Trabzon'da kadınlara seçme ve seçilme hakkının yıldönümü kutlandı

5 Aralık Türk kadınına seçme ve seçilme hakkı verilişinin 82. yıldönümü gibi Trabzon’da kutlandı.

Trabzon'da kadınlara seçme ve seçilme hakkının yıldönümü kutlandı

Trabzon'da 5 Aralık Türk kadınına seçme ve seçilme hakkı verilişinin 82. yıldönümü CHP'li kadınlar tarafından kutlandı. 

Trabzon CHP Kadın Kolları, 5 Aralık Türk kadınına seçme ve seçilme hakkı verilişinin 82. Yıldönümü sebebiyle meydanda bulunan Atatürk Anıtı’na çelenk bıraktı.

Törene CHP Kadın Kolları üyeleri katılırken çevredeki vatandaşlar da ilgiyle izledi. 

Trabzon CHP Kadın Kolları Başkanı Hava Olcayto yaptığı açıklamada, kadına seçme seçilme hakkının verilmesinin Mustafa Kemal Atatürk’ün eşsiz öngörüsü sonucunda olduğunu ve bunun kadın hakları açısından bir devrim olduğunu söyledi. 

Kadınlara verilen seçme ve seçilme hakkının  Türkiye’nin demokratikleşmesinin en önemli adımlarından biri olduğunu ifade eden Hava Olcayto, “Aradan geçen 82 yılda biz kadınların kazanımları daha ileriye taşınması gerekirken eğitimde, istihdamda, karar alma ve yönetim mekanizmalarında önümüze konulan engeller sonucu gelinen noktada maalesef olması gereken yerde değiliz.” dedi. 

Olcayto, günümüzde kadınlar açısından temsilde adalet ve sonuçta eşiklikten söz edilmediği belirterek, “2015 Genel seçimi sonucunda biz kadınlar TBMM’de sadece 76 kadın vekille %13 oranında temsil ediliyoruz. Nüfusun yarısı olan biz kadınlar yasalar önünde erkeklerle eşit haklara sahibiz ancak haklara ulaşmada eşit değiliz.” diye konuştu. 



"AKP KADINLARIN ZİHNİNE, BEDENİNE, KİMLİĞİNE HÜKMETMEYE ÇALIŞIYOR"

Eğitim konusunun kadınların ekonomik, sosyal ve siyasal alanlarda da olmasının en önemli aracı olduğunun altını çizen Olcayto,  AK parti iktidarını eğitim ve kadınlar üzerinden şu sözlerle eleştirdi: “Ne yazık ki AKP iktidarı kız çocuklarını okuldan uzaklaştıran düzenlemeleri birbiri ardına devreye sokmuştur. 4+4+4 eğitim sistemi, taşımalı eğitim sistemi kız öğrencilerin beşinci ve altıncı sınıftan sonra eğitimlerini bırakmalarına sebep olmuştur. AKP, kadın istihdam paketiyle kadınları iş ve sosyal yaşamdan uzaklaştırarak eve ve güvencesizliğe hapsedecek düzenlemeler yapmaktadır. Ayrıca kadınlar çalışma hayatında çoğunlukla kayıt dışı ve daha az ücretle çalıştırılmakta, çalışan kadın erkeklerle eşit işe eşit ücret alamamaktadır. Mevcut iktidar kadınların kaç çocuk doğuracağına, nasıl doğuracağına, gece sokakta yürüyüp yürüyemeyeceğine, kahkaha atıp atamayacağına karar vermeye, kılık kıyafetine, zihnine, bedenine, kimliğine hükmetmeye çalışmaktadır.” 

“Yakın zamanda kız çocuklarının tecavüzcüsüyle evlendirilmelerinin önünü açacak yasa tasarısının geri çekilmesi, kadınların dayanışarak, güçlerini birleştirerek verdikleri örgütlü mücadelenin sonucudur.” diye eleştirilerine devam eden Olcayto, kadınları haklarını korumak için örgütlü mücadeleye çağırdı.  

Olcayto, “Dünya yerinden oynar kadınlar birlik olsa” sözleriyle tüm kadınlara her alanda eşit ve özgür bir dünya dileyerek konuşmasını sonlandırdı. 



HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler