Trabzon'da 20 yıldır 1 metrelik ekmek üretiyor

Trabzon'da 1 metrelik ekmek vazgeçilmez oldu.

Trabzon'da 20 yıldır 1 metrelik ekmek üretiyor

Trabzon'da bir fırında yaklaşık 20 yıldır üretilen 1 metre uzunluğunda ve 2,5 kilo ağırlığındaki ekmek, kalabalık ailelerin vazgeçilmezi oldu.

Trabzon-Gümüşhane karayolunun Esiroğlu mevkisinde ekmek fırını işleten Özgür Sünger, iş yerini açtığında vatandaşların ilgisini çekmek için yaptığı 1 metre uzunluğunda ve 2,5 kilogram ağırlığındaki ekmeği, talep üzerine hala pişiriyor.

 Sünger, mesleğe başladığı ilk yıllarda farklı ürün arayışı içerisinde olduğu için 1 metre uzunluğunda ekmek pişirdiğini söyledi. Sadece deneme amacıyla ürettiği ekmeğe zaman içerisinde vatandaşların ilgi gösterdiğine ve üretmedikleri günlerde dahi insanların sorduğuna işaret eden Sünger, şöyle konuştu:

"Vakfıkebir ekmeği olarak bilinen yuvarlak ekmeğimiz ile bu ekmeğin yapılışı tamamen aynı. Bu sadece üretimimize göre boyunda değişiklik olabiliyor. Yaklaşık 20 yıl önce şehirde ilk defa bu ekmeği biz yaptık ve insanlar ilgi gösterdi. 1 metre uzunluğundaki bu ekmek yaklaşık olarak 7 normal ekmeğe denk geliyor ve ağırlık olarak da 2,5 kilogramı buluyor." 

Sünger, tanesini 10 liradan satışa sunduğu ekmeğe yaz aylarında insanların daha da ilgi gösterdiğini belirtti.


Fırınının karayolu kenarında olduğunu ve genellikle şehirlerarası seyahat edenlere hizmet verdiklerini ifade eden Sünger, şunları kaydetti:

"Gümüşhane, Bayburt ve Erzurum'a gidenlerin yanı sıra doğuya giden vatandaşlara da ekmeğimiz ilginç geliyor. Ayrıca yazın yaylaya giden ve nüfusu fazla olan aileler de bu ekmeği tercih ediyor çünkü ekşi mayadan yapıldığı için bayatlama süresi daha geç oluyor. Yazın günlük 50 adet bu ekmekten satılıyor. Kış aylarında ise bu rakam düşebiliyor." 

"GÖSTERİŞ OLSUN DİYE YAPMIŞTIK"

Sünger, fırınını açtığı ilk yıllarda 1 metre uzunluğunda ve 2,5 kilogram ağırlığındaki ekmeği dikkati çekmek amacıyla pişirdiğini ve günde 1-2 adet ürettiklerini dile getirerek "Ekmeği ilk başlarda gösteriş amacıyla yapmaya başlamıştık ama geçen sürede insanların ilgisini gördü ve üretimine devam ettik" dedi. 

Ekmeğin aradan geçen zaman içerisinde insanların hem ilgisini çektiğini hem de talebinin artmaya başladığını vurgulayan Sünger, "Normal ekmeğin yapılışına göre biraz daha fazla zamanımızı alabiliyor ama insanların da talebine karşılık vermek zorundaydık. Biz de yaklaşık 20 yıldır bu geleneği sürdürüyoruz." diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Trabzon Haber