Fındık ihracatçısı yeni pazar arıyor!

Siyasi istikrarsızlık ve iç savaş yaşanan ülkelere fındık satışındaki düşüş, ihracatçıları yeni pazar arayışına yöneltti.   Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (KFMİB) ve Fındık Tanıtım Grubu (FTG) Yönetim Kurulu Başkanı Edip Sevinç, Türki

Fındık ihracatçısı yeni pazar arıyor!
Siyasi istikrarsızlık ve iç savaş yaşanan ülkelere fındık satışındaki düşüş, ihracatçıları yeni pazar arayışına yöneltti.
 
Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (KFMİB) ve Fındık Tanıtım Grubu (FTG) Yönetim Kurulu Başkanı Edip Sevinç, Türkiye'nin fındık ihracatı yaptığı ülke sayısının her sezonda arttığını ancak bazı Arap ülkelerine ihracatta gerileme olduğunu söyledi. 
 
Fındık ihraç edilen ülke sayısının 120'e ulaştığını ifade eden Sevinç, iç savaş halinde olan veya siyasi istikrarın bulunmadığı ülkelere gerçekleştirilen fındık ihracatında ise ciddi düşüş yaşandığını belirtti.
 
Türkiye'nin fındık pazarlarının başında Arap ülkelerinin olduğunu vurgulayan Sevinç, "Arap pazarlarına yaptığımız fındık ihracatında gerileme var. Savaş olan ülkelere şu anda giremiyoruz. Bu da ister istemez ihracat rakamlarımıza yansıyor. Son yıllarda ihracatımız bazı Arap ülkelerine yüzde 25 ila yüzde 50 azaldı" dedi.  
 
Sevinç, Suriye ve Irak gibi ülkelerin, Türkiye'nin geleneksel pazarları olduğuna işaret ederek, "Bu ülkelere yaptığımız ihracat yok denecek kadar azaldı. Aynı zamanda Libya, Mısır, Cezayir gibi ülkelere de olan fındık ihracatımız ciddi manada azaldı. Daha da azalabileceğini düşünüyoruz" diye konuştu. 
 
Bu ülkelerde lojistik imkanlarının güvenli olmamasından dolayı Türk fındık ihracatçısının sorun yaşadığımı anlatan Sevinç, "Sonuçta ortada bir savaş var. Savaş olan ülkelerde de güvenlik sorunu vardır. Aynı şekilde bu ülkelerin savaş ekonomisi çerçevesinde ödemelerine biz de güvenemediğimiz için ticaret yavaşlamak zorunda kaldı. Yaşanan bu olaylar doğal olarak ihracatımıza sekte vurmuş durumda" ifadesini kullandı. 
 
"İhracatçılar yeni pazar arayışında
 
Sevinç, ihracatın azaldığı pazarların gelişmekte olan pazarlar olduğunu belirterek, şunları kaydetti:
 
"Bu ülkelerden beklentilerimiz çok yüksekti. Arap ülkeleri pazarına çok güveniyorduk ama yaşanan olumsuzluklar bizi de hayal kırıklığına uğrattı. Libya, Mısır, Cezayir, Suriye ve Irak önemli pazarlarımızdı ama yaşanan iç savaş ve siyasi istikrarsızlık fındık ihracatımızın azalmasına neden oldu. Temennimiz ve beklentilerimiz bir an önce bu ülkelere ihracatımızın yeniden artmasıdır ancak fındık ihracatçıları olarak yeni pazar arayışlarımız da sürüyor. Özellikle Fındık Tanıtım Grubu'nun çeşitli ülkelerde düzenlenen fuarlara katılımı arttı. Bu fuarlar sayesinde pazar ağımızın daha da artmasını hedefliyoruz. Hedefimiz 120 olan ülke sayısını daha da yukarılara taşımak. Böylelikle savaş ülkelerine azalan satışları başka ülkelere ihraç ederek rakamlarımızı daha da yukarıya çıkarabiliriz."
 
Avrupa ülkelerindeki pazarlarda ise herhangi bir sorun bulunmadığının altını çizen Sevinç, "Avrupa ülkelerinde bir sorun yok. Buralara olan fındık ihracatımız çok iyi düzeyde. Türkiye'nin en çok fındık ihraç ettiği ülkelerin başında Almanya, İtalya, Fransa, Polonya, Kanada, Avusturya ve Hollanda gibi ülkeler yer almaktadır" dedi. 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler