Doğu Karadenizli iş adamları İran'a gitti

Doğu Karadenizli İş adamlarının İran gezisinde önemli iş birliklerine imza attığı bildirildi. Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, İran'ın Meşhed şehrine düzenledikleri ticaret heyeti programına ilişkin,

Doğu Karadenizli iş adamları İran'a gitti

Doğu Karadenizli İş adamlarının İran gezisinde önemli iş birliklerine imza attığı bildirildi.

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, İran'ın Meşhed şehrine düzenledikleri ticaret heyeti programına ilişkin, "İş adamlarımız inşaat malzemeleri, yapı sektörü ürünleri, tüketim maddeleri, gıda ürünleri, lojistik ve turizm konularında yaptıkları iş görüşmelerinde önemli iş birliklerine imza atmıştır. Özellikle bölgede yapılmakta olan kentsel dönüşüm çalışmalarından dolayı inşaat sektörü için önemli potansiyel olduğu tespit edilmiştir." değerlendirmesinde bulundu.
 
Gürdoğan, yaptığı yazılı açıklamada, Ekonomi Bakanlığı koordinasyonu ve DKİB organizasyonunda Trabzon, Rize ve Artvin'de faaliyet gösteren iş adamlarıyla 16-21 Mayıs'ta İran'ın Meşhed şehrine gerçekleştirilen ticaret heyeti programı kapsamında, önemli görüşmeler yapıldığını belirtti.
 
Gürdoğan, 30 kişilik heyetin, Meşhed şehrinde İranlı iş adamlarıyla yaptığı ikili iş görüşmeleri yanında ziyaret programlarıyla da kurumlar arasında iş birliği imkanlarına yönelik görüşmeler gerçekleştirdiğine dikkati çekerek, "İran'ın Horasan eyaleti merkezi olan Meşhed şehri, tarihi İpekyolu geçiş güzergahında olması nedeniyle halen bu özelliğini sürdürmekte, Afganistan, Pakistan, Türkmenistan ve Asya bölgesi yanında Körfez bölgesine de ulaşımda stratejik konumundan dolayı lojistikte bir merkez işlevi görmektedir. Bundan dolayı oldukça potansiyel ihtiva eden bölge olarak görülen Razavi Horasan eyaletine ihracatçılarımızın açılması halinde buradan Asya bölgelerine, Türk Cumhuriyetlerine ve Körfez bölgesine de açılım sağlamaları imkanı doğacaktır." ifadesini kullandı.
 
İran Meşhed'de yaptıkları inceleme ve görüşmelerde piyasada yeterli düzeyde Türk ürünü olmamasına rağmen, İran piyasasında düşük oranda da olsa var olan Türk ürünlerine yönelik ilginin olması ve piyasada öncelikli olarak Türk ürünlerinin tercih edilmesinin, iş adamlarını bu piyasada iş yapma konusunda ümitlendirdiğini vurgulayan Gürdoğan, şöyle devam etti:
 
"Bahse konu ticaret heyeti programında iş adamlarımız inşaat malzemeleri, yapı sektörü ürünleri, tüketim maddeleri, gıda ürünleri, lojistik ve turizm konularında yaptıkları iş görüşmelerinde önemli işbirliklerine imza atmıştır. Özellikle bölgede yapılmakta olan kentsel dönüşüm çalışmalarından dolayı inşaat sektörü için önemli potansiyel olduğu tespit edilmiştir. Meşhed’de bulunan Sarakhs Özel Ekonomik Bölgesi üzerinden transit olarak ihraç yüklerinin Orta Asya, Körfez ülkeleri, Türkmenistan, Afganistan ve Pakistan gibi ülkelere aktarma imkanının olması, bu bölgedeki faaliyetlerin 10 yıl süreyle vergiden muaf tutulması, enerji fiyatlarında indirim yapılabilmesi gibi imkanlar Meşhed bölgesine ticaretimizi cazip kılmaktadır. Bu konuda özel ekonomik bölge yetkilileriyle yapılan görüşmelerde, Türk yatırımcılara ayrıcalıklı imkanlar sunmaya hazır olduklarını, ambargonun kalkmış olmasından dolayı İran'ı yatırım açısından cazip ülke olarak gören birçok ülkeden yoğun talep aldıklarını, Türk yatırımcılarının da yatırım konusunda kararlarını bir an önce vermelerinin menfaatlerine olacağını ifade etmişlerdir."

"İŞ BİRLİĞİNİN GELİŞTİRİLMESİ AMACIYLA PROTOKOL İMZALANDI"

Gürdoğan, iş adamları arasında iş birliği imkanlarının geliştirilmesi, İran piyasasında ihtiyaç duyulan ürünlerin tanıtımı, İranlı iş adamlarının ihtiyaç duyacakları ürünlerin temini konusundaki bilgi ve taleplerin, iş birliği tekliflerinin elektronik ortamda ve etkin şekilde karşılıklı olarak ihracatçılara ve iş adamlara duyurusunun yapılması ve kurumlar arasında karşılıklı iş birliklerinin geliştirilmesi amacıyla, DKİB ile Razavi Horasan İhracatçılar Birliği ve Ticaret, Sanayi, Maden ve Tarım Odası arasında protokol imzalandığını kaydetti.
 
Gündoğan, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
 
"Bu protokol kapsamında Horasan bölgesinde faaliyet gösteren iş adamlarının talep edeceği ürün bilgileri, birliğimize kayıtlı ihracatçılara anında iletilip talep eşleştirmesi yapılarak, iki firma arasındaki ticari ilişkinin gerçekleştirilmesine yönelik her türlü teknik destek sağlanacaktır. Bunun yanında, son derece modern, her türlü altyapı imkanlarına sahip ve uluslararası fuarların düzenlenebildiği büyük kapalı sergi alanlarına sahip olan Expo Mashhad International Exhibition Company yetkilileriyle de görüşme yapılarak iş birliğinde mutabakat sağlanmıştır. İran ile Doğu Karadeniz arasında, bu yeni dönemde gerekli temasların sürdürülmesi ve buna kabil düzenlemiş olduğumuz heyet programlarına belirli aralıklarla devam edilmesiyle ticari ilişkilerimizin daha üst noktalara ulaşacağı açıkça yaptığımız temas ve görüşmelerde yerinde gözlemlenmiştir."

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler