"Her Derenin Balığı Ayrı Dolaplarda"

Orman ve Su İşleri Bakanlığı 12 Bölge Müdürü Mustafa Bulut, ülkemizin çeşitli illerindeki orman içi sular diye adlandırılan dere, göl, gölet gibi tatlı sulardan temin edilen Kırmızı Benekli Doğal Alabalık anaçlarından elde edilen yavru balıkların anaçları

"Her Derenin Balığı Ayrı Dolaplarda"
Orman ve Su İşleri Bakanlığı 12 Bölge Müdürü Mustafa Bulut, ülkemizin çeşitli illerindeki orman içi sular diye adlandırılan dere, göl, gölet gibi tatlı sulardan temin edilen Kırmızı Benekli Doğal Alabalık anaçlarından elde edilen yavru balıkların anaçların alındığı su kaynaklarına salındığını söyledi. .
 
AMAÇ; DOĞAL KIRMIZI RENKLİ ALABALIKLARI ÇOĞALTMAK 
 
Orman ve Su İşleri Bakanlığı doğal alabalık üretilmesi ve orman içi suların balıklandırılması projesi kapsamında salım çalışmaları hakkında bilgi veren Bulut, “Artan nüfusla birlikte doğal alanlarda oluşan insan baskısı sebebiyle, doğadaki canlıların, yaşam alanları ve bizzat kendilerinin olumsuz etkilere maruz kaldığı bilinmektedir. Bu çerçevede doğal hayatın zaruri, veya olumsuz baskılar karşısında insan desteğiyle de olsa korunması ve sürdürüle birliği için çalışmalar yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur. Bu ihtiyaç doğrultusunda tatlı sularımızda yaşayan ve populasyonu azalmış olan Doğal Kırmızı Benekli Alabalıklar'ın çoğaltılması amacıyla Orman ve Su İşleri Bakanlığımızca, 2006 yılında Trabzon’un Maçka ilçesinde Altındere Doğal Alabalık Üretme ve Yetiştirme İstasyonu'nda üretim çalışmaları başlatılmıştır. Çalışma kapsamında, ülkemizin çeşitli illerindeki Orman içi sular diye adlandırdığımız dere, göl, gölet gibi tatlı sulardan temin edilen Kırmızı Benekli Doğal Alabalık anaçlarından elde edilen yavru balıklar, anaçların alındıkları su kaynaklarına salınmaktadır. Böylece nesli tehlikede olmasa da, su kaynaklarındaki populasyonu geçmiş yıllara göre giderek azalmakta olan Doğal Kırmızı Benekli Alabalıkların devamlılığı ve uzun vadede avcılık/av turizmi kapsamında fayda sağlanması hedeflenmektedir” dedi.
 
22 İL 48 SU KAYNAĞINA ALABALIK 
 
Proje kapsamında yurt genelinde balıklandırma çalışmalarının devam ettiğine dikkat çeken Bulut, “Proje kapsamında pilot istasyon olarak faaliyetlerini sürdürmekte olan istasyonumuz yurt genelinde 22 ilde, (Artvin, Giresun, Gümüşhane, Rize, Trabzon, Ankara, Artvin, Ardahan, Bayburt, Bilecik, Bolu, Erzincan, Erzurum, Kahramanmaraş Karabük, Konya, Ordu, Sakarya, Sinop, Tokat, Tunceli, Uşak ve Zonguldak) 48 su kaynağında balıklandırma çalışmalarına devam edilmektedir. 2010-2015 yıllarında 8 milyon 764 bin adet doğal alabalık yavrusu üretilerek 22 ilde 48 orman içi su kaynağına salınmıştır. Bölge Müdürlüğümüze bağlı illerde aynı dönemde 4 milyon 272 bin 500 adet, Trabzon ilimizde ise 1 milyon 502 bin 500 adet doğal alabalık yavrusu üretilerek orman içi su kaynaklarına salınmıştır” diye konuştu.
 
HER DERENİN BALIĞI AYRI DOLAPLARDA
 
Su Ürünleri Mühendisi Özgür Akkan ise Maçka ilçesinde Altındere Doğal Alabalık Üretme ve Yetiştirme İstasyonu'nda farklı su kaynaklarından temin edilen örneklerin özel dolaplarda etiketlenerek muhafaza edildiğini söyledi. Akkan "Burada 22 ile ait 48 su kaynağından örneklenen damızlıklarımızdan çıkan yavrular var. Ekim ortasında başlayan sağımımız yaklaşık Ocak sonuna kadar devam edecek. Ekim ortasında sağılan yavrularımız Kasım’ın 10’larında çıktı. Burada 5 grup var ve hepsi ayrı su kaynağına ait olup etiketlenerek, isimlendirilerek numaralandırılmıştır. Buradaki amaç doğal stokların korunması ve karışmasına yöneliktir” şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Trabzon Haber