Trabzon'da lise öğrencilerinden önemli buluş

Trabzon'da Lise öğrencileri öğretmenleri ile birlikte elektrikli iş makinesi üretti.

Trabzon'da lise öğrencilerinden önemli buluş

Trabzon Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Makine Teknolojileri Bölümünden 4 öğrenci "Elektrikli Lastik Tekerlekli Yüklenici" sistemini geliştirdi.

Makine Teknolojileri Bölümü öğretmenlerinden İlyas Kolaylı, Ahmet Özoğlu ve Sebahattin Tok gözetiminde, son sınıf öğrencileri Mütdalip Demirci, Eyyüp Can Aksoy, Berat Alemdağ ve Ruşen Kibar tarafından geliştirilen proje kapsamında, küçük ve dar alanda amatör işlerde kullanılması için elektrikli iş makinesi üretildi.

Öğrenci ve öğretmenler tarafından hazırlanan ve adı "Kotaran" konulan elektrikli iş makinesi, inşaat firması sahipleri başta olmak üzere görenlerin ilgi odağı oldu.

Kolaylı, projeyi 4006 TÜBİTAK Bilim Fuarı kapsamında, öğrenci ve öğretmenlerin birlikte tasarladığını söyledi.

Sistemin yaklaşık 2 ayda tamamlandığını anlatan Kolaylı, "Projeyi iki aşamalı düşünüyoruz. Bu yıl birinci aşaması olan, bir operatör yardımıyla kumanda edilmesini planladık ve onu ortaya çıkardık. İkinci aşamasında da tamamen uzaktan kumandalı yapmayı planlıyoruz. Önümüzdeki yıl hedefimizde bu var." dedi.

Kolaylı, sistemin, kullanım alanlarında kolaylıklar sağlayacağını vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sistemi küçük ve dar alanlarda kullanmayı amaçladık ve hayata geçirdiğimiz sistemle petrol yakıtlarının azaltılmasını hedefledik. Bunun dışında okulumuz için de örnek bir proje oldu. Hayata geçirdiğimiz bu proje sayesinde öğrencilerimizin ders ve uygulama eksikliklerine katkı sağlamış oluyoruz. Gerçek bir kepçede ne varsa ürettiğimiz sistemde de aynı özellikler var. Öğrencilerimiz bundan sonraki süreçte teorik yanında, uygulamayı da proje sayesinde görebilecek."



"ELEKTRİKLİ İŞ MAKİNEMİZİN ADINI DA 'KOTARAN' KOYDUK"

Sistemin bazı parçalarını dışarıdan aldıklarını belirten Kolaylı, projenin hayata geçmesinin, hayırseverlerin desteğiyle yaklaşık 11 bin liraya mal olduğunu kaydetti.

Kolaylı, "Biz aslında operatörün can güvenliğinin sağlanması noktasında projeyi ortaya çıkarmıştık. Onu da önümüzdeki yıl uzaktan kumanda yardımıyla sağlayacağız ve projenin ikinci kısmını hayata geçireceğiz." diye konuştu.

Kolaylı, makinenin inşaat firması sahiplerinden de ilgi gördüğünü ifade ederek, "Çünkü bizim makinemizin yakıt derdi yok ve küçük alanlarda rahatlıkla kullanılabilir. Üzerinde iki akü var ve 5 ile 6 saat civarında çalışabiliyor. Sonra tekrar şarj ediyoruz. Petrol yakıtlı cihazlara göre elektrikli cihazlar çok daha ekonomiktir." dedi.



"MİLLİ PROJELERDE GÖREV ALMAK İSTİYORUZ"

Öğrencilerden Eyyüp Can Aksoy da projeyi hayata geçirmek için arkadaşları ve öğretmenleriyle gece gündüz çalıştıklarını belirtti.

Aksoy, "Yaptığımız iş ortada. Güzel bir proje oluşturduk ve bunu hayata geçirdik. Çalıştık, emek harcadık ve emeğimizin gayretini de ortaya koyduğumuz makinemizde gördük. Kotaran'ı gören herkes ilgi gösteriyor. Bu da bizleri ayrıca mutlu ediyor." ifadesini kullandı.

Aksoy, okuldan bu yıl mezun olduklarını kaydederek, şunları söyledi:

"Hedefim güzel bir üniversiteyi kazanıp makine mühendisi olmak ve kendimi geliştirmek. Hepimizin hedefi bu aslında. Özellikle milli projelerde görev almak istiyoruz. Bu yönde de kendimizi geliştirmek istiyoruz. Biz bu sistemi hayata geçirirken bütün emeğimizi, bilgi birikimimizi, tecrübemizi ortaya koyduk. Kendimizi gidebildiğimiz yere kadar taşıyacağız."



HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler