Hamside Sona Doğru...

Trabzon’da bugünlerde Gürcistan’dan gelen hamsi tezgahları süslerken, fiyatı 1-2 ay öncesine göre neredeyse 5'e katladı. Uzun yıllar balıkçılık sektörüyle uğraşan İlhan Özbayrak, Karadeniz’de şu an az miktarda hamsi avlandığını söyledi. Özbayrak “Bu sene

Hamside Sona Doğru...
Trabzon’da bugünlerde Gürcistan’dan gelen hamsi tezgahları süslerken, fiyatı 1-2 ay öncesine göre neredeyse 5'e katladı. Uzun yıllar balıkçılık sektörüyle uğraşan İlhan Özbayrak, Karadeniz’de şu an az miktarda hamsi avlandığını söyledi. Özbayrak “Bu sene hamsi sezonu erken başladı ancak kısa sürdü. Buna rağmen kısa sürede yüklü miktarda hamsi avlandı. Sadece piyasaya girmekle kalmadı fabrikalarda da çok miktarda hamsi şoklandı. Şu an Karadeniz sahillerinde az miktarda hamsi avlanıyor ve fiyatı da çok yüksek. Çoğu tekne Gürcistan’da avlanıyor. Gürcistan’dan hamsinin girişi yasaktı yılbaşından sonra serbest oldu. Birkaç gündür Gürcistan’dan bol miktarda hamsi geldi” dedi.
 
ARTIK HAMSİ GİTTİ Mİ DÖNMÜYOR 
 
Hamsinin 1-2 ay öncesinden 3 TL’den satıldığını bugünlerde ise fiyatın 15 TL kadar çıktığını hatırlatan Özbayrak, “Şu an tezgahlarda istavrit ve hamsinin yanı sıra barbun, mezgit ve kültür balıkları bulunuyor. Hamsinin fiyatı ise çok yüksek; 15 TL civarında. Hamsi bizim kıyılarımızdan Gürcistan, Abhazya tarafına doğru geçti. Eskiden o bölgelere giden hamsinin daha sonra dönüşü de olurdu. O zaman tüm tekneler Gürcistan’da avcılık yapmıyordu. Yapmadığı için de hamsi Türk karasularına bir girip bir çıkıyordu. Şimdi gitti mi dönüşü yok. Zaten Abhazya’ya o tarafa geçtiğinde Rusya ile olan sorun yüzünden avcılık da yapılmıyor” ifadelerini kullandı.
 
DOĞU İLLERİ BİZDEN DAHA FAZLA HAMSİ TÜKETİYOR
 
Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri'nde hamsinin daha fazla tüketildiğine de dikkat çeken Özbayrak,” Doğu illeri bizden daha fazla hamsi tüketiyor. Trabzon’a 10 araba hamsi geliyorsa bunun 8 arabası doğu ve Güneydoğu illerine gidiyor. Diyarbakır, Kars, Elazığ, Erzincan, Van gibi. Artık o yörenin insanları da alıştı balığa. Dolayısıyla avlanan hamsi yetmiyor. Eskiden hamsi avı Nisan ayına kadar devam ediyordu şimdi ise 2 ay kadar sürüyor. Erken başlayıp erken bitiyor. Şimdilerde fiyatlar çok yüksek vatandaşın alım gücü de yok” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler