Suat Gürkök: "Sümela'ya borcumuz var"

TÜRSAB Başkanı Suat Gürkök Haber61 TV'de önemli açıklamalarda bulundu.

Suat Gürkök: "Sümela'ya borcumuz var"
TÜRSAB Doğu Karadeniz Yürütme Kurulu Başkanı Suat Gürkök Haber61 TV’de yayınlanan Şehrin Nabzı programına konuk oldu.

Haftada iki gün olarak Pazartesi ve Çarşamba günleri ekranlara gelen programın bugün ki bölümünde Trabzon turizmi ele alınırken Başkan Suat Gürkök, terör olaylarının ve darbe girişiminin işlerini zorlaştırdığını belirterek, önemli açıklamalarda bulundu.

AÇIKLAMALARI İZLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ!

DARBE GİRİŞİMİ VE TERÖR OLAYLARI İŞİMİZİ ZORLAŞTIRDI

Suat Gürkök, "Ülkemizde görülen terör hadiseleri ve darbe teşebbüsü işleri zorlaştırdı. Ama biz yılmadık. Türkiye’nin güvenlik bir ülke olduğuna dair yapılan toplantıda konuşmalar yapıldı. Bu gibi olaylarda en fazla etkilenen sektör turizm sektörüdür. Daha sonra kalabalık rezervasyonlar gelmeye başladı. Geçmişe oranla çok iyi durumdayız. Eylül – Ekim ayına kadar yoğunluk yaşamayı planlıyoruz" diyerek açıklamalarını şöyle sürdürdü.

KAYIT DIŞILARI AZALTMALIYIZ

Önümüzdeki yıllarda potansiyelin 2-3’e katlanacağını düşünürsek otellerin fazlalığı sorun değil. Ancak kayıt dışı çalışan apartlar var. Buralarda ekonomik olarak sıkıntı yaratırken ayrıca güvenli olarak sıkıntı yaşanıyor. Kayıtlı apartlar her akşam kalanların evraklarını emniyete teslim ediyor. Diğerleri vermiyor. Kimler kalıyor bilgimiz olmuyor. Kayıt dışıları da azaltmamız gerekiyor.

AÇIKLAMALARI İZLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ!

SÜMELA’YA BORCUMUZ VAR

Sümela ko0nusunda iç açıcı bir bilgi almadım. Sümela dünya markası. Sümela’ya çok borcumuz var. Oraya iyi bakmamız lazım. Sümela olmasa turizmde geç kalacaktık. Gelen turistlerin yüzde 80’i orayı ziyaret ediyor. Ne zaman açılacağı belli değil. İhalesinin yapılmadığının haberini aldık. İhale yapılınca ne zaman tamamlanacak belli değil. Dış yapım işleri için ihale yapılmış ancak taş düşmesi için ne zaman ihale yapılacağını henüz bilemiyoruz.

UZUNGÖL EN KISA ZAMANDA YAKIŞIR ŞEKİLDE DÜZENLENMELİ

Uzungöl’de müthiş bir trafik sıkıntısı var. Disiplinli değil ama Körfez bölgeleri açısından Uzungöl çok önemli bir yer. Konular yapılan toplantılarda masaya yatırıldı. Uzungöl’ün en kısa zamanda yakışır bir şekilde düzenlenmesi gerekiyor. Işıklandırması çok önemli. Uzungöl körfez ülkeleri için tanıtımımızı yapan bir yer. Oraya da borcumuzu ödememiz gerek.

AÇIKLAMALARI İZLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ!

SANTA VE KROMNİ İÇİMİZDE YARA

Bölgemiz öyle güzel bir bölge ki nereye kazma vursanız tarih çıkıyor. Kromni vadisi, Santa harabeleri bakımsız kaldı. Kültür turizmi açısından buraları cazibe merkezi haline getirelim dedik. Olmuyorsa koruma altına alamın daha sonra yapalım dedik. Şuanda çok kötü durumda oralar. Bunlar çok önemli bir şey bizim için. Senelerdir mücadele veriyoruz. Biz oraları bu görüntüleri ile negatif propaganda olacağı için ziyaret programlarımıza alamıyoruz. Çok ağır darbe almış buralar. Restorasyonu zor olacak. Etrafı da çok kötü. Girmek zor. Bu bizim içimizde yara.

