Kanada Davut Hancı'yı istedi

Trabzon'da tutuklanan Davut Hancı için Kanada Türk Büyük Elçiliğinden bilgi istedi

Kanada Davut Hancı'yı istedi

Trabzon’un Araklı İlçesinde FETÖ/PDY örgütüne üye ve yardımcı olmak iddiası ile gözaltına alınan çifte vatandaş Davut Hancı hakkında detaylı bilgiler gelmeye devam ediyor. Haber61.net’in edindiği bilgiye göre; Türk kimliği dışında Kanada vatandaşlığı da bulunan Davut Hancı’nın Kanada’da cezaevinde imam olarak görev yaptığı öğrenildi. Türkiye’ye İstanbul’dan giriş yapan Hancı’nın Sakarya üzerinden Trabzon’a geldiği bilgisine ulaşıldı. Trabzon İl Emniyet Müdürlüğüne gelen bir istihbarı bilgi üzerine harekete gecen Trabzon Polisi Hancı’yı gözaltına alarak İl Emniyet Müdürlüğüne  getirdi.
 
23 Temmuz’da saat 19:30 sularında İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğüne getirilen Hancı’nın sorgusuna burada başlandı. Sorguya MİT’den de bir ekibin gelerek soruşturmaya dahil olduğu öğrenildi.Burada yapılan çalışmalar sırasında Şüpheli Davut Hancı’nın FETÖ/PDY örgütünün elebaşısı Fethullah Gülen’in yanında para dağıtan kişiye benzerliği dikkat çekti. İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri; bu durum üzerine soruşturmanın seyrini değiştirdi. Davut Hancı’nın ‘Süperimposizyon’ uygulaması yapıldı. Bu kriminal incelememenin yetersiz kalacağını düşünen uzmanlar, şahsın diş yapısına baktığı ortaya çıktı.

Süperimposizyon Nedir?

Hızlanmış iki görüntünün birbiri üstüne örtüştürülmek suretiyle karşılaşması işlemedir. Süperimposizyon’un temelinde iki fotoğraftan yada görüntüden birinin şeffaflaştırılarak diğeri üzerine çakıştırılması ve bu sayede farklılık ve benzerliğin araştırılmasına denir. Kaynak; “İpucu Dergisi – 2015  Emniyet Genel Müdürlüğü Kriminal Daire Başkanlığı yayın organı”


Güvenlik Muhabirimiz’in edindiği bilgiye göre; Gülen’in yanında bulunan şahsın ön dişleri arasında geniş olduğu tespit edildi. Gözaltında bulunan Davut Hancı’nın diş yapısı ile karşılaştırılınca Hancı’nın bu test ile diğer şahısla karşılaşmadığı ortaya çıktı. Güvenlik birimleri şahsın ABD’de Gülen’in yanında ki kişi olmadığını kesinleştirdi. 12 gün boyunca Trabzon İl emniyet Müdürlüğünde gözaltında kalan Hancı, kendisine yöneltilen hiçbir soruya cevap vermedi. Kanada’da vatandaşı olduğunu söyleyen Hancı, Gülen ile alakası olmadığını vurguladı. 



İstihbarat birimleri çok yönlü araştırmalarını derinleştirdi. Kanada, bağlantılarını ortaya çıkarmak üzere Kanada, Büyükelçiliğinden de yardım istendi. Bu doğrultuda yapılan çalışmalar sonrasında Davut Hancı’nın Intercultural Dialogue Institute (Kültürlerarası Diyalog Enstitüsü) yöneticisi olduğu ortaya çıktı. Kanada’nın tüm bölgesinde aktif olarak faaliyet gösteren bu kuruluşun FETÖ/PDY’nin bu ülkede faaliyet gösteren bir kurumu olduğu ortaya çıktı. Bu derneğin yöneticilerinin Hancı’yı kurtarmak için, Kanadalı yetkililerden yardım istediği öğrenildi.



Kanada Güvenlik İstihbarat biriminden bir heyet Trabzon İl Emniyet Müdürlüğüne gelerek Hancı ile görüşmek istedi. Burada yetkililer ile görüşen yabancı istihbarat elemanları Davut Hancı’yı alarak gitmek istedi. Türk yetkililere “Bizim Vatandaşımız.” Onu ülkemize getirmek istiyoruz söylediler. Bu istek ve söze Türk yetkililerinden olumsuz cevap geldiği öğrenildi. Kanadalı ekip daha sonra Trabzon’dan ayrıldı.

Kanadalı yetkililer Türkiye Büyük Elçisinde konu ile alakalı bilgi aldı.  Kanada Ottava Büyükelçisi Selçuk Ünal, konu ile alakalı Kanada basınında vermiş olduğu demeçte, yasal konu ile alakalı yorum yapmanın uygunsuz olacağını dile getirdi. Büyükelçi, ülkeye güvenlik ve istikrar getirmek için gözaltılar gerekli olduğunu söyledi. Hancı dün emniyetteki sorgularının ardından mahkemeye sevk edildi. Hakim, Hancı’nın Hakkında “Anayasal düzeni yıkmaya teşebbüs ve FETÖ silahlı terör örgütü yönetici olmak.”sucundan tutuklayarak Bahçecik cezaevine gönderdi.
 
Haber : Şükrü Üçüncü
 
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Trabzon Haber