Çay için özel çalışma

 DOĞU Karadeniz Bölgesi’ndeki çay tarımı yapılan 774 bin dekar alandaki çay bitkilerinin yenilenmesi için çalışma başlatıldı. Çaykur, yenilenecek bahçelerde kullanılmak üzere çeşitli çay bitkisi genlerinden oluşan bir havuz oluşturdu.   Çaykur’un Atatürk

Çay için özel çalışma
 DOĞU Karadeniz Bölgesi’ndeki çay tarımı yapılan 774 bin dekar alandaki çay bitkilerinin yenilenmesi için çalışma başlatıldı. Çaykur, yenilenecek bahçelerde kullanılmak üzere çeşitli çay bitkisi genlerinden oluşan bir havuz oluşturdu.
 
Çaykur’un Atatürk Çay ve Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü'ne bağlı Hayrat Fidanlığı'nda oluşturulan gen havuzunda, dünyada bu konuda çalışma yürüten ülkelerden sağlanan çeşitli bitkiler kullanıldı. Konuyla ilgili açıklama yapan Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, mevcut çay bitkilerinin tohumdan üretildiğini, zaman içerisinde melezleşen bitkinin hem yaş çay açısından, hem de ürün kalitesi olarak verimsizleştiğini belirterek, “Dünya çay tarımında önemli ıslah çalışmaları yapan ülkelerden ülkemize çeşitli karakterler taşıyan çay fidanları getirmekteyiz. Bu kapsamda ilk olarak Japonya’dan farklı karakterler taşıyan 10 çeşit çay fidanı getirdik. Daha sonra Çin, Sri Lanka, Hindistan, Vietnam, Endonezya ve Kenya olmak üzere toplamda 7 ülkeden daha bitki getirteceğiz” dedi.
 
"ÇAY BİTKİLERİ GEN HAVUZUNDA YENİLECEK"
 
Çay bitkisine ait ilk ulusal gen havuzu oluşturulduğuna dikkat çeken Sütlüoğlu şunları söyledi:
 
"Oluşturulan gen havuzu, ülkemiz çay tarımına ve çay sektörüne önemli katkılar sağlayacak. Bu katkı, hem doğrudan ülkemize gelen çay çeşitlerinden performansları ve uyum kabiliyetleri iyi olanlar, hem de gen havuzundaki farklı karakterler taşıyan çay çeşitleri arasından melezleme yolu ile ıslah edilen yeni çeşitlerden sağlanacak.  Kendimize has milli çeşitlerimiz olacak. Özellikle bu çeşitlerin taşımış olduğu karakterler bakımından zengin olması bize geniş bir alternatif sunacak. Üretim proseslerimize uygun çay çeşitlerinin yanında siyah, yeşil, olong, beyaz ve olumsuz çevre şartlarına karşı dayanıklı, verim ve kalite bakımından zengin bir çeşit kaynağına sahip olacağız. Aynı zamanda dünyanın en zengin botanik bahçesi olarak yerli ve yabancı turistlere hizmet vereceğiz, böylece turizm açısından çeşitlilik oluşturacağız." 
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Trabzon Haber