Doğu Karadeniz tehdit altında

Doğu Karadeniz 'İtdolanbacı' bitkisi tehdidi altında.

Doğu Karadeniz tehdit altında

'İtdolanbacı' bitkisi Doğu Karadeniz'de yayılmaya devam ediyor.

Doğu Karadeniz’de genç orman ağaçlarının, tarım bitkilerinin, endemik ve yerli türlerin yok olmasına neden olan ve Gürcistan'dan Türkiye’ye girdiği sanılan, 'İtdolanbacı' bitkisi, yayılışını sürdürüyor. Doğa Koruma ve Milli Parklar Rize 12’nci Bölge Müdürlüğü'nün geçen yıl başladığı 4 ildeki saha çalışması ile yayılış alanlarını belirlediği istilacı bitki türüne karşı önlem alınması için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na bilgi verdi. 

Doğa Koruma ve Milli Parklar Rize 12’nci Bölge Müdürlüğü'nün bitki türü ile ilgili hazırladığı rapora göre, Doğu Karadeniz Bölgesi’nde halk arasında, ‘Ham Bostan’ olarak bilinen Kuzey Amerika kökenli istilacı bitki türü İtdolanbacı (Sicyosangulatus L.) ülkemizde ilk olarak Trabzon’un Of ilçesinde görüldü. İtdolanbacı bitki türünün ülke florasına kaydı ise 1990’lı yıllarda Artvin’in Borçka İlçesi’nde, UNECSO tarafından korunan Camili bölgesinde yapıldı.

15 METRE UZUYOR

Gürcistan’dan ülkeye girdiği sanılan İtdolanbacı bitkisi yayılışını, Karadeniz sahili boyunca doğudan batıya doğru devam ettirdi, Trabzon'un Çaykara İlçesi Uzungöl Beldesi'nden, Ordu’nun Gülyalı İlçesine kadar genişletti. Tüm dünyada sayılı istilacı yabancı türlerden biri olan ve mücadelesine çok ciddi harcamalar yapılan İtdolanbacı bitkisi, yılda 15 metrenin üzerinde boya ulaşıyor ve dallanabiliyor. Bu yönüyle genç orman ağaçlarında ve tarım bitkilerinde, bitkilerin yok olmasına neden olabilecek zararlar meydana getiren İtdolanbacı, ışığı keserek oluşturduğu zararın yanında ağırlık yaparak, tarım bitkilerinde devrilmelere ve kırılmalara da neden olabiliyor.



1 YILDA 4 BİN TOHUM ÜRETİYOR

Bulaştığı ekosistemlerde iyi gelişebilen tek bir İtdolanbacı bitkisi, 4000 kadar tohum üretiyor ve bir sonraki yıl alanı tamamen kaplayabilecek duruma geliyor. Bitkinin tohumu, uygun olmayan şartlarda aynı yılın ilerleyen aylarında veya bir sonraki yılda bile çimlenebiliyor. Bu nedenle yerli türlerin ortamdan uzaklaşması ve yok olmasına neden olabilen bitki, ekosistemi biyolojik, ekolojik ve ekonomik açıdan olumsuz etkiliyor.

4 İLDE EYLEM PLANI OLUŞTURULDU

Doğa Koruma ve Milli Parklar Rize 12’nci Bölge Müdürlüğü bünyesinde geçen yıl oluşturulan bir ekip, İtdolanbacı bitkisine yönelik Artvin, Rize, Trabzon ve Giresun illerinde Mücadele Eylem Planı hazırladı. Plana göre, illerdeki genel ekoloji ve bitki sosyolojisi özellikleri belirlendi, istilacı türün yayılışı takip altına alındı. İstilacı bitki türünün yayıldığı alanları tespit eden ekip, zirai mücadele için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na bildirimde bulundu. Şahıslara ait çay ve fındık bahçelerinde yayılan bitki türü için Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü ve Fiskobirlik’e de bilgi verildi.


 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler