Kivi üreticisine uyarı!

Giresun Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Muhammet Angın, üreticilerin kivilerini zamanından önce hasat etmemelerini istedi.   Angın, yaptığı açıklamada, Giresun'da 2015 ürünü tahmini kivi hasadının 2 bin ton civarında olacağını söyledi.   Kivide en önemli

Kivi üreticisine uyarı!
Giresun Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Muhammet Angın, üreticilerin kivilerini zamanından önce hasat etmemelerini istedi.
 
Angın, yaptığı açıklamada, Giresun'da 2015 ürünü tahmini kivi hasadının 2 bin ton civarında olacağını söyledi.
 
Kivide en önemli sorunlardan birinin erken hasat olduğuna işaret eden Angın, üreticilere erken hasattan kaçınmaları yönünde çağrıda bulundu. 
 
Angın, kivi hasadına, kasım ayı başından itibaren meyvelerin olgunluğa ulaşmasının ardından başlanılmasını isteyerek, şöyle devam etti:
 
"İlimizde kivi, her yıl kasım ayı başı ile ortası arasında hasat edilmektedir. Bu durumu iklimsel değişikler etkilemektedir. Meyvenin toplam sıcaklık ve toplam soğuklama ihtiyaçlarını karşılama durumları hasat tarihlerini belirler. Yazları kurak gittiği yıllarda erken hasat yapılmaktadır. Yağışlı ve soğuk bir dönemde de olgunlaşma gecikmektedir. Kivi meyvesinin zamanında hasat edilmesi çok önemlidir. Son haftalara girildiğinde içerisindeki kuru madde miktarına sık sık bakılarak (en az haftada 3 defa) hasat zamanı belirlenmelidir."
 
Erken hasadın meyvenin piyasa değerinin ciddi oranda düşmesine yol açtığını kaydeden Angın, sözlerini şöyle tamamladı:
 
"Kuru madde bir refraktometre tarafından 6,5-7 aralığını gösterdiğinde hemen hasat başlamalıdır. Hasatta kivi meyvesinin sap kısmı meyve dibinden koparılmalı, aksi halde kasalarda meyve etinin zedelenmesine sebep olabilir. Hasat mümkünse sabahın erken saatlerinde, yağmursuz ve serin bir zamanda yapılmalıdır. Erken hasat meyve tat ve aromasının tam oluşmasına engel olan bir durumdur ki bu meyvenin piyasa değerini düşürür. Geç hasatta meyvenin manav ömrünü kısaltır, istenmeyen bir durumdur. Hasat sonrası meyveler açıkta ve güneşe maruz kalacak alanlarda bekletilmemeli, hemen pazara sunulmalı veya bekletilecek ise soğuk hava deposunda saklanmalıdır."

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler