Rize- Artvin Havalimanı maliyet iki kat arttı

Türkiye'de deniz dolgusu ile inşa edilecek ikinci havalimanı olan Rize- Artvin havalimanı için yapılan sondaj çalışması verilerine göre zemininin bazı bölümlerinin kumsal alan olduğu belirlendi. Proje hazırlığı sürdürülen havalimanı, sert kaya zemine ulaş

Rize- Artvin Havalimanı maliyet iki kat arttı
Türkiye'de deniz dolgusu ile inşa edilecek ikinci havalimanı olan Rize- Artvin havalimanı için yapılan sondaj çalışması verilerine göre zemininin bazı bölümlerinin kumsal alan olduğu belirlendi. Proje hazırlığı sürdürülen havalimanı, sert kaya zemine ulaşılarak inşa edilecek. Bu da, inşaat maliyetini iki kat artıracak.
 
Rize-Artvin Havalimanı projesi için teknik çalışmalar sürüyor. Yeşilköy köyü ile Kız Kulesi mevkisi arasındaki 266 hektarlık deniz dolgu alanında pist ana gövdesinin sondaj çalışması tamamlandı. Kıyıdan 1 kilometre açıkta yapılacak havalimanında deniz dolgu derinliği 26 ile 32 metre olarak hesaplandı. Pist ana gövdesinin sondaj verileri için laboratuvar ortamında detaylı analizler yapıldı. Buna göre havalimanı pist zemininin kumluk alanın yanı sıra, derelerin sürüklediği çakıl ve diğer malzemelerle kaplı olduğu belirlendi. Havalimanı, yapılacak mühendislik hesaplamaları sonrasında yumuşak zemin geçilerek sert kaya zemine inşa edilecek.
 
MALİYET İKİ KAT ARTIYOR
 
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan AK Parti Rize Milletvekili Hasan Karal, Rize- Artvin havalimanının 3 ay süren sondaj çalışmalarının tamamlandığını söyledi. Ordu- Giresun Havalimanının 15- 17 metre derinlikte 35 milyon ton taş kullanılarak yapıldığına dikkat çeken Karal şunları söyledi: "Rize’de bu derinlik 30- 35 metreyi bulacak ve 100 milyon ton taş kullanılacak. Sondaj verilerine göre zemin çok sağlıklı değil. Kumsal bir zemin çıktı. Kumsalı geçip kayaya inilmesi gerekiyor. Bu alanda derelerin taşıdığı teresubat, kum ve çakıl mevcut. Böyle bir zeminde dolgu yapılamıyor. En ufak bir yer sarsıntısında havalimanı kayabilir, büyük facialar gündeme gelebilir. Mutlaka o yumuşak tabanın altına inilip sert zemine ulaşılması gerekiyor. Bu da 30- 35 metre derinliğe denk geliyor. Bu maliyeti iki kat artırıyor. 550 milyon liraya mal olması beklenen havalimanında proje çalışması başladı. 2016 yılının içersinde ihalesi yapılarak havalimanı inşaatının başlamasını bekliyoruz."
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler