Fındık üreticisine önemli uyarı: Ekim ayında...

TTB Ekim ayında fındıkta yapılması gerekenler konusunda üreticiyi uyardı.

Fındık üreticisine önemli uyarı: Ekim ayında...
Trabzon Ticaret Borsası’ndan yapılan yazılı açıklamada, fındık üreticisinin Ekim ayında yapması gereken hususlar belirtildi. 

Buna göre bu ayda özellikle budamaya dikkat edilmesi gerektiği hususu üzerinde durulurken, kışlık gübre adı verilen fosforlu ve potasyumlu gübrelerin toprağa verilme zamanlarının bu aylar olduğu ifade edildi. 

Açıklamada şöyle denildi:  

“Ekim ayında öncelikle fındık dalları ayıklanmalı. Kurumuş, kırılmış veya verimden düşmüş dallar hatta ocaklar çıkarılarak yerleri yeni gen kök sürgünlerine bırakılmalıdır. Bu arada gereksiz kök sürgünleri de ayıklanmalıdır.

Öte yandan kışlık gübre adı verilen fosforlu ve potasyumlu gübrelerin toprağa verilme zamanı da Ekim-Kasım aylarıdır. Genellikle 3 yılda bir verilen fosforlu gübrelerde, ocakların çevresinde dal izdüşümüne (dalların altına) gelecek şekilde 10-15 cm derinlikte açılacak 20-30 çukura atılarak kullanılmalıdır.

Yine Mayıs böceği larvaları ile ilaçlı mücadele de Eylül-Ekim aylarında yapılır. Bunun için 50x50 cm’lik çerçeve ile bahçenin az görülen 16 ayrı yerinde işaretleme gerçekleştirilir. Bu bölümler 25 cm derinliğinde kazılır. Bir örtü üzerine alınan toprak incelenerek 1 cm de (çerçeve alanı) 3 adet larva varsa toprak ilaçlaması yapılmalıdır.

Unutmayınız ki; Gübreleme, rastgele aldığınız gübreyi gelişigüzel toprak yüzeyine saçmakla olmaz. Gübreleme, yapılan toprak veya toprak tahlilleri sonucunda toprağınızın ihtiyacına göre saptanarak tavsiye edilen gübreyi, belirtilen miktarda, önerilen zamanda ve şekilde vermeyle olur.”

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler