Bunu söylerseniz daha az çay parası ödüyorsunuz

Uygulama Trabzon'da da başladı.

Bunu söylerseniz daha az çay parası ödüyorsunuz

 Trabzon'da 10 yıldır çaycılık yapan ve müşterilerinin çay isteme şeklini beğenmeyen Turan Odabaş, pek çok ilde hayata geçirilen "kibarlığa göre fiyat tarifesi"ni uygulanmaya başladı.

Farklı illerde çay ocağı işleten kişilerce bir süredir uygulanan kibarlığa göre fiyat tarifesi ile çay isteme şekline göre müşteriden para alınıyor. "Çay versene" demenin 2 lira olduğu çay ocaklarında "Çay verir misin?" diyen kişi ise 75 kuruş ödüyor.

Daha önce Balıkesir, Tokat, Erzurum ve değişik illerde başlatılan uygulama ile çay ocağı işletenler, kibarlığın ön planda olması nedeniyle daha da severek hizmet verebiliyor.

Maçka ilçe merkezinde 10 yıldır çay ocağı işleten Turan Odabaş da "Çay versene" diyenden 2 lira, "Çay gönder" diye seslenenden 1,5 lira, "Çay ver" diyenden 1 lira, 'Çay verir misin?' diye rica edenden 75 kuruş almaya başladı. 



"O TARİFEDE BİR DE SİTEM VAR"
 
Odabaş, çay ocağının kapısındaki camda yer alan fiyat tarifesini ilk kez gören müşterilerin dikkatle fiyatları incelediklerini söyledi.

Uygulamayla müşterilerinin kibarlaştığını ve samimi bir ortam oluştuğunu anlatan Odabaş, şöyle devam etti:

"İnsanların fiyat tarifesine baktıklarında kibar olarak çay söylemeleri hoşumuza gidiyor. Aslında o tarifede bir de sitem var. Tarifenin hemen altına 'Soğuk kalpten sıcak söz çıkmaz, acı sözden güzellik doğmaz' yazısını ekledim. Tanımadığımız müşteriler zaten gelir gelmez yazıyı görünce 'Çay verir misiniz?' diyorlar."

"1 BARDAK ÇAYA 50 LİRA ALDIĞIMIZ OLDU"

Fiyat tarifesi uygulamasına başladıktan sonra da ilginç diyaloglar yaşandığını aktaran Odabaş, "Bir arkadaşımız çay isterken 'Çay ver, çay getir' gibi kibar olmayan bir şekilde sipariş verdi. Daha sonra yanındaki arkadaşımız da kendisine içtiği 1 bardak çay için kibar olmadığı gerekçesiyle 50 lira vereceğini söyledi. Espiri ile karışık olmasına rağmen 1 bardak çaya 50 lira almış olduk." dedi.

Trabzonspor'un bordo mavi renklerine boyadığı çay ocağında tarihi bir de arşivi bulunan Odabaş, demir ve kağıt paraların yanı sıra Osmanlı döneminden gazeteler, antika radyolar, fotoğraf makineleri de sergiliyor.

Tarihe karşı ilgisini çay ocağına yansıttığına değinen Odabaş, şunları söyledi:

"İlk olarak Trabzonspor'un eski fotoğraflarını toplamaya başladım. Daha sonra bunları gören herkes birşey getirmeye başladı. Sonra tarihi demir ve kağıt paralar, gazeteler derken çok sayıda eseri bir araya getirdim. Bunlarla ilgili Trabzon'dan gelen müze müdürlüğü yetkilileri fotoğraflarını çekerek belgelediler. Burada çay içen insanlar bu eserler sayesinde de farklı bir ortamı yaşamış oluyorlar."

Odabaş, ayrıca ilçede hayatını kaybedenlerin vesikalık fotoğraflarını bir araya getirerek bir albüm oluşturduğunu, bunu da çay ocağı girişine asarak gelen müşterilerin akrabalarını ve tanıdıklarını görme fırsatı bulduklarını kaydetti.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Trabzon Haber