Trabzon'da 14 kadın bir araya geldi ve...

Trabzon'da kadınların istihdamının artırılması ve eğitime teşvik edilmesi amacıyla 14 kadın bir araya gelerek, yaklaşık 7 ay önce Sınırlı Sorumlu Trabzon Kadın Girişim, Üretim ve İşletme Kooperatifini kurarak, hayallerinin ilk adımını attı.Eşit katkı payl

Trabzon'da 14 kadın bir araya geldi ve...

Trabzon'da kadınların istihdamının artırılması ve eğitime teşvik edilmesi amacıyla 14 kadın bir araya gelerek, yaklaşık 7 ay önce Sınırlı Sorumlu Trabzon Kadın Girişim, Üretim ve İşletme Kooperatifini kurarak, hayallerinin ilk adımını attı.

Eşit katkı payları ile güç birliği yapan kadınlar, açtıkları yufka ve yaptıkları ev yapımı reçellerle sermayelerini artırıp, hayallerini gerçekleştirmek için mücadele ediyor.

Sınırlı Sorumlu Trabzon Kadın Girişim, Üretim ve İşletme Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Teşrife Boysan, üreten kadınların, ürettikleri ürünleri pazarlara götürmekte zorlandıkları ve bu nedenle de bu tarz sorunlara çözüm olmak adına proje hazırladıklarını söyledi.

Boysan, proje kapsamında 14 kadın bir araya gelerek kooperatif kurmayı düşündüklerini ifade ederek, "Trabzon Kadın ve Yaşam Derneği ile Sabancı Vakfı bu konuda bize destek sağladı. Proje kapsamında Düzce ve Ardeşen'de faaliyet gösteren kooperatiflerine izleme gezisi düzenledik. Kişisel gelişim, kooperatifçilik ve iletişim eğitimleri aldık. Yaklaşık 7 ay önce de resmi olarak kadın kooparatifimizi kurduk" dedi.

En büyük sermayelerinin birbirine güven ve birlikte çalışma isteği olduğunu vurgulayan Boysan, "Kendimize ait bir yerimiz olmadığı için Kadın ve Yaşam Derneğinin misafiri olarak burdayız. Tek isteğimiz kendimize ait üretim yapabileceğimiz bir yerimizin olmasıdır. Üretme anlamında çok sağlıklı bir mutfağımız yok. Bu nedenle de üretimimizi artırmak için bazı girişimlerde bulunmaya çalışıyoruz. Şimdilik sermayemizi artırmak anlamında yufka açıyor, reçel yapıyoruz ve bunları çevremize satarak kendimizi tanıtmaya çalışıyoruz" diye konuştu.

ÜRETTİKLERİMİZİ PAZARLAYABİLMEK BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ!

Boysan, yapmak istedikleri birçok proje olduğunu da işaret ederek, "Karadeniz'de kadınlar olarak bir araya geldik ve birlikte bir proje tasarladık. Ürettiğimiz ürünleri, geleneksel el sanatlarımızı ve yöresel yemeklerimizi, kadın kooperatifimizin çatısı altında toplamayı amaçlıyoruz" ifadesini kullandı.

Kooperatifin kar amacı gütmediğini de belirten Boysan, "İstihdama ve üretime katkı sağlamaya çalışıyoruz. Kar edeceğiz, ettiğimiz karla bir kadın daha çalıştıracağız. Tekrar kar edeceğiz, ettiğimiz karla farklı bir iş alanında yine kadın istihdam edeceğiz ya da dezavantajlı gruplarla çalışıp, onlara istihdam sağlayacağız. Bu kapsamda projelere imza atabiliriz, projelerden de faydalanabiliriz" dedi.

Boysan, üretim kadar pazarlamanın da önemli olduğuna dikkati çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ürettiklerimizi pazarlayabilmek bizim için çok önemli. Ürettiklerimiz içerisinde yiyecek de var, el sanatları da var, fikir de var. Asıl amacımız ürettiklerimizi pazarlayabileceğimizi kanıtlayabilmektir. Toplum içerisinde birşeyler yapmak istiyoruz. Biz varız diyen, artık ayağı yere basan kadınların görünür olmasını istiyoruz. Hayallerimizi gerçekleştirmek için de mücadele ediyoruz. Bu kapsamda yufka açıyoruz ve ev reçelleri yaparak sermaye oluşturmaya çalışıyoruz. Uzun vadede de kooperatif binası oluşturmayı hedefliyoruz."

KOOPERATİF OLARAK ÜRETİM YAPABİLECEĞİMİZ ATÖLYEYE İHTİYACIMIZ VAR

Kooperatif ortaklarından Ayşe Demir ise çocuklarını okutmak için Gaziantep'ten geldiğini dile getirerek, "Gaziantep'ten salça ve baharat getirip, tanıdıklarıma ticaretini yapıyorum. Burada da elimden geldiğince arkadaşlarıma destek oluyorum. İçli köfte yapıyorum. Onların yaptıklarına yardımcı oluyorum" ifadelerini kullandı.

Kooperatif olarak üretim yapabilecekleri bir alana ihtiyaçları olduğunu anlatan Demir, "En çok bir mutfağımızın olmasını istiyoruz. Bizim en büyük hedefimiz, yıllardır ticaret yapmış ama sigortasını ödeyemeyen kadınlarımızın sigortalanması sağlamaktır" dedi.

Diğer ortaklardan Ayşe Kurban da bir an önce üretime geçmek istediklerini ifade ederek, "Üretimimizi bir an önce kara çevirmek isityoruz. Bu konuda çeşitli başvurular yapıyoruz ama henüz bize dönüş olmadı. Biz kendimize ait üretim yapabileceğimiz bir alan istiyoruz. Atölyeye ihtiyacımız var. Arkadaşlarımızla yemek konusunda kendimize çok güveniyoruz" diye konuştu.

Dilek Akıntürk ise yaptıkları projeleri hayata geçirmek istediklerini işaret ederek, kendilerini duyurmak ve yaptıklarını göstermek için fuarlara katılmak istediklerini de kaydetti.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler