Hrant Dink Davasında Sıcak Gelişme!

Trabzon 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya Dink ailesinin avukatları ile Albay Ali Öz katılmazken, Öz'ün avukatı Ali Sürmen hazır bulundu. Duruşmada söz alan avukat Sürmen, 2. Sulh Ceza Mahkemesi’nin Ali Öz ve diğer 6 asker hakkında 2011 yılında

Hrant Dink Davasında Sıcak Gelişme!
Trabzon 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya Dink ailesinin avukatları ile Albay Ali Öz katılmazken, Öz'ün avukatı Ali Sürmen hazır bulundu. Duruşmada söz alan avukat Sürmen, 2. Sulh Ceza Mahkemesi’nin Ali Öz ve diğer 6 asker hakkında 2011 yılında verdiği cezanın Yargıtay 11. Ceza Dairesi tarafından bozulduğunu hatırlattı.
 
Sulh Ceza Mahkemesi'nin kapatıldığı gerekçesiyle dosyaya Trabzon 5. Asliye Ceza Mahkemesi’nin bakacağına ifade eden avukat Sürmen “Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki davayla ilgili Yargıtay enteresan ve ilk defa karşılaştıkları bir bozma gerekçesi yapmıştır. Yani Cumhuriyet Savcısı'nın açma iradesi göstermediği bir davayı açılmış kabul edilerek, ek iddianame tanzimi dahi yapılmadan yargılamaya devam edilmesi yönünde bir karar vermiştir. Bu doğru değildir. Kaldı ki, Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki iddia edilen görevi ihmalin konusu idari, Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki davaya konu görevi ihmal ise adli nitelikteki görevlere ilişkindir. Soruşturma usulleri daha farklıdır. Bu nedenle birleştirilmelerine dahi gerek yoktur” dedi.
 
Mahkeme heyeti, 5. Asliye Ceza Mahkemesi’nin Yargıtay’dan dönen dosyayla ile ilgili kararının beklenmesi için duruşmayı mart ayına erteledi.
 
Öte yandan Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesi olayı ile ilgili ilk olarak İl Jandarma Komutanı Albay Ali Öz ile 8 asker hakkında 'ihmal' suçundan Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesi ile 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde ayrı ayrı dava açılmıştı. Daha sonra 1. Ağır Ceza Mahkemesi 17 Mayıs 2011’de, sanık Albay Ali Öz hakkında aynı fiil nedeniyle Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesi'nde açılmış dava bulunduğundan ve aynı fiil nedeniyle bir kişinin iki kez yargılanamayacağı gerekçesiyle davanın reddine karar vermişti. Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesi ise 2 Haziran 2011’de, Dink'in öldürülmesinde ihmalleri bulunduğu iddiasıyla Albay Ali Öz ve İstihbarat Şube Müdürü Kıdemli Yüzbaşı M.Y. için 6'şar, astsubaylar O.Ş. ve V.Ş. ile H.Y. ve H.Ö.Ü. 4'er ay hapis cezasına çarptırmış, G.G. ve Ö,A.'nın ise beraati kararlaştırılmıştı.
 
Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesi'nin Albay Ali Öz ve 8 askerle ilgili verdiği karar ise Yargıtay tarafından bozuldu. Yargıtay 11. Ceza Dairesi 11 Kasım 2015 tarihli bozma kararında, suçlamalara ilişkin yargılama görevinin ağır ceza mahkemesine ait olduğu ve Trabzon 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam eden kovuşturmanın birlikte yürütülmesi gerektiğinin gözetilmemesini bozma nedeni saydı. Yargıtay karının ardından dosya, Sulh Ceza Mahkemeleri kapatıldığı için Trabzon 5. Asliye Ceza Mahkemesi’ne gönderildi. Asliye Ceza Mahkemesi’nin Yargıtay kararına uyması durumunda, dosyanın Trabzon 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam eden davayla birleştirilmesi gündeme gelecek.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Trabzon Haber