasarın fazla olduğu öğrenildi.

ARIZA YÜZÜNDEN MEYDANA GELEN ZARARLARI ALA BİLİRSİNİZ

Tüketici Sorunları Derneği Genel Başkanı Aydın Ağaoğlu, elektrik kesintilerinden mağdur olan tüketicilerin karşılaştıkları zararları elektrik dağıtım şirketlerine tazmin ettirebileceklerini belirtti. Şirketlerin kesintilerden önce haber vermesi gerektiğini belirten Ağaoğlu sözlerine şöyle devam etti:

“Elektrik abonelerine kaliteli, sürekli ve kesintisiz hizmet sunulabilmesi için 8 Mayıs 2014 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan Elektrik Piyasası Tüketici Hizmetleri Yönetmeliği’ne göre dağıtım şirketleri, programlı kesintiler kesintinin başlangıç ve sona erme zamanını 48 saat öncesinden, tüketicilere bilgilendirmekle yükümlüdür. Ayrıca Tüketici Kanunu’nda yer alan Ayıplı Malın neden olduğu zararlara da atıfta bulunarak tüketicinin hizmet kesintisi nedeniyle ortaya çıkacak zararını 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun kapsamında talep edebileceğine de işaret etmektedir”.

“TUTANAK TUTARAK ZARARINIZI FİRMADAN TAHSİL EDEBİLİRSİNİZ”

Ağaoğlu tutanak tutulması gerektiğini hatırlattı ve şu değerlendirmeyi yaptı: “Önceden bildirilmeden ortaya çıkan elektik kesintileri  yüzünden zarara uğrayan tüketicilerin bu zararlarını makul şekilde kanıtlamaları halinde dağıtım şirketlerinden tahsil edebilmeleri mümkündür. Bu bağlamda elektrik kesintisi olan yerlerdeki tüketiciler öncelikle kendileri tedbir olarak elektrikli cihazları kapatmalı, ancak meskende bulunmama ve benzeri sebeplerle cihazlarının elektrik bağlantısını kesemeyen aboneler  kesintisi nedeniyle ortaya çıkan zarar ve ziyanlarını mutlaka derhal dağıtım şirketine e-posta, faks, taahhütlü mektup ve benzeri yazılı yöntemlerle bildirmeli ve mümkünse tanıklarla birlikte elektrik işinden anlayan bir uzmanın da imzalayacağı bir tespit tutanağı düzenlemelidirler.

‘BUZDOLABINDA BOZULAN GIDALARIN BEDELİNE KADAR GERİ ALIN’

Elektrik dağıtım şirketi makul sürede gereken tespiti yaptırmak zorundadır. Zararı tazmin edilmeyen tüketiciler buzdolabında bozulan gıdaların bedelleri de dahil olmak üzere, arızalanan elektrikli ve elektronik cihazlarının onarım veya yenisinin bedelini firmadan talep etmelerine rağmen olumlu sonuç alamazlarsa, 3 bin liraya kadar zararları için ikamet ettikleri yerde bulunan Tüketici Hakem Heyeti’ne başvurmak suretiyle haklarını arayabilirler. Tüketicinin zararı 3 bin liranın üzerinde ise en yakın Tüketici Mahkemesi’nde, Tüketici Mahkemesi olmayan yerlerde Tüketici Mahkemesi sıfatıyla görev yapacak Asliye Hukuk Mahkemesi’ne başvurmalıdır.” diyerek uyardı.

“Hem çok fazla elektrik faturası ödüyoruz hem eşyalarımız bozuluyor” diyerek tepki gösteren elektrik abonelerinin şikayetleri şöyle:

“Elektrik Dağıtım Şirketi Yüzünden Buzdolabım Bozuldu!”

“3 yıllık buzdolabım bozuldu. Gelen teknik servis düşük voltaj sebebiyle bozulduğunu söyledi. 450 TL tamir ücreti talep edildi. Yenisini almak zorunda kaldık. 1500 TL'ye mal oldu. Bu sıkıntıdan elektronikleri sürekli yenilemek zorunda mı kalacağız?”

“Ödediğimiz Faturaların Karşılığı Bozulan Eşyalar Oluyor!”

“Her akşam 7 ila 12 arasında anlık elektrik kesintileri yaşıyoruz, bu yüzden bulaşık makinemiz ve buzdolabımız bozuldu, her ay 100 TL'nin üzerinde fatura ödüyoruz. Ödediğimiz faturanın karşılığı bozulan beyaz eşyalarımız oluyor. Şikayet veya arıza için 186'yı arıyoruz 10 dakika bekleme süresi veriyor, konuşsak bile hiç bir işe yaramıyor. Dağıtım şirketinin bozulan beyaz eşyalarımın zararını karşılamasını talep ediyorum.”

“Beyaz Eşyalarım Bozuldu Hasarı Kim Karşılayacak?”

 “Zonguldak'ta yaşıyorum ve buraya bakmakla mükellef olan Elektrik Dağıtım şirketi sayesinde buzdolabım, çamaşır makinem ve bulaşık makinemin ana kartları yandı sebep elektrik kesintisi

burasının iklimi belli... Her yağmur yağdığında ne yapacağız yani makinelerin başında mı bekleyeceğiz ya da makineleri hep fişten çekik mi duracak? Şimdi bunca hasarı kim karşılayacak?”

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler