Güvenlik Uzmanı Mete Yarar Levent Ustabaşı’nın sorularını yanıtladı…

Karadeniz’de neden terör olayları oluyor? Bir sinema filminde başrol oynamak ister mi? Siyasete girmeyi düşünüyor mu? MİT’in ‘iç’ ve ‘dış’ diye iki ayrılmasını nasıl buldu?

Güvenlik Uzmanı Mete Yarar Levent Ustabaşı’nın sorularını yanıtladı…
Haber61/Haber Servisi - Söyleşi; Levent Ustabaşı - Mete Yarar. Güvenlik Uzmanı. Samsunlu.

1984 yılında Kara harp okulundan piyade teğmen olarak mezun oldu.

20 yıl boyunca silahlı kuvvetlerin çeşitli birimlerinde görev yaptı. 

En son görev yeri olan Özel Kuvvetler Komutanlığı’ndan binbaşı rütbesinde iken 2004 yılında emekliliğine 1,5 yıl kala kendi isteğiyle ayrıldı.

Mete Yarar, TSK’da görev yaptığı zaman diliminde 10 yılı aşkın bir süre doğu ve Güneydoğu’da hizmet etti.

Sınır ötesi operasyonlarda yer aldı.

En son Kuzey Irak’ta görev aldı.

2004’te ayrılır ayrılmaz dış ticaret yapmaya başladı.

İlk şirketi Irak’la ilgiliydi. 

Daha sonra kurduğu kendi şirketinde ağırlıklı olarak Ortadoğu ülkelerinde risk analizleri hizmeti verdi. 

Bölgenin güvenliği, siyasi çalkantılar, savaş riski, iç karışıklarla ilgili analizler yaptı. 2004’ten beri özellikle Irak’ta şirket kuran ve o bölgede yatırım yapan neredeyse herkese hem uluslararası hem de ulusal şirketlere danışmanlık yaptı.

Basın yayın organlarında güvenlik uzmanı sıfatıyla köşe yazarlığı ve programlar yaptı.

Mete Yarar, özel sektörde lojistik, işletme ve basın-iletişim alanlarında danışmanlık yapıyor.

Bu arada 15 Temmuz darbe girişimi sonrası tespitleriyle en güvenli isimler arasında yerini aldı.

Trabzon Büyükşehir Belediyesi’nin davetlisi olarak Trabzon’a geldi. 

Bu akşam saat 19’da Hamamizade İhsanbey Kültür Merkezi’nde 15 Temmuz sürecini anlatacak.

Bunun öncesinde Cemil Usta’da buluştuk.

Çay sohbetini birlikte yaptık.

Bölgemiz ile ilgili bazı özel sorularımı da yanıtladı.

İşte sohbetimizden öne çıkanlar;

NEDEN SİNEMA FİLMİNDE OYNAMAM

Bir sinema filminde oynamayı düşünüyor musunuz?


Hayır düşünmüyorum.

Neden? 

Bu tür teklifler geliyor. Gerçek hayattaki insanlarla dizilerdeki insanlar birbirinden farklı karakterler. Ben ordaki karakteri oynasam daha sonraki beni söylediğim gerçekliği sorgulanmaya başlayacak. Ben o zaman hayal miyim gerçek miyim olgusunu kaybedebilirim. O olgu benim için çok değerlidir. Ben böyle kalmayı tercih ederim.

SİYASET YAPMAK İSTER Mİ?

Siyasete girmeyi düşünüyor musunuz?


Ülkedeki her bireyim siyaset yapmadan bu mücadeleyi yapması gerekiyor olanlar siyasetini yapsınlar bizler bu ülkeyi ayağa kaldıralım. Tabiki hepimizin siyasi düşüncesi var. Benimde bir siyasi düşüncem var benimde kendime göre ideallerim var. 

Ama bir kez daha söylüyorum bu günler siyaset yapılacak hatta zikredilecek dönemler değil. Hatta bana şunu söyleyenler oldu tam siyaset yapacak insanız. Bende diyorumki tam siyaset yapılacak dönem değil tam tersine bu ülkeyi sırtımıza omuzumuza alacak ve taşıyacak zamandayız. Siyaset yapanlar şu anda var. Onlar yapsınlar. Onlar da çok güzel yapıyorlar. Burda nefer olmayı tercih ederim. nefer olmak daha önemli.

Benim için şu anda en değerli şey yolda yürürken insanların bana ‘allah razı olsun’ demelerdir. Bu dua benim için çok değerlidir. Buraya gelirken uçaktan inerken bir arkadaş yanıma geldi. İnsan şöyle dua ettirir mi birisine; “Allah senin ayağına taş değdirmesin.” Bu adam 30-35 yaşlarında bir genç arkadaş. Bunu kimseye söylemez. Bu ne güzel bir duadır. Ben bunu hiçbirşeye değişmem. 

Benim tercihimi yerli ve milli olmak. Sayın Cumhurbaşkanımız da bunu dedi. Bunun bedeli bana ağır oldu. 

Nasıl?

20 yaşındakiler hayatlarını kaybediyorlar. Benim ödediğim bedelin hiçbir önemi yok. 

4 DEFA SUİKAST ATLATTIM

Nasıl bedel bu?


Ben bu sene 4. suikast girişimi atlattım. 

Trabzon’a gelirken herhangi bir çekinceniz oldu mu?

Hiç.. Olmadı. Tam tersine.. 

