Fındık rekolte tahminlerinde fark var!

2015 ürünü fındık rekoltesi ile ilgili kurumların yaptıkları tahminler tamamlanırken, tahminlerdeki fark dikkat çekiyor.Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) ile Fındık İhracatçı Birlikleri’nin tahminleri arasında 143 bin tonluk bir farkın bulunduğu görül

Fındık rekolte tahminlerinde fark var!

2015 ürünü fındık rekoltesi ile ilgili kurumların yaptıkları tahminler tamamlanırken, tahminlerdeki fark dikkat çekiyor.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) ile Fındık İhracatçı Birlikleri’nin tahminleri arasında 143 bin tonluk bir farkın bulunduğu görülürken, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İl Müdürlükleri tarafından il bazında yapılan tahminlere göre 2015 ürünü Türkiye fındık rekoltesi 676 bin 838 ton olarak belirlendi.

TZOB tarafından yapılan tahminin miktarı ise 590 bin 394 ton olarak açıklandı. Karadeniz ve İstanbul Fındık ve Mamulleri İhracatçı Birlikleri’nin ortaklaşa tahmininde ise rekoltenin 733 bin 246 ton olarak gerçekleşeceği açıklandı. Özellikle TZOB ile İhracatçı Birlikleri’nin tahminleri arasındaki yaklaşık 143 bin tonluk fark piyasada geleneksel rekolte tartışmasının yeniden alevlenmesine yol açtı.

TZOB, yüksek rekolte tahminlerinde geçmiş yıllardan gelen fazlalıkların yanıltıcı olduğunu ifade ederken, İhracatçı Birliği yetkilileri ise TZOB ve kendilerinin geçmiş yıllarda yaptıkları rekolte tahminlerinde gerçekleşme oranlarındaki yanılgı paylarına dikkat çekip, kendi tespitlerinin yüzde 3-5 sapma gösterdiğini, buna karşılık TZOB’nin her yıl yüzde 15 civarında eksik olduğunu belirtiyorlar.

TRABZON TİCARET BORSASI MECLİS BAŞKANI CİRAV’DAN ÜRETİCİYE ÇAĞRI

Türkiye fındık üretiminin yüzde 8-9’luk kısmının yapılmasına karşın, başta ihracat olmak üzere ticaretinin yüzde 40’ını elinde bulunduran Trabzon’da faaliyet gösteren Ticaret Borsası’nın Meclis Başkanı Mehmet Cirav, geçmişte bir dönem sektörle ilgili kuruluşların bir araya gelerek Tarım Bakanlığı yönetiminde tek elden rekolte açıkladıklarını ve bunun da doğru bir hareket olduğunu hatırlattı.

Cirav “Son 3 yıldır, tekrar eski yanlış alışkanlığa dönüldü ve herkes kendine göre rekolte açıklıyor. Bu durumda kimin daha gerçekçi hareket ettiğini anlamak için geçmiş yıllara bakmak lazım. TZOB’nın rakamlarının, her yıl en az 80-90 bin ton eksik olduğu apaçık ortadadır. Zaten rekolte tahminleri de artık piyasada eskisi gibi yönlendirici olmuyor” dedi.

Bu yılki Türkiye rekoltesinin 700 bin ton civarında olacağını belirten Mehmet Cirav “Piyasadaki fiyat hareketlerini rekolte tahminlerinden çok, üreticinin fındığını pazara ne kadar indirdiği ve nasıl değerlendirdiği yönlendiriyor. Üretici fındığını pazara azar azar indirip, emanete de vermez ise piyasanın kontrolünü elinde bulundurur. Fındığını emanete verip ayağına kurşun sıkmasın. 2009’da uygulanmaya başlanan serbest piyasa sistemi ile üreticinin bilinci giderek artıyor. Üretici bilincini 2015 ürünü piyasasına yansıtır ise hem kendi kazanır, hem Türkiye” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Trabzon Haber