Ordu'da 900 yıllık türbe restore edildi

Akkuş ilçesindeki tarihi Melik Mehemmed Gazi Türbesi, Ordu Büyükşehir Belediyesince restore edildi.Ordu Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan yazılı açıklamada, Anadolu'nun kapılarının Türklere açılmasında büyük rol oynayan Danişmentliler Beyliği’nin kurucus

Ordu'da  900 yıllık türbe restore edildi

Akkuş ilçesindeki tarihi Melik Mehemmed Gazi Türbesi, Ordu Büyükşehir Belediyesince restore edildi.

Ordu Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan yazılı açıklamada, Anadolu'nun kapılarının Türklere açılmasında büyük rol oynayan Danişmentliler Beyliği’nin kurucusu Danişment Gazi'nin oğlu Melik Mehemmed Gazi'ye ait olduğu ifade edilen türbenin, yaklaşık 900 yıllık olduğu belirtildi.

Ordu Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığınca gerçekleştirilen restorasyon çalışmalarının tamamlandığı ifade edilen açıklamada, çivisiz inşa edilen türbe duvarlarının ahşap malzeme kullanılarak 'kurtağzı' olarak bilinen teknikle söküldüğü ve çürüyen bölümlerin aynı teknikle değiştirildiği, sağlam olanlarının ise gerekli temizlik ve koruyucu işlemlerden sonra yerlerine yerleştirildiği kaydedildi.

Açıklamada, türbeyi sudan korumak amacıyla zemine yerel malzeme kullanılarak taş duvarlar inşa edildiği ve taş aralarına özel hazırlanan kireç esaslı horasan harçlı derz yapıldığı belirtilerek, çatı sisteminin orijinal haliyle yeniden inşa edilerek kiremitlerinin değiştirildiği ve bölgede kış sezonunda gerçekleşen yoğun kar yağışı göz önüne alınarak su yalıtımı amacıyla kiremitlerin altında özel yalıtım malzemelerinin kullanıldığı bildirildi.

- "Değerlerimize sahip çıkıyoruz"

Açıklamada, Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz'ın şu ifadelerine yer verildi:

"Ecdadımızdan kalan tarihi değerlerimize sahip çıkmak zorundayız. Yıllardır bakıma muhtaç bu tür eserleri onararak vatandaşlarımızın ziyaretine açmak en önemli görevlerimizden biri olmalıdır. Büyükşehir olduktan sonra hizmetler daha hızlı bir şekilde yapılmaya başlandı. Türbe restorasyon yapılmadan önce içine girilemeyecek vaziyetteydi. Bugün Allah’a şükürler olsun içine giriliyor, türbenin aydınlatması yapılarak halıları döşendi. Türbeyi ziyarete gelen insanlarımız türbenin çok güzel olduğunu söylüyor. İnşallah bu tür hizmetlerimiz sürecek."

aa_picture_20150807_6008452_web.jpg

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Trabzon Haber