TÜRKİYE’NİN BİR SİNİR UCU KARADENİZ

Trabzon ve bu çevrede yani Karadeniz’de teröristler sinirlendirip kaçıyorlar. Ben buna sinirlendirme diyorum. Sizce bunun nedeni neden?

Doğru diyorsun. Sinirlendiriyorlar.  Türkiye’deki gerilimi artırmanın bir yolu da sinir uçlarına basmaktır. Karadeniz halkı heyecanlıdır. Topraklarına birileri girdiğinde sinirlenir. Sebebi budur. Yoksa 7-8 tane terör mensunu bu topraklara geldiğinde terör tehditi artmaz. Ama gerilim siyasetinden yararlanmaya çalışan insanlar var. Ben 15 Temmuz’dan sonra hep şunu söyledim. Bu adamlar Türkiye’nin sinir uçlarına basıp gerilimi artıracaklar. Bu ülkenin sinir uçlarından bir tanesi de Karadeniz. 

Devam ederler mi?

Ederler.

Ordu’da terör operasyonları dönüşü vatandaşların askerler için kurban kesip karşılamasını izlediniz mi?

Evet seyrettim. 

Ne düşündünüz?

Valla kesmeseydiler gönül koyardım. (gülüyor) Operasyona bırak kurban kesmeyi adamlarla beraber silahını alıp öncülük yapan yasal olarak bir hükümlülüğü olmadığı halde dağa çıkıp nöbet tutan insanlar var. Bu yörenin insanları. 

15 Temmuz sonrası sanki askere bir soğukluk var deniyor katılıyor musunuz buna?

Asker elbisesi giymiş teröristlere soğuk insanlar. İnsanlar bunu ayırt edip seçiyorlar. Neden seçiyor? Trabzon en fazla şehit veren illerden bir tanesidir. O çocukları nereye koyacağız. O çocuklar neden canını verdi? Onlar asker. Bu adamların hiçbiri asker değil. Ben başından beri söylüyorum. Bu adamlar asker elbisesi giymiş terörist diyorum. Ben onlara asker dersem o çocuklara ne derim? O çocuklar bizim için  hayatlarını kaybettiler. Ben bunlara asker dersem onlara ne diyeceğim. Mehmetçik ismini kime koyacağım? Ona mı koyacağım yoksa bu teröristlere mi diyeceğim. Buranın halkı çocuğunu biliyor. 

Saf sevgiyi bilen insanlar kötüyü ayırt ederler. Buranın halkı vatan sevgisinin ne olduğunu biliyorlar.

Hainin kim olduğunu da biliyor. O yüzden ikisinin ayırt ediyor.

Son zamanlarda çok tartışmalı atamalar yapılıyor. FETÖ ile bağı olanlar atanıyor kritik noktalara deniyor. Mesela Erhan Afyoncu gibi..

Ne düşünüyor sunuz?

Bunu ben demiyorum. Bakın ne diyor Cumhurbaşkanımız sayın Recep Tayyip Erdoğan diyorki; At izi it izine karıştı. Yani atlar itlere itler atlara karıştı. Net olarak. Demekki sayın Cumhurbaşkanı da bundan rahatsız. Bakanlar da söylüyor. Halk da bunu söylüyor. Bakın bu örgütün en çok becerdiği iş yalandır. Adam kandırmasını çok iyi biliyorlar. Takkiye yapmayı iyi biliyorlar. O yüzden de bu örgütle mücadele edilmek isteniyorsa muhalefet etmeyi becereceğiz. Yani ben geçen de söyledim sayın Kılıçdaroğlu’nun ve Sayın Devlet Bahçeli’nin itirazlarını hükümetin çok iyi bilmesi lazım. Yenikapı ruhu dediğimiz yer birlik beraberlik ama itiraz sesleri de birlik beraberliğin içinde olmalıdır. 

Açığa almalar doğru mu?

Örgütün baskısıyla hareket etmek zorunda kalan insanlar var. Benim itirazım bu noktaya. Bunlar ayırt edilmelidir. Çocuğu alıyorsunuz Ege’nin bir köyünde çocuk okumuş üniversiteyi bitirmiş alıyorsun Hakkari’nin bir dağ köyüne öğretmen atıyorsun. Ne yapmasını bekliyoruz. Yani orada örgütün kadrolu elemanlarının içinde ne yapmasını bekliyorsun? Baskıdan kaçamıyor. 

Öğretmenler açığa alındı ihraç edilmediler. Elekler artırılmalıdır. Yani sadece istihbarat raporları değil diğer konular da raporlanmalıdır. Yaşadıkları yerde neler yapıyor. Hepsi araştırılarak karar verilmelidir. 

İyi ayıklanma yapılmalıdır. Çünkü  ihraç ettiğinizde bu insanların yapacağı başka meslekleri yok. Doğru tutturmak lazım. 

Yanlış bir şekilde attığınızda  o küskünlüğü bir daha telafi edemezsiniz. 

Doğru kişileri bulun örnek olsun.

Yurt dışında böyle bir örgüt oldu mu?

Bu tip gibi bir örgüt dünyanın hiçbir yerinde yok. Bu kadar genişlemiş yayılmış görmedim. 100 yıllık dönemde böyle bir örgüt yok. Yapılanması olan örgüt var ama devleti ele geçirmeye yönelik böyle bir örgüt yok. 

MİT’İN İKİYE BÖLÜNMESİ DOĞRU MU?

Ben bunu yıllar önce söyledim. Doğru bir karar.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Trabzon Haber