Çevre Mühendisleri Odası Trabzon Bölge Temsilciliği'nden açıklama

Çevre Mühendisleri Odası Trabzon Bölge Temsilciliği 22 Mart Dünya Su Günü'ne ilişkin bir açıklama yaptı.   İşte o açıklama:   Dünyada su kaynakları giderek azalmaktadır. Bir taraftan dünya nüfusu artarken, diğer taraftan su kaynakları hızla kirlenmekte ve

Çevre Mühendisleri Odası Trabzon Bölge Temsilciliği'nden açıklama
Çevre Mühendisleri Odası Trabzon Bölge Temsilciliği 22 Mart Dünya Su Günü'ne ilişkin bir açıklama yaptı.
 
İşte o açıklama:
 
Dünyada su kaynakları giderek azalmaktadır. Bir taraftan dünya nüfusu artarken, diğer taraftan su kaynakları hızla kirlenmekte ve tükenmektedir. Su kaynaklarına olan ihtiyaç gün geçtikçe artarken, sınırlı olan bu kaynaklar üzerindeki kirlilik baskıları da giderek artmaktadır. Endüstriyel ve evsel kirlilikler, bilinçsizce kullanılan gübre ve zirai ilaçlar su kaynaklarına büyük bir tehdit oluşturmaktadır. Temiz su kaynaklarına ulaşmak giderek zorlaşmaktadır.
 
Ülkemizde, bize ve gelecek nesillere kadar yetecek su kaynağı bulunmaktadır. Ancak, bu kaynaklardan yararlanabilmemiz için, koruma alanlarının belirlenmesi, kirliliklere karşı korunması, sürdürülebilir su kullanımı ve yönetimi ile ilgili sağlıklı politikaların üretilmesi gerekmektedir. Doğayı, yaşamı koruyarak kalkınmak mümkündür.Gerekli önlemler alınmaz, konu ciddiyetsiz açıklamalarla geçiştirilirse, üç yanı denizlerle çevrili, 13‘ü ana 24 de kolları olmak üzere 37 nehri bulunan ülkemiz suya hasret kalacak...
 
Bugün 22 Mart Dünya Su Günü’nde Doğu Karadeniz Bölgesi’nde yapılan bazı hususlara dikkat çekmek istiyoruz. 
 
* Plansız kentleşme
* Plansız yapılan taşkın korumalar 
* HES’ler
* Bilinçsiz yapılan tarım
* Alt yapı sistemlerinin hala oluşturulmaması
* Atıksuların kontrolsüz bir şekilde deşarj edilmesi…
 
Ülkemizin en çok yağış alan bölgeai olmamıza rağmen bilenen bir çok nedenden sadece yukarda saydığımız 6 madde bile su kaynaklarımızı giderek yok etmeye yeterli olacaktır.  unutulmamalıdırki suya hepimizin ihtiyacı vardır. 
 
Yaşam su ile başlar.. O halde planlı kentleşme, canlıyı koruma, doğayı koruma su ile başlar. Bunun bilincinde hareket edilmesi her eylem planının buna göre şekillenmesi gerekir.
 
Unutulmamalıdırki; Yaşamın bir diğer adı sudur. Her canlının sağlıklı suyu kullanma hakkı vardır.
 
Çevre Mühendisleri Odası Trabzon Bölge Temsilciliği (Trabzon, Giresun, Artvin, Rize, Iğdır, Kars, Erzurum, Erzincan, Gümüşhane, Bayburt)
 
Vildan ÖZMEN

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Trabzon Haber