Karaca Mağarası'nı 9 günde 8 bin 575 kişinin ziyaret etti. 20-09-2016

Karaca Mağarası'na ziyaretçi akını var

Karaca Mağarası'nı 9 günde  8 bin 575 kişinin ziyaret etti. 20-09-2016

Gümüşhane’de bulunan ve dünyanın sayılı damlataşı mağaralarından birisi olan 150 milyon yıl yaşındaki Karaca Mağarası, 9 günlük Ramazan Bayramı tatilinde 8 bin 500 kişiyi ağırladı.

Torul ilçesine bağlı Cebeli köyü sınırları içerisinde bulunan ve erime sonucu oluşan mağaraların en büyük ve en güzel örneklerinden doğa harikası Karaca Mağarası, 9 günlük Kurban Bayramı tatilinde rekor sayılabilecek ziyaretçi sayısına ulaştı.

İl Özel İdaresi tarafından işletilen mağaranın tatil boyunca 8 bin 575 kişi tarafından ziyaret edildiğini kaydeden İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ekrem Akdoğan, il merkezine 17 kilometre uzaklıkta Gümüşhane-Trabzon karayoluna çok yakın bir noktadaki mağarayı 2016 turizm sezonunda ise bugüne kadar 74 bin 62 kişinin ziyaret ettiğini bildirdi.

Kurban Bayramı tatili boyunca mağarayı bin 577’si yabancı, 6 bin 998’i yerli olmak üzere toplam 8 bin 575 kişinin ziyaret ettiğini ifade eden Akdoğan, yabancı turistlerin büyük bir çoğunluğunun Arap turistlerden oluştuğunu kaydetti.
Mağarayı 2015 yılında 15 Nisan - 15 Kasım tarihleri arasındaki sezonda toplam 70 bin 128 kişinin ziyaret ettiğini hatırlatan Akdoğan, sezonun bitmesine 1,5 ay zaman kala 2016 yılındaki ziyaretçi sayısının bir önceki yıla göre yüzde 6 oranında artarak 74 bin 62 kişiye ulaştığını söyledi.


MAĞARADA ARAPÇA VE İNGİLİZCE BİLEN REHBER İSTİHDAM EDİLDİ
Karaca Mağarasında geçtiğimiz yıldan itibaren Arapça ve İngilizce bilen rehber istihdam edildiğini, bunun Arap turizmi açısından önemli olduğuna değinen Akdoğan, “Bölgemizde son yıllarda artan Arap turist ilgisinin ardından şehir turizminin lokomotifi konumundaki Karaca Mağarasında Arapça bilen bir rehber istihdam ettik. Yabancı dil bilen rehber istihdam etmenin faydasını anında gördük” dedi.

YOL ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR
Denizden bin 550 metre yükseklikte bulunan ve 15 Nisan’da ziyarete açılan Karaca Mağarası’nın 15 Kasım’a kadar turizme açık tutulacağını kaydeden Akdoğan, DOKAP tarafından sağlanan kaynakla sosyal tesislerden mağara girişine kadar olan 450 metre uzunluğunda ve 4-4,5 metre genişliğindeki yolda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ‘Mağaraların Korunması ve Kullanılması’ konulu genelgesi ve ilgili kurumların izin verdiği ölçüde yol genişletme çalışmalarının sona yaklaştığını, yol zemininin doğal taş parke ile döşendiğini, elektrik ve aydınlatma çalışmalarının devam ettiğini söyledi.


İMERA-KROM BÖLGESİNE ULAŞIMI SAĞLAYAN YOL ASFALTLANACAK
Yine DOKAP tarafından sağlanan kaynakla karayolu yol ayrımından Karaca Mağarasına kadar olan 6,5 kilometrelik yolun Bitümlü Sıcak Karışım (BSK) asfalt ile kaplanmasına yönelik ihalenin yapıldığını ve kısa süre içerisinde başlayacağını ifade eden Akdoğan, Karaca Mağarasının bulunduğu vadide yer alan Krom Vadisi ve İmera Manastırına ulaşımı sağlayan Yağlıdere grup yolunun da DOKAP kaynaklarıyla 22,5 kilometrelik kısmında 2.kat sathi kaplama asfalt ve kısmi parke çalışması yapılacağını belirterek, Vali Okay Memiş, Milletvekilleri Hacı Osman Akgül, Cihan Pektaş ve DOKAP Başkanı Ekrem Yüce başta olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür etti.

TOTEM TABELALAR YERLEŞTİRİLİYOR
Akdoğan, yılda 1,5 milyon aracın geçtiği Gümüşhane-Trabzon karayolunun İkisu köyü-Karaca Mağarası yol ayrımına yakın noktada üzerinde Türkçe, İngilizce, Arapça Karaca Mağarası yazılı ve fotoğraflı 2 adet totem tabeladan birisinin yerleştirildiğini, diğeri için çalışmaların devam ettiğini de sözlerine ekledi.
Yaklaşık 150 milyon yıllık dolomitik kireçtaşlarının zengin yeraltı suları tarafından aşındırılmasıyla oluşturulan ve pasif karakterli bir mağara olan Karaca Mağarasının, yatay yönde gelişim gösteren ve 6 ayrı salonun birleşmesinden bir araya geldiğini dile getiren Akdoğan, mağaradaki ılık ve nemli havanın astım hastalarına da iyi geldiğinin uzmanlar tarafından ifade edildiğini aktardı.
Akdoğan, benzer mağaralar arasında farklı olan, damlataşı şekillerinin en güzel, en görkemli ve görenleri büyüleyici örneklerine sahip, görenlerin tekrar görmek istedikleri Karaca Mağarasını koruyarak, sürdürülebilir bir şekilde uzun yıllar ilin turizmine hizmet vermesi için gerekli çalışmaları yaptıklarını da sözlerine ekledi.


KARACA MAĞARASI
İlin 17 kilometre kuzeybatısında, Torul ilçesine bağlı Cebeli köyü sınırları içindedir. Denizden 1550 metre yükseklikte bulunan mağaranın damlataşı şekilleri, sarkıtları, dikitleri, sütunları, bayrak şekilleri, org desenli duvarları, mağara çiçekleri, incileri ve traverten basamakları eşine az rastlanır güzelliklerdendir.

Yaklaşık 105 metre uzunluğunda, 18 metre tavan yüksekliğine sahip mağaranın toplam iç alanının bin 500 metrekaredir. Yatay olarak gelişme göstermiş ve yaklaşık elipse benzeyen dört ayrı salonun birbiri ile birleşmesinden meydana gelmiştir. Bu salonlardan, ikisi çatlak sistemlerden sızan suların oluşturduğu duvar damlataşları ile ikiye bölünmüş ve böylece salon sayısı altıya çıkmıştır. Damlataşları oluşumları bakımından hem çok zengin renk ve şekilleri arz eder. Mağara içerisinde sarkıtlar, dikitler, sütunlar, bayrak şekilleri, org desenli duvarlar, mağara çiçekleri, mağara incileri, traverten havuzları ve traverten basamakları görmek mümkündür.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler