Fındık üreticisine küllenme eğitimi

Trabzon'da fındık üreticilerine fındıkta küllenme hastalığına karşı eğitim verildi.

Fındık üreticisine küllenme eğitimi
Trabzon'un Arsin ve Vakfıkebir ilçelerinde, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile Giresun Fındık Araştırma Enstitü Müdürlüğünün işbirliğinde fındıkta "külleme hastalığı"na karşı uygulanacak kültürel ve ilaçlı mücadeleyle ilgili eğitim verildiği bildirildi.

Trabzon Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, fındıkta külleme hastalığının, Trabzon'da ve Doğu Karadeniz'de yoğun şekilde görüldüğü ifade edildi.

Külleme hastalığına karşı Giresun Fındık Araştırma Enstitü Müdürlüğü ile ortaklaşa eğitim çalışması düzenlendiği vurgulanan açıklamada, "İlimiz ve bölgemizde yoğun görülen külleme hastalığına karşı İl Müdürlüğümüz ve Giresun Fındık Araştırma Enstitü Müdürlüğü ile yapılan ortak çalışmayla Enstitü Müdürlüğünden konu uzmanı Ziraat Yüksek Mühendisi Arzu Sezer, il ve ilçe müdürlüklerinde çalışan teknik personeller ile ziraat odaları başkanları ve tarımsal yayım danışmanlarının katılımıyla Vakfıkebir ve Arsin ilçelerimizde, hastalığa karşı uygulanacak kültürel ve ilaçla mücadele hakkında eğitim verildi." ifadesine yer verildi.

Açıklamada, mevsim itibarıyla fındıkta budama dönemi öncesinde olunduğuna işaret edilerek, şunlar kaydedildi:

"Eğitimde, budama mevsimi öncesinde olmamız nedeniyle fındıkta budama yapılırken özellikle külleme hastalığı açısından kültürel mücadele kapsamında bitkilerin güneşlenmesi ve hava sirkülasyonunu sağlamak için budama ile hastalıklı bitki artıklarının imhası, yabancı ot ile mücadelenin önemi vurgulandı. Kimyasal mücadelede ise ilk ilaçlamanın hastalığın bir yıl önce görüldüğü bahçelerde çotanak bağlama döneminde, diğer bahçelerde ise belirtiler görülür görülmez, uygun koşullar devam eder ve hastalık tekrarlarsa ürünün etki süresine göre ikinci ve diğer ilaçlamalar yapılacak."

Bütün mahallelerde budama ve külleme eğitimi verileceği bildirilen açıklamada, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Cahit Gülbay'ın da şu ifadelerine yer verildi:

"İlimizde yetiştirilen tarım ürünleri içerisinde önemli bir yere sahip olan fındıkla ilgili olarak üreticilerimizin Ekim ile Kasım aylarında yapması gereken iş ve işlemler kapsamında başta budama, gübreleme ve külleme hastalığı olmak üzere fındıkta uygulanacak kültürel önlemler ile hastalık ve zararlılara yönelik eğitimler gerçekleştirmeyi planladık. Bu eğitimler, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerimizde görevli teknik elemanlar tarafından her mahallede olmak üzere gerçekleştirilecektir. Eğitime katılımın istenen düzeyde olmasını sağlamak amacıyla ilgili mahalle muhtarları ve sivil toplum örgütleri ile irtibata geçilerek, gerekli duyuru ve tanıtımlar yapılıp, eğitim programı hazırlanacak. Önümüzdeki haftadan itibaren de fındık üreticilerimize bu eğitim ve bilgilendirmeler yapılacak."

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler