Karadeniz'de hamsi tuzlama zamanı

Karadeniz Bölgesi'nde sofraların vazgeçilmez lezzetlerinin başında gelen hamsinin salamurasının yapımına başlandı.    Kentte 30 yıldır balıkçılık yapan Süleyman Şahin, hamsinin son haftalarda bollaşmaya başladığını ve vatandaşların bol bol hamsi tükettiği

Karadeniz'de hamsi tuzlama zamanı
Karadeniz Bölgesi'nde sofraların vazgeçilmez lezzetlerinin başında gelen hamsinin salamurasının yapımına başlandı. 
 
Kentte 30 yıldır balıkçılık yapan Süleyman Şahin, hamsinin son haftalarda bollaşmaya başladığını ve vatandaşların bol bol hamsi tükettiğini söyledi. 
 
Havaların da soğumasıyla bollaşan ve yağlanan hamsinin salamurasının yapılmaya başlandığını belirten Şahin, "Salamura olarak hazırladığımız hamsiyi bidonlarda satışa sunduk. Vatandaşlarımız tarafından oldukça ilgi görüyor" dedi.
 
aa_picture_20151114_6792849_web.jpg
 
Bidonun büyüklüğüne göre hamsi tuzlamasının fiyatının 40 ile 50 lira arasında değiştiğini vurgulayan Şahin, şöyle konuştu:
 
"Hamsi bol olunca fiyatı da düştü. Kilosu zaman zaman 3-4 liraya kadar düşen hamsiyi vatandaşlar da gönül rahatlığıyla tüketiyor. Kimi vatandaşımız tavasını kimi pilavını kimi de ızgarasını yapıyor. Kimi vatandaşlar ise yaz mevsiminde özlemini duyduğu hamsinin halk arasında 'tuzlama' olarak bilinen salamurasını hazırlayıp ya da satın alarak saklamaya başladı. Öncelikle balıkçılar tarafından kurulan bu tuzlama büyük bir titizlikle hazır gele getiriliyor. Daha sonra tezgahlara çıkarılarak satışa sunuluyor. Yaz ayı geldiğinde tuzlanmış hamsi afiyetle tüketiliyor."
 
Hamsi tuzlamasının bölge halkı tarafından çok tercih edildiğinin altını çizen Şahin, "Aynı zamanda gurbetteki vatandaşlarımız da sipariş veriyor. Verilen siparişleri yetiştirmekte zorlanıyoruz" diye konuştu. 
 
aa_picture_20151114_6792852_web.jpg
 
11 KİLO HAMSİDEN BİR BİDON ÇIKIYOR!
 
Hamsi salamura yapılışını anlatan Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü:
 
"Taze hamsi önce temizlenir, bol tuzlu suda yıkanır ve bu su güzelce akıtılır. Bu aşamadan sonra bir paket kalın tuzla hamsi harmanlanır. Bir süre harmanda kalan hamsinin bidona yerleştirilmesi işlemine geçilir. Bu sırada bidonun da dibine bir avuç tuz koyulmasıyla doldurma işlemi başlatılmış olur. Ardından tuzun üzerine de bir avuç hamsi koyulur. Bu işlem bidon dolana kadar devam eder. En sonunda ise hamsiyle dolan bidona limon ve defne yaprağının ilavesi yapılıyor. Bu aşamalardan sonra bidonun ağzı sıkıca kapatılır ve böylelikle hazır hale getirilir. Yaklaşık 11 kilo hamsiden bir bidon çıkıyor."
 
aa_picture_20151114_6792853_web.jpg
 
Şahin, yaklaşık bir yıl depo ömrü bulunan salamuranın bozulmaması için güneş almayan yerlerde saklanması gerektiğini bildirdi. 
 
Balıkçı Hakan Mollaoğlu ise hamsi tuzlamasına Karadeniz'de yaşayan vatandaşların yanı sıra başka yörelerdeki gurbetçilerin ve yurt dışında yaşayanların da ilgi gösterdiğini belirterek, "Hemen hemen her gün il dışına gönderiyoruz, çok ilgi görüyor, yetiştiremediğimiz anlar oluyor" dedi.
 
aa_picture_20151114_6792850_web.jpg
 
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler