Denizi kirleten geminin kaptan ve armatörüne dava!

Haber61'in 19 Şubat'ta gündeme getirdiği gemi krizinde kaptan ve armatöre dava açıldı. İlgili haberi okumak için tıklayınRusya'dan Gürcistan'a götürürken ıslandığı gerekçesiyle alıcısı tarafından alınmayan 96 ton buğdayı denize döktükleri iddia edilen arm

Denizi kirleten geminin kaptan ve armatörüne dava!

Haber61'in 19 Şubat'ta gündeme getirdiği gemi krizinde kaptan ve armatöre dava açıldı. İlgili haberi okumak için tıklayın

Rusya'dan Gürcistan'a götürürken ıslandığı gerekçesiyle alıcısı tarafından alınmayan 96 ton buğdayı denize döktükleri iddia edilen armatör ve kaptan hakkında 1 yıl 6 aydan 6 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

Trabzon Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, armatörü Çetin Turan, kaptanı Kazım Kara olan Türk bandıralı "Sevim Turan" isimli geminin, geçen yıl Rusya'dan aldığı 96 ton buğdayı, Gürcistan'ın Poti Limanı'na götürüp boşaltmak istediği ancak boşaltma işlemi sırasında ambarın delinmesi nedeniyle buğdayın ıslanması sonucu alıcının buğdayı almadığı anlatıldı.
 
Geminin daha sonra aynı limandan 2 ayrı ambara demir yükleyerek Türkiye'deki Bartın Limanı'na geldiği belirtilen iddianamede, sanıkların gemideki demiri bildirmelerine rağmen Türkiye'ye giriş izni verilmeyen yeşillenmiş buğdayı ilgili makamlara bildirmediği kaydedildi.
 
İddianamede, Bartın Limanı'nda da söz konusu buğdayı boşaltmasına izin verilmeyen geminin buğday ambarının mühürlendiği, buğday yükünü bildirmediği gerekçesiyle kaptan Kara'ya para cezası kesildiği ifade edilerek, bu işlemler sonrası Köstence Limanı'na gideceğini bildiren geminin, bu limanın bulunduğu Romanya'ya hareketine izin verildiği bildirildi.
 
Bu izin sonrası denizde 4-5 saat ilerleyen geminin, 43 mil açıkta armatör Turan'ın talimatıyla Romanya'ya gitmekten vazgeçip Trabzon Limanı'na yöneldiği ifade edilen iddianamede, geminin Trabzon Limanı'na gelirken mühürlü ambarının açılarak içindeki 96 ton buğdayın Türk karasularına döküldüğü belirtildi.
 
İddianamede, Turan ve Kara'nın bu süreçte geminin seyir defterine, görevlileri yanıltmak amacıyla geminin seyir halinde bulunmadığı koordinatları işleyip "özel belgede sahtecilik" yaptığı, gemi ambarının mührünü bozarak yurt dışına gitmesi gereken eşyayı Türk karasularına dökerek "kaçakçılık" ve "mühür bozmak" suçlarını işlediği ifade edildi.
 
İddianamede, sanıkların bu suçlardan ayrı ayrı 1 yıl 6 aydan 6 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması istendi.
 
Turan ve Kara'nın bu suçlardan yargılanmasına önümüzdeki günlerde Trabzon Ağır Ceza Mahkemesinde başlanacak.
 
Gemideki buğdayı denize döktükleri için "Çevre Kanunu'na muhalefet ettikleri" gerekçesiyle para cezası da verildiği belirtilen iddianamede, Turan ve Kara hakkında deniz kirliliğine sebep oldukları gerekçesiyle Asliye Ceza Mahkemesinde ayrı bir dava açıldığı kaydedildi.
 

- Şubat ayında yapılan ilk haber için tıklayın - 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Trabzon Haber