Doğu Karadeniz’in incisi Uzungöl

Alternatif turizmin en çok tercih edilen mekanı, Doğu Karadeniz’in ve Trabzon’un incisi olarak gösterilen Uzungöl bu yıl yine yerli ve yabancı turistin adresi olacak. Son dönemlerde özellikle Arap turistlerin gözdesi olmasıyla bilinen Uzungöl, yılda yakla

Doğu Karadeniz’in incisi Uzungöl

Alternatif turizmin en çok tercih edilen mekanı, Doğu Karadeniz’in ve Trabzon’un incisi olarak gösterilen Uzungöl bu yıl yine yerli ve yabancı turistin adresi olacak.

Son dönemlerde özellikle Arap turistlerin gözdesi olmasıyla bilinen Uzungöl, yılda yaklaşık 2 Milyon turiste ev sahipliği yapıyor. Yeşil ile mavinin buluştuğu, eşsiz manzaraya sahip olan bu doğa harikası turistlere benzersiz bir seyir keyfi sunuyor. Ayrıca önceden yalnızca doğal güzelliği ve yürüme, tırmanma gibi sporlar için tercih edilen Uzungöl’de artık yamaç paraşütü, Atv pisti, bisiklet turları ve deniz bisikletleri gibi verilen birçok hizmetle birlikte turizmdeki yerini sağlamlaştırmak için adımlar atılmış durumda.

23-011.jpg

Yılın her mevsiminde ziyaretçi akınına uğrayan bu doğa harikası Türkiye’nin önemli turizm bölgeleri arasına adını yazdırmayı başardı. Turizmi değerlendiren bir çok yazar ve gazete de Uzungöl’ü “Ölmeden önce mutlaka görülmesi gereken yerler” arasında gösterdi.

uz1.jpg

UZUNGÖL’E NASIL GİDİLİR?

Yerli ve yabancı bir çok turisti ağırlayan Uzungöl’e nasıl gidileceğini bilmiyorsanız haberimizin devamına gözatabilirsiniz;

Uzungöl Trabzon’a 99 km uzaklıktadır. Merkez’e bağlı Çömlekçi Mahallesi’nde bulunan ilgili minibüslere binerek günün her saatinde gitmeniz mümkündür. Ayrıca bazı firmaların tur servisleri de bulunmaktadır. Özel aracınız bulunmuyorsa bu yolları tercih ederek kolaylıkla ulaşım sağlayabilirsiniz. Eğer özel aracınızla gidecekseniz; Trabzon- Rize sahil yolunu takip ederek Of ilçesine kadar gelmelisiniz. Of ilçesinin girişinde bulunan yol ayrımında Çaykara yoluna gireceksiniz. Of ilçe merkezi ile Çaykara arası mesafe 55 km’dir. Bu istikamette ilerlerken Solaklı Vadisinin batı istikametinde Çaykara’ya kadar geldikten sonra yaklaşık 20 dakikalık bir seyahat ile Uzungöl’e ulaşmış olacaksınız. 

UZUNGÖL HAKKINDA

Deniz seviyesinden 1090 m yükseklikte bulunuyor. Bir vadinin ortasında bulunan ve yamaçlardan düşen kayaların Haldizen deresinin önünü kapatmasıyla oluşmuş olan bu doğa harikası, zamanla bölgeye de bu adın verilmesini sağladı.

15-018.jpg

Yerleşim tarihte ilk olarak 1586 yılı kayıtlarında Rumca “Saraho” ismiyle görülmektedir. Kayıtlara göre, bölgede ilk kalıcı yerleşim 1650’li yıllardan sonradır. Müslüman olmayan 12 haneden oluşan yerleşime sonraki dönemde Müslüman halkın gelişiyle nüfus artmış ve 1876 kayıtlarında yerleşim 229 hane olarak yer almıştır. "Şerah" adıyla da tarihte anılan yerleşim Cumhuriyet’in kuruluşu sonrasında uzun yıllar Of İlçesi’ne bağlı olarak kalmıştır. Çaykara’nın ilçe olduğu 1948 yılından itibaren ise bölgenin tamamı bu ilçe sınırları içerisinde kalmaktadır. 1969 yılında kurulan Uzungöl Belediyesi, 6360 Sayılı Kanunla kapatılmıştır.

uzungole-nasil-gidilir.jpg

Çevresinde trekking, kuş gözlem, botanik amaçlı turların yapıldığı uzun gölde daha yükseklerde bulunan yaylalarda görülmesi gereken yerler arasında. Yaban hayatı bakımından Uzungöl çevresindeki dağlarda kurt, yaban keçisi, tilki, kafkas dağ horozu, yaban kazları gibi çeşitli hayvan türleri barındırıyor.

BOL MİKTARDA ALABALIK VAR

Uzungöl’ün içinde ise bol miktarda alabalık var. Gölün su sathı, mevsiminde gelen su miktarı ile bağımlı olarak farklılıklar gösterse de, genelde boyu 1000 metre, eni 500 metre, derinliği ise 15 metre civarında.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Trabzon Haber