Trabzon'da Marco Polo'nun vasiyeti gerçekleştiriliyor

Trabzon'da DOKA tarafından desteklenen ve genel konsepti Marco Polo'ya ait olan proje gerçekleştiriliyor.

Trabzon'da Marco Polo'nun vasiyeti gerçekleştiriliyor

Karadeniz Sınır Ötesi İşbirliği Program kapsamında Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı’nın (DOKA) da ortak olarak yer aldığı ‘Sınır Ötesi İşbirliği Ağlarının Kurularak Kültür Turizminde Kalite Standartlarının Artması’ konulu ALECTOR Projesi tamamlandı. 

Projenin tamamlanmasının ardından DOKA Toplantı Salonu’nda bir basın toplantısı düzenleyen Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) Trabzon Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Mehmet Bozdoğan, Türkiye, Yunanistan, Romanya, Bulgaristan, Moldova, Ukrayna ve Gürcistan’dan 9 yabancı, 3 Türk proje ortağı tarafından 2014 yılından bu yana yürütülen ALECTOR Projesi'nde kültürel miras değerlerinin oluşturulan tematik konseptler üzerinden turizm gibi sektörlerde daha etkin kullanımı için çeşitli aktiviteler gerçekleştirildiğini söyledi.

Bozdoğan, projenin genel konseptinin ‘Marco Polo’nun Vasiyeti’ olduğunu belirterek, “Proje içerisinde bölgenin kültürel mirasının nasıl daha canlı ve aktif bir şekilde bölgemizi ve kültürel mirasımız olan değerlerimizi ziyaret eden turistlere sunulabileceği üzerine çeşitli paydaş toplantıları, yuvarlak masa toplantıları, uluslararası çalıştaylar ve saha ziyaretleri düzenlenerek, her ülkede bir konsept pilot proje geliştirilmiştir. Projenin genel konsepti olan ‘Marco Polo’nun Vasiyeti’ olurken, projenin IPA ortaklarından olan DOKA, Doğu Karadeniz Bölgesi için ‘İpekyolu’ndan Modern Zamanlara, Efsanevi Yolculuklar’ konseptini geliştirmiştir. Bu konsept altında Trabzon Bedesten Çarşısı ve Memişağa Konağı, Giresun Adası, Ordu Yason Burnu, Rize Zil Kale, Gümüşhane Santa Harabeleri ve Artvin Macahel gibi alanlar çalışılmış ve pilot proje içeriği oluşturulmuştur” dedi.

E-KURS İLE 9 ÜLKEDEN 48 KİŞİ KÜLTÜREL MİRASLARIN KORUNMASI İÇİN EĞİTİM ALDI

E-kurs ile 9 ülkeden 48 kişinin kültürel mirasın korunması ve turizmde kullanılması gibi konularda eğitim aldığını kaydeden Bozdoğan, “Projenin en önemli ayağını oluşturan bu pilot projeler hazırlanan görsel paneller ile açık hava müzesi ‘Scriptorama’ şeklinde mobil bir şekilde sergilenebilmekte yine projede üretilen İBOOK ile tablet, mobil telefon gibi dijital platformlarda kullanıcıya ulaştırılabilmektedir. Proje içerisinde gerçekleştirilen bir başka önemli aktivite olan e-kurs ile 9 ülkeden 48 kişi kültürel mirasın korunması ve turizmde kullanılması gibi konularda eğitim almıştır. Ayrıca proje ile Yunanistan’ın Drama şehri, Gürcistan Batum ve Türkiye’de Şile’yi kapsayan saha çalışmaları ile kültürel mirasın nasıl değerlendirildiği farklı ülkelerde incelenmiştir. Bu saha çalışmaları ve e-kursa Doğu Karadeniz Bölgesi’nden farklı kurumlardan 20 kişinin katılımı sağlanmıştır” ifadelerini kullandı.
 


 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler