"Fındığın Trabzon'dan geldiğini bilmiyorlar"

Endonezya Cumhuriyeti'nin Ankara Büyükelçisi Wardana, fındığı Endonezyalılar'ın çok sevdiğini, bu anlamda Endonezya'nın Türkiye için çok büyük bir pazar olabileceğini söyledi. Wardana "Endonezya'ya fındık geliyor ama bunu sadece Türkiye'den geldiğini bili

"Fındığın Trabzon'dan geldiğini bilmiyorlar"

Endonezya Cumhuriyeti'nin Ankara Büyükelçisi Wardana, fındığı Endonezyalılar'ın çok sevdiğini, bu anlamda Endonezya'nın Türkiye için çok büyük bir pazar olabileceğini söyledi. Wardana "Endonezya'ya fındık geliyor ama bunu sadece Türkiye'den geldiğini biliyorlar. Trabzon'dan geldiğini bilmiyorlar. Trabzon ile daha yakın işbirliği kurulmasını arzu ediyoruz" dedi.

Endonezya'nın Ankara Büyükelçisi Wardana ve beraberindeki heyet Trabzon ziyaretleri kapsamında Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu'nu makamında ziyaret etti.

Türkiye ile Endonezya arasındaki iş imkanlarının ve ticari ilişkilerin nasıl geliştirilebileceği konularını araştırma yapmak üzere Trabzon'a geldiğini kaydeden Wardana, "Trabzon'un önemli bir ekonomik, ticari ve turizm potansiyeli var. Kuracağımız diyaloglarla ilişkilerimizi güçlendireceğiz. İki ülke arasında hangi malların alınıp satılabileceği konusunda araştırmalarımızı sürdürüyoruz. Örnek olarak fındığı Endonezyalılar çok seviyor. Bu anlamda Endonezya çok büyük bir pazar. Ayrıca burası turizm ve özelikle de din turizmi açısından ilgi çekici bir yer olabilir Endonezyalılar için. Vatandaşlarımız özellikle tarihi dini eserleri çok merak ediyorlar. Bu anlamda Türkiye çok zengin dini eserlere sahip" ifadelerini kullandı.

Başkan Gümrükçüoğlu ise Endonezya'nın son yıllarda dünyanın yükselen bir yıldızı olduğunu kaydederek her iki ülke arasındaki ilişkilerin daha da gelişmesi için her türlü katkıyı sunmaya hazır olduklarını söyledi. Başkan Gümrükçüoğlu, "Endonezyalılar dost ve çok çalışkan bir millet. Endonezyalılar çok iyi ve sevecen insanlar. Endonezya'nın son yıllarda dünyanın yükselen bir yıldızı olduğunu hep birlikte izliyoruz. Her iki ülke arasındaki ilişkilerin daha da gelişmesi için her türlü katkıyı sunmaya hazır olduğumuzu belirtmek isterim. Turizm açısından şehrimiz ve bölgemiz sürekli yükseliyor. Özellikle Körfez ülkeleri vatandaşları yoğun ilgi gösteriyor. Dost ve kardeş ülke Endonezyalılar'ı da burada görmek bizleri sevindirir" diye konuştu.

KONUK BÜYÜKELÇİ'DEN TTSO'YA ZİYARET

Endonezya Cumhuriyeti'nin Ankara Büyükelçisi Wardana, Trabzon ziyareti kapsamında Ticaret ve Sanayi Odası'na (TTSO) ziyarette bulundu.

Wardana, iki ülke arasındaki 2.4 milyar dolarlık ticaret hacminin çok düşük olduğunu ifade ederek iki ülke arasında yapılan liderler görüşmesinde 2020 yılında 10 milyar dolar ticaret hacmi hedeflendiğini hatırlattı. Endonezya nüfusunun 250 milyon olduğunu, 100 milyon nüfusun ise çok zengin olduğuna dikkat çeken Büyükelçi Wardana, "Bundan dolayı Türkiye ile ilişkilerin gelişmesi ve hedeflenen ticaret hacminin çok önemli olduğunu düşünüyorum. Trabzon ziyaretimin ardından Endonezya ile bu bölgenin ilişkilerini takip edeceğim. Trabzon'un güzel bir turizm kenti olduğunu Endonezya'da tanıtmak gerekiyor. Endonezyalı turistlerin Türkiye'ye gelmesi çok büyük bir gelir kazandıracaktır. Dünyanın en büyük ekonomileri arasında Türkiye 17. sıradadır. Endonezya ise bir adım daha önde yani 16. sıradadır. Maalesef 2014 yılında 4 milyar dolar iki ülke arasındaki ticaret hacminde çok düşük olduğunu biliyorum. Bu nedenle Endonezya ve Türk işadamları daha fazla birbiri ile tanışmalı ve neler yapabileceği konusunda görüşmelerde bulunmalıdır. Örneğin Endonezya'ya fındık geliyor ama bunu sadece Türkiye'den geldiğini biliyorlar. Trabzon'dan geldiğini bilmiyorlar. Trabzon ile daha yakın işbirliği kurulmasını arzu ediyoruz" şeklinde konuştu.

TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu ise Endonezya Büyükelçiliği Ticari Ataşesi'nin en kısa zamanda Trabzon'a gelerek Trabzonlu işadamlarına ülke sunumlarını yapmaları önerisinde bulundu. Hacısalihoğlu, "Karşılıklı işadamlarımızı bir araya getirecek ilk adımlarımız arasında işbirliği programlarında öncelik vererek destekleyelim" ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Trabzon Haber