Erdoğan Bayraktar'dan flaş açıklamalar

Çevre ve Şehircilik eski Bakanı Erdoğan Bayraktar, 1973’te kurulan Bayraktar İnşaat’ın başına döndü.  Asıl işi olan müteahhitliğe dönüş yaptığını belirten Bayraktar, “İlk travmayı atlattım. Şimdi 3-5 inşaat işi var onlarla uğraşıyorum” dedi. Kentsel dönüş

Erdoğan Bayraktar'dan flaş açıklamalar

Çevre ve Şehircilik eski Bakanı Erdoğan Bayraktar, 1973’te kurulan Bayraktar İnşaat’ın başına döndü.  Asıl işi olan müteahhitliğe dönüş yaptığını belirten Bayraktar, “İlk travmayı atlattım. Şimdi 3-5 inşaat işi var onlarla uğraşıyorum” dedi.

Kentsel dönüşüm sürecinin hızlanması gerektiğini belirten Bayraktar, süreci tıkayanları ve açıkgözlülük yapanları devletin temizlemesi gerektiğini söyledi. Bayraktar, “Vatandaş dönüşümü yapamıyorsa devlet devreye girmeli. Durup beklemek değil, atmaca gibi kurt gibi bir modelle süreci hızlandırmak gerek” dedi. Bayraktar Hürriyet Gazetesine çok çarpıcı açıklamalar yaptı:

erdogan-bayraktar1.jpg

Aile Şirketine Geri Döndü

Yaklaşık 2 yıl önce Çevre ve Şehircilik bakanlığı görevinden istifa eden Erdoğan Bayraktar, şimdiler de aile şirketi Bayraktar İnşaat’ın başında. Bakanlık döneminde çıkan kentsel dönüşüm sürecini yakından takip eden Bayraktar, sürecin hızlandırılması gerektiğini söyledi. Süreci tıkamak isteyen açık gözlü vatandaş ve müteahhitlere devletin müdahale etmesi gerektiğini belirten Bayraktar, “Vatandaş dönüşümü yapamıyorsa devlet devreye girmeli. Durup beklemek değil, atmaca gibi kurt gibi bir modelle süreç hızlandırmak gerek. Kentsel dönüşüm Türkiye’nin olmazsa olmazı. Fay hattındaki ülkemizde 6.5 milyon riskli yapımız var” dedi. 

Açıkgözlüler Var

Kentsel dönüşüm sürecini zora sokanlara karşı formüller geliştirilmesi gerektiğine dikkat çeken Bayraktar, ”Önce vatandaş müteahhitle anlaşsın diyeceksin. Sonra ona belediye, valilik ve bakanlık destek olacak. Şimdi görüyoruz ki 1 açıkgöz 1 daire hakkı yerine 2 istiyor. Devlet işte bunun önüne geçecek. Devlet hakim ve hakemdir. Vatandaş yapmıyor mu, devlet riskli binayı önce tespit edecek. Sahiplerine 3 ay 6 ay neyse bir süre verecek. Elektriği suyu kesip evi yıkacak. Vatandaşı da mağdur etmeyecek ama dönüşümü hızlandıracak. Vatandaş devletin bu kararlılığını görürse dönüşümün kaçınılmaz olduğunu anlar ve kendi rızası ile evini yeniler” diye konuştu.

erdogan-bayraktar2.jpg

Sıkı Denetim Yapılmalı

“Türkiye’nin önemli sorunu bürokratik oligarşi” diyen Bayraktar, özel sektörün müteşebbis olduğunu ancak devlet kapısına gidince de pişman olduğunu dile getirdi. Devletin önemli rollerinden birinin yatırım ortamını iyileştirmek olduğunu belirten Bayraktar, “Ruhsatta kolaylık sağlanmalı ama sıkı denetim olmalı. Ruhsatı almak için 60 yere gideceksin, aldıktan sonra yakasını bırakacaksın. Böyle şey olmaz. Ruhsatı kolay vereceksin ama ruhsata uygun yapıyor mu, çevreye zarar veriyor mu diye denetleyeceksin. Devlet olarak risk almamayım demekle olmaz. Özel sektör senin maaşını veriyor. Devlet ben bu milletin hizmetçisiyim demeli. Biz devlet kapsındaki zorluları kırıyorduk ama şimdi tekrar geriye düştü. Eğer düzelirse kentsel dönüşüm hızlanacak. Bu da Türkiye’nin kalkmasını tetikleyecek” dedi.+

erdogan-bayraktar3.jpg

Travmayı Atlattım

Kiptaş başkanlığı, TOKİ Başkanlığı ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan sonra asıl işi olan müteahhitliğe dönüş yaptığını belirten Bayraktar, “İlk tramvayı atlattım. Şimdi 3-5 inşaat işi var onları kovalıyorum. Koşuyolu’nda bir iş var. Halkalı ve Sancaktepe’de de proje yapacağız. Ben yapı itibariyle çalışkan biriyim. Bana büyük haksızlık yapıldığını düşünüyorum ve içimde bir ukde kaldı. Ama şükretmek lazım. Sağlığım iyi, işim var. İstesem taş üstünde ot bitiririm. Moralim gayet iyi. Ama benim defterim kitabım açık kaldı. Ben kapatabilirsem ben kapatırım, ben kapatamazsam başkası” dedi.

erdogan-bayraktar4.jpg

Kentsel Dönüşüm Ağırlaşmamalı

Vatandaş lehine yorum gerek KENTSEL dönüşüm yasasında bazı konuların yoruma açık olduğunu belirten Erdoğan Bayraktar, böyle durumda konuyu vatandaş lehine kullanmak gerektiğini söyledi. Son aylarda tartışılan bir konudan örnek veren Bayraktar, “Mesela 10 dönüm arsa üzerinde 100 metrekare yapı riskli. Şimdi bütün arsada yasanın sağladığı vergi muafiyetini kullanmak haksızlık. Müteahhittin değil, vatandaşın faydasına karar vermek lazım. Yani Maliye bu alandan vergi harç almalı. Çünkü oraya giden para bize hizmet olarak dönüyor. Ben bakanlık dönemimde bunla ilgili bir genelge yayınladım ama benden sonra kaldırdılar” dedi.

erdogan-bayraktar5.jpg

Parlak Bir Yaşam Öyküsü

Eğitimine İstanbul Devlet Mühendislik ve Mimarlık Akademisi İnşaat Mühendisliği Bölümü’nü bitirdikten sonra İstanbul Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü İnşaat Anabilim Dalı’nda, Metropol Şehirlerde Alternatif Yerleşim Birimleri konusunda Yüksek Lisans derecesi aldı. Bükreş Üniversitesi’nde de inşaat sözleşmeleri konusunda tez hazırlayarak derece almıştır.

1973-1994 Yılları

Özel sektörde geçirdiği 21 yıl boyunca müteahhit olarak ve kendi kurduğu şirketin konut yapı kooperatifi yöneticisi olarak, 3 bin konut, ofis ve sanayi işyerleri üretimini gerçekleştirdi. 1977-1979 yılları arasında vatani görevini ifa ederken, Eskişehir-Afyon-Kütahya-Balıkesir illerinde askeri lojman inşaatlarında Kontrol Amiri Vekili olarak 6 bin konut inşaatlarını denetlemiştir.

1989-1999 Yılları

İstanbul ve Eminönü belediyelerinde Belediye Meclis Üyeliğinde; ayrıca,

1995-1999 yılları arasında İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraki olan KİPTAŞ’ta Genel Müdürlük görevinde bulundu.

Genel Müdürlük görevi sırasında, İstanbul’un 11 değişik bölgesinde 17 bin konuttan oluşan yerleşim birimleri üretimini gerçekleştirmiştir.

1999-2000 Yılları

Amerika Birleşik Devletleri’nde 10 ay süreyle Yabancı Dil ve İnşaat Teknolojileri eğitimi aldı. Avrupa’da çeşitli ülkelerde konut, işyeri, kooperatifçilik ve gayrimenkul sistemleri hakkında eğitim ve seminerlere katıldı.

2000-2001 yıllarında Ankara Büyükşehir Belediyesi Metropol İmar A.Ş.’de Genel Müdürlük yaptı. 2001–2002 yıllarında Ankara Büyükşehir Belediyesi PORTAŞ Genel Müdür Danışmanlığı yaptı. 2002 yılının Aralık ayından 10 Mart 2011 tarihine kadar Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanlığı görevinde bulundu. 24. Dönem Trabzon Milletvekili olarak TBMM’ye girmiştir.

Erdoğan Bayraktar döneminde 

81 il 800 ilçe, 1920 şantiyede (486.784 konut)

54.218’i gecekondu kentsel dönüşüm projesi,

687 okul (lise, ilköğretim ve anaokulu), 771 spor salonu, 37 kütüphane, 420 ticaret merkezi, 92 hastane, 86 sağlık ocağı, 351 cami, 66 Yurt ve Pansiyon (16.876 Kişilik), 23 Sevgi Evi (199 bina), 17 Engelsiz Yaşam Merkezi (165 bina) inşaatları başlatılmış, büyük kısmı tamamlanmıştır.

KİTAPLARI

Gecekondu ve Kentsel Yenileme

Bir İnsanlık Hakkı: Konut

İspanya Kraliyet Ailesi tarafından “Alt Gelir Grubuna Yönelik Konut Üretimi”nden dolayı TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar’a kraliyet nişanı ödülü verilmiştir.

Aynı zamanda, dünyanın önde gelen Gayrimenkul Organizasyonlarından Barcelona Meeting Point (BMP) ve EIRE (İtalya, Milano Gayrimenkul Organizasyonu) tarafından Erdoğan Bayraktar’a ve TOKİ’ye “Alt Gelir Grubuna Konut Sunumu” ve “Girişimcilik ve Gayrimenkul Geliştirilmesi” konularında ödüller verilmiştir.

“Gecekondu ve Kentsel Yenileme” adlı kitabı, Ekonomik Araştırmalar Merkezi Yayınları tarafından Mayıs 2006’da, “Bir İnsanlık Hakkı Konut: TOKİ’nin Planlı Kentleşme ve Konut Üretim Seferberliği” adlı kitabı da Boyut Yayınları tarafından Kasım 2007’de yayınlanmıştır.

Ulusal ve uluslar arası pek çok konferansa katılımının yanı sıra, İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi, Yıldız Teknik Üniversitesi Yapı İşletmesi Ana Bilim Dalı, Ankara Üniversitesi Taşınmaz Geliştirme Anabilim Dalı, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi İşletme Bölümü ve Elazığ Fırat Üniversitesinde gayrimenkul geliştirme ve finansmanı, inşaat sektöründeki gelişmeler, konut politikaları ve TOKİ uygulamaları konularında dersler ve seminerler vermiştir. Nisan 2010’da İstanbul Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi Mütevelli Heyeti üyeliğine seçilmiştir. 1 Haziran 2010 tarihinde Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi tarafından “toplu konut alanındaki birikimi, konut üretimi konusundaki çalışmaları, gecekondu önleme, kentsel gelişim ve yenileme çalışmaları” nedeniyle Fahri Doktora ünvanı verilmiştir.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Trabzon Haber