TRABZON HAVALİMANINA YAKIT DESTEĞİ VERİLMEDİ

Sümela ziyaret kapalı, Ayasofya tam randımanlı çalışmıyor. Uzungöl’de ve şehirde trafik sıkıntısı var. Havalimanlarına verilen yakıt desteği Trabzon Havalimanı’na verilmiyor. Kütahya’ya veriliyor. Charter seferleri için verilen destek Trabzon’a verilmiyor. Bunu istiyoruz. Bunlara rağmen hala buraya turist akını var. Demek ki potansiyel var. Eksiklerimizi gidersek çok iyi olacak ama yapamıyoruz.

AÇIKLAMALARI İZLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ!

ESNAF VE DİĞER PAYDAŞLAR TRABSON’DA TURİZMİN FARKINA VARMAYA BAŞLADI

Turizm sektörü çok önemli bir sektör. Bunu herkes esnaf ve diğer paydaşlar anlamaya başladı. Herkesin üzerine düşen görevler var. Bizde bir yere gelip tıkanıyoruz. Herkes görevini yaparsa turizm 1-2 kat daha artar. Körfezden gelen misafirlerimiz var. Bunların kalış süresini nasıl artırabiliriz bunlara bakmalıyız. Rusya’da kısmi olarak sorun çözüldü. Bu iyiye işaret. İki gün önce İran yasakları kaldırdı. İran’dan rezervasyon almaya başladık. Tek pazara bağlı kalmamanız gerekiyor. Bizin en önemli ikinci hedef pazarımız İran ve Doğu Azerbaycan. Bu konuda da sıkıntılarımız var. İran’dan direk uçak seferleri yok. Kapıdan çıkıp gelirken terör korkusu var. Dedik ki Tebriz’den haftada bir iki sefer tarifeli uçak koyalım dedik. Yakıt desteği verilse biz bile kiralar uçak koyardı. Turizmde konaklama ulaşım ve tanıtım çok önemlidir. İran’la işleri geliştirmek istiyorsak uçak sorununu çözmemiz gerekiyor.

DENETİMLERİMİZİ YAPIYORUZ

Turizm faaliyetleri belgeli firmalar tarafından yapılır ve bunların denetimini bakanlığa bağlı ekipler yapar. Diyaloğumuz var. Denetimlerimizi yapıyoruz. Ayasofya, Uzungöl, Havalimanı ve Atatürk Köşkü’nde denetimleri yaptık. Bir hafta önce bir olay yaşadık. Rehberler birliğinden rehberleri denetlemeye gelen ekip var. Yaptılar denetimlerini ancak bir usulsüzlük var. Bizim araçlarımız tur aracı değil. Öyle olsa rehber bulundurmak zorundasınız. Ancak bizim arkadaşlarımız Körfez ülkelerinden gelen noktadan noktaya transfer yapan araçlar.

AÇIKLAMALARI İZLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ!

SEÇİMLERİ UNUTTUK

Biz seçimler olursa yukardan gelirse seçime gireceğiz. Ama şuanda seçimi unuttuk. Çalışmalarımız var. Geçim derdindeyiz. Tam sezonun ortasındayız. Aksilik yaşanmaması için çalışıyoruz. Seçim nasıl olsa yapılır. Genel merkezden bilgi geldikten sonra seçmenlere bildireceği. Seçimi yapıp çıkacağız.

DOĞU KARADENİZ’DE 72 REHBER VAR 2’Sİ ARAPÇA BİLİYOR

Turizmde rehberlik çok önemli ancak bu konuda da sıkıntımız var. Doğu Karadeniz’de Sinop’tan Artvin’e kadar 72 adet rehber var. Bunların sadece 2 tanesi Arapça biliyor. Bu konuda çalışmalarımız var. KTÜ rektörümüzle de görüştük. Üniversite de bir rehberlik bölümü açılması için girişimlerimiz oldu. Nacak henüz net bir çalışma yapamadık.

AÇIKLAMALARI İZLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ!

TRABZON'DA ARAP KÖYÜ YAPILACAK MI?

Sıcaktan kaçan insanlar için cennet burası. Bu bir nimet. Esnaf dertli daha uzun olması konusunda. Bu süreyi uzatmamız gerek. Darbe teşebbüsüne kadar arsa ve konut alımları konusunda çok iyi durumdaydık. Sadece Araplar’a ait bir kompleks bir Arap köyü yapılacağını duyduk ancak şuanda somut bir bilgi gelmedi.
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler