Trabzon'da Kızlar Manastırı'nda sona doğru

Trabzon'da Kızlar Manastırı'nın restorasyonunda sona gelindi.

Trabzon'da Kızlar Manastırı'nda sona doğru

Trabzon'da Boztepe'de bulunan Kızlar Manastırının restorasyon çalışmalarında sona gelindi.

Trabzon'un Boztepe Mahallesi'nde iki teras üzerinde inşa edilen Kızlar Manastırı'nın kapsamlı restorasyon ve rölöve çalışmalarında sona yaklaşıldığı belirtildi.

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, kentin tarih, sanat, uygarlık ve kültür kenti olduğunu söyledi.

Turizmde de Trabzon'un potansiyele sahip olduğunu vurgulayan Gümrükçüoğlu, "Bu kapsamda kentimizdeki tarihi mekanları restore ederek turizmin hizmetine sunmak için çalışıyoruz. Bu çerçevede de bir süre önce Boztepe Mahallesi'nde, şehre hakim mevkide yer alan tarihi Kızlar Manastırı'nın restorasyonuna başlanmıştı." dedi.

Gümrükçüoğlu, restorasyon projesinin Büyükşehir Belediyesince yaptırıldığını belirterek, "Tarihi Kızlar Manastırı'nın restorasyonu, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yürütülüyor. Yüklenici firma da çalışmalarını hızla sürdürüyor. Manastırın restorasyon ve rölöve çalışmalarında sona yaklaşıldı. Restorasyon tamamlandığında manastır ülke ve bölge turizmine çok önemli katkılar sağlayacak." diye konuştu.
 


Kızlar Manastırı'nın yöredeki turizm açısından önemli olduğuna işaret eden Gümrükçüoğlu, "Restorasyonunun tamamlanmasıyla turizme kazandırılacak Kızlar Manastırı, Trabzon ile yörenin kültür, sanat ve turizm hayatına önemli canlılık katacak. Manastır, bir tarih ve kültür kenti olan Trabzon turizmde de yükselen değer olmaya devam edecek." değerlendirmesinde bulundu.

Gümrükçüoğlu, Kızlar Manastırı'nın bölgede dikkati çekeceğini ifade ederek, manastırın yeni halinin kente gelecek gelecek turistler için çekim merkezi olacağını belirtti.

Aslına uygun restore edilen manastırdaki restorasyon ile yapıdaki tarihi kaya kilisesi ve örneğine nadir rastlanan fresklerin gün yüzüne çıkarılacağını aktaran Gümrükçüoğlu, "Kızlar Manastırı, restorasyonun ardından yerli ve yabancı turistlerin en önemli uğrak yerlerinden birisi olacak. Bu kapsamda da restorasyon çalışmaları mahalle sakinlerini ve esnafı çok sevindiriyor. Manastırın, restorasyonun ardından bölge turizmine çok önemli katkılar sağlayacak." sözlerine yer verdi. 

KIZLAR MANASTIRI

Boztepe yamacının şehre en hakim mevkisinde 1349-1390 yılları arasında 3. Alexios zamanında kurulan manastır, birkaç defa onarılarak son şeklini 19. yüzyılda aldı.

Manastırın içerisinde kaya kilisesi ve onun girişinde şapel ile birkaç hücre, kilisesinin içerisinde de 3. Alexios ve eşi Theodora'ya ait freksler bulunuyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Trabzon Haber