Nakliyeciler isyanda: Gürcistan'a 'X-Ray' tepkisi

Nakliyeciler Gürcistan'ın x-ray uygulamasına tepki gösterdi.

Nakliyeciler isyanda: Gürcistan'a 'X-Ray' tepkisi
Nakliyeciler Gürcistan tarafından uygulanan x-ray sisteminin zaman ve maddi kayba neden olduğu bildirildi. 

Uluslararası Nakliyeciler Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Abdullah Özer, Gürcistan makamlarınca son dönemlerde büyük bir zaman ve maddi kayba neden olan x-ray uygulaması ile sektörün büyük bir çıkmaza sürüklendiğini söyledi.

Yapılan haksız uygulama ile ilgili bilgi veren Özer ''Bu Türk nakliye sektörüne değil Türkiye'nin ihracatına yapılan haksızlıktır. Gürcü makamları bir süredir ülkelerini transit geçen Türk araçlarını kontrol amaçlı X-RAY'a sokmakta, bunla yetinmeyip Türk nakliyecisi üzerinden yeni bir kazanç kapısı oluşturmaktadır. Aracın yükünü tam tespit için iç gümrüğe sevk ederek boşaltma-yükleme yaparak sözde eşyanın kontrolünü yapmakta. Bu süreç ise 5 ile 10 gün aralığında sürmekte ve 1000 ile 2000 dolar maliyetle bu işlem son bulmaktadır. Boşaltılan yük bu esnada zarar görmekte ve ayrıca bu sürede kaybedilen zaman ve malın hasar görmesi ithalatçıyı Türk nakliyecisinden uzaklaştırmaktadır” ifadelerini kullandı.

BAKAN VE VEKİLLERDEN ÇÖZÜM DESTEĞİ BEKLENİYOR

Bu ayrımla Türk İhracatçısının ve Türk nakliye sektörünün hedef alındığını iddia eden Özer, “Bu uygulamadan muaf olmanın yolu Azerbaycan-Gürcistan ayaklı bir şebekeye belli bir ücret ödeyerek kurtulmakla mümkündür. Bu haksız uygulamaya bir an önce son verilmesi için yetkililerimizin acil çözüm üretmelerini beklemekteyiz. Sorunlarla ile ilgili dosyamızı TIR’la Ankara'ya götürerek Gümrük ve Ticaret Bakanımız Sayın Bülent Tüfenkçi’ye teslim ettik. Sektörü tıkayan ve diyalogla çözülecek sorunlar için acil çözüm beklemekteyiz şu an Tiflis'te ve Tiflis gümrüğüne yönlendirilmiş onlarca Türk aracı bu haksız uygulamayla karşı karşıyadır. Bütün bölge milletvekillerinden ve bölge bakanlarından ülkemin ihracatının engellenmemesi için destek beklemekteyiz” dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler