Fındık fiyatları neden düşüyor?

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Ordu Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Arslan Soydan, bir hafta önce serbest piyasada 14 liranın üzerine çıkan fındık fiyatlarının, son bir haftadır ciddi oranda düştüğünü belirtti.

Fındık fiyatları neden düşüyor?

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Ordu Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Arslan Soydan, bir hafta önce serbest piyasada 14 liranın üzerine çıkan fındık fiyatlarının, son bir haftadır ciddi oranda düştüğünü belirtti. 

Soydan, fındıkta sezon açılış fiyatının 12 lira olduğunu ve sonrasında fiyatların arttığını hatırlattı.
 
Serbest piyasada bir hafta önce 14 liranın üzerine çıkan fındık fiyatlarında büyük düşüş olduğunu dile getiren Soydan, "Gerçekten üretici olarak böyle bir düşüş beklemiyorduk. Çünkü pazara fındık inmiyor, üretici direniyor ve sabrediyor. Buna rağmen fındık fiyatlarında ciddi düşüş var" dedi. 
 
Soydan, fındık fiyatı üzerinde oyunlar oynandığını savunarak, sözlerini şöyle sürdürdü:
 
"Bu tür girişimler üreticiyi mağdur ediyor. Çünkü üretici alın terinin karşılığını ciddi bir fiyata satmak için çaba sarf ederken ve elinde fındığını tutarken fındık fiyatları düşmüştür ama bizim gördüğümüz, emanet fındığın işlem gördüğünü tahmin ediyoruz. Çünkü sezon başında piyasaya ciddi şekilde emanet fındık indi. Bugün fındık ihracatçıları tarafından büyük ihtimalle emanet fındığın işlendiğini tahmin ediyoruz. Bu da fındık fiyatlarını düşürmüştür ama bu geçici bir süreçtir. Üreticiler, 'Fiyat düştü ve fındığımı satmayacağım, bekleyeceğim' diyor. Üretici de doğrusunu söylüyor. Üreticilerimiz beklesin, çünkü bu geçici bir süreç. Tekrar fındık fiyatları yükselecektir." 
 
"ÜRETİCİ FİYAT KONUSUNDA SABRINI KORUYOR"
 
Soydan, üreticinin fiyat konusunda sabrını koruduğunu vurgulayarak, "Üreticilerimiz, fındığını fiyatlar 14 lirayken satmadığını ve 15 lira olmadan satmayacağını belirtiyor. Üreticilerimiz doğrusunu yapıyor. Çünkü üreticilerimiz fındıkta belli dönemlerde bu tarz durumların yaşandığı kabullenmiş durumda. Bundan dolayı da üreticimiz konuyu yakın bir şekilde takip ediyor" ifadelerini kullandı.
 
Fındık fiyatının serbest piyasada haftaya 12,5 lira seviyelerinde başladığını dile getiren Soydan, bu fiyatı alt taban olarak gördüklerini ve bu sürecin geçici olduğuna inandıklarını kaydetti.
 
Soydan, fındıkta istikrarlı bir fiyat istediklerinin altını çizerek, "Böyle inişli çıkışlı fındık fiyatları üreticinin gelecekteki fındık bahçesine olan bakışını değiştirecektir. Bundan dolayı istikrarlı fiyatla oynanmasın. Bu durum gelecekte hem üreticiye hem fındık sektörünün tamamına zarar verecektir. Bu da ülke ekonomisi ve bölge geleceği için doğru bir durum değildir" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler