Başbakan'ın hayali Trabzon'da gerçek oluyor

Başbakan’ın hayalini Erdoğan Bayraktar gerçekleştiriyor Trabzonlu genç girişimci iş adamlarının ortak projesi olan TUVİUS-6’ya (Türkiye Veri İşleme Üssü) Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar sahip çıktı.    Katıldığı her platformda; “Trabzon’la il

Başbakan'ın hayali Trabzon'da gerçek oluyor
Başbakan’ın hayalini Erdoğan Bayraktar gerçekleştiriyor
Trabzonlu genç girişimci iş adamlarının ortak projesi olan TUVİUS-6’ya (Türkiye Veri İşleme Üssü) Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar sahip çıktı. 
 
Katıldığı her platformda; “Trabzon’la ilgili önüme gelen her projeyi değerlendirmeye alıyorum. İş adamlarına ve yatırımcılara Trabzon’a yatırım yapmaları için bütün kolaylığı sağlamaya çalışıyorum ve Trabzon’a pozitif ayrımcılık yapıyoruz” diyen Erdoğan Bayraktar, sözlerinin arkasında duruyor. Bilişim sektörüyle ilgili her platformda düşüncelerini dile getiren ve bizim ülkemizde de olmasını istiyoruz diyen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın en büyük hayali Türkiye’yi bilişim ve AR-GE üssü yapmak. Başbakanın bu hayalinden yola çıkan Trabzonlu genç girişimci iş adamları, Karadeniz Bölgesi’nde 6 ili kapsayan ve merkezi Trabzon’da olacak olan TUVİUS-6’yı hayata geçirmek için çalışmalarına başladı.
 
Projenin mimarlarından olan Muammer Kasap, bölgemiz ve Trabzon için hazırlamış olduğumuz fizibilite raporlarını bilişim sektöründe uluslararası hizmet veren holdinglere sunduklarını ve Trabzon’a yatırım yapmaları konusunda ikna ettiklerini söyledi. Kasap, “Trabzon, Türkiye’nin veri bankası olabilir.
 
Bu bizim için bir fırsattır” dedi. Haluk İskender, İshak Kurtuluş Altun ve Muammer Kasap’ın ortak projesi olan TUVIUS-6 veri depolamaya çözümler getiriyor. Kamu kurumları, belediyeler ve şirketlerin sahip oldukları en değerli kaynak olan bilginin saklanması, sınıflandırılması ve korunmasını güvenli bir şekilde sağlıyor. “En değerli kaynağımız olan veriler iş sürecinize bağlı olarak zaman içerisinde giderek artar ve bunun doğal sonucu olarak verilerin güvenli bir şekilde depolanması gereksinimi ortaya çıkar diyen” şirketin sözcüsü Haluk İskender, TUVIUS-6’yı günebakış Gazetesi’ne anlattı.
 
“TUVIUS-6” nedir? Hangi alanda faaliyet gösterecek?
 
Haluk İskender: TUVİUS6, kurumsal bilgi yönetimini sağlayacak, veri depolayacak olan bir projedir. Veri depolama bilginin saklanmasıdır. Bizim yaptığımız ise bilginin saklanması, sınıflandırılması ve korunmasını sağlamaktır. Aynı zamanda bilginin yaşam döngüsünü kesintiye uğratmadan ulaşılabilir ve yönetilebilir olmasını sağlamaktır. TUVİUS6 veri kayıplarını önleyecek, veri akışını ve güncellenmesini hızlı ve yüksek erişebilirlikle gerçekleştirecektir. Veri depolamanın amacı hızla büyüyen şirket bilgilerini verimli kaynaklara dönüştürerek verimliliği sağlamaktır. Firmaların bilgilere kesintisiz ulaşması, sistemlerin çökmesi veya felaket durumlarında dahi iş sürekliliğini sağlanması gereklidir. Bu noktada önemini daha da hissettiren sanallaştırma ile sunucu kaynaklarından en verimli şekilde yararlanma maliyetler açısından değer kazanıyor. Ancak bunun avantajlı veri merkezine tam olarak yansıyabilmesi için sunucular gibi veri sanallaştırma gereklidir. Biz kurumsal firmaların ihtiyaç analizini yaparak veri depolama özellikleri ile mevcut kapasiteyi daha verimli kullandırarak enerji maliyetlerinin düşürülmesine büyük katkı sağlayacağız.
 
Dijital Türkiye üssü modeli neleri kapsıyor?
 
Haluk İskender: TUVİUS-6, Teknokent modelinden farklı özelliklere sahip. Bu model öncelikle tek bir alanı, bilgisayar ve bilişim alanını kapsamaktadır. TUVİUS6 ile çalışacak sanayi kuruluşları, şirketler ve kurumlar kendi yerinde Ar-Ge yapabilme ve veri depolama yeteneğine sahip büyük kuruluşlar olacaktır. Bilindiği gibi bu yeteneğe sahip firmaların en az 50 tam zamanlı Ar-Ge elemanı çalıştırmaları gerekmektedir. Bu işlemi daha ucuza ve hızlı bir şekilde TUVİUS6 kendi bünyesinde profesyonel çalışanları ile yaparak zamandan ve maliyetten tasarruf sağlanmış olacak. TUVİUS6 şirketler için de pek çok önemli özelliğe sahip olacak. Proje, uluslararası şirketlerin Ar-Ge ve inovasyon çalışmalarını Türkiye'ye taşımalarını da teşvik edecek. 
 
TUVİUS-6 Trabzon’a neler kazandıracak? Bölgeye nasıl bir katkısı olacak?
 
Haluk İskender: TUVİUS6, Karadeniz Bölgesi’nde 6 ili kapsayacak ve şirketin merkezi Trabzon’da olacak. Bölge olarak ekonomik anlamda kalkınmayı sağlayamadık. Coğrafi koşullardan kaynaklanan zorluklardan dolayı sanayileşmeye yönelik çeşitli şartlar oluşmadı. Dolayısıyla sanayi ve turizm faaliyetlerinden istediğini alamayan Trabzon ve bölge insanına en uygun iş alanları oluşturmak için projeler üretmek zorundayız. Gittikçe globalleşen dünyamızda bilgi işlem teknolojisi önemli bir yer tutmaktadır. Biz diyoruz ki; Trabzon’da ve çevre illerde (Giresun, Rize, Artvin, Gümüşhane, Bayburt) yetişen meslek lisesi mezunu arkadaşlarımız başta olmak üzere binlerce kişiyi bilgi işlem üssü olacak olan TUVİUS6 bünyesinde istihdam ederek iş sahibi yapacağız. Biz bu projeyi hayata geçirdiğimizde Karadeniz insanının makûs talihi değişecek ve Trabzon, Türkiye’nin veri işlem üssü olacak. Bunun örnekleri diğer illerimizde var. İzmir ve İstanbul’da şu an hizmet veren şirketler mevcut. Biz TUVİUS6’nın Türkiye'nin dijital geleceğinin oluşturulmasında önemli bir rol oynayacağına inanıyoruz.
 
Büyük bir istihdamdan bahsediyorsunuz? Kaç kişi ile bu işe başlayacaksınız, ne kadar insan bu merkezde çalışabilecek?
 
Haluk İskender: İlk etapta 400 kişi ile başlamayı düşünüyoruz. Fakat bu sayı kısa süre sonra katlanarak çoğalacak. Bizim hedefimiz öncelikle yurt içindeki firmaların, özel şirketlerin ve kamu kurumlarının dosyalama ve veri depolama işlerini yapmak. Ancak Avrupa ve Doğu bloğu ülkeleriyle de çalışmayı hedefliyoruz. Bilişim sektörü sürekli gelişen bir sektör ve Trabzon’da kurmayı planladığımız TUVİUS6 veri işlem üssünde 3 yıl içinde 3000 ile 5000 bin kişinin çalışması hayal değildir. Bu proje Trabzon’a tersine göçü sağlayacak bir projedir. Binlerce gence iş imkanı sağlayabilecek bir projedir. Bu uzun yolda karşımıza sürekli engeller çıktı ve çıkacak da. Bu pastadan pay kapma yarışıdır. Ben ve arkadaşlarım bu yatırımı Trabzon’a getirebilmek için bütün gücümüzle çalışıyoruz. TUVİUS6’yı kurmak için bina ve ekipmanlarımız tamam. Geriye sadece prosedürler kaldı. Onun için de bu projeyi -Bakanımız Erdoğan Bayraktar’la paylaştık.
 
Sayın Bakan Erdoğan Bayraktar projeden nasıl haberdar oldu? Neden bu projeyi kendisi ile paylaştınız?
 
Haluk İskender: Sayın Bakanımız bizim için örnek bir insandır. Çocukluğundan itibaren yaşamış olduğu zorluklar, hayata karşı vermiş olduğu mücadele ve dik duruşu bizi çok etkilemiştir. Trabzonlu gençler olarak, Sayın Bakanımızın çalışmalarındaki azim ve hırsını hep örnek aldık. Sayın Bakanımız bizim gözümüzde imkansızlıkları başarıya çeviren tek insandır. Trabzon’u seven ve Trabzon’un markalaşması yönünde en büyük mücadeleyi veren bir insandır. Dolayısıyla bizi ve yapmak istediğimiz işi en iyi şekilde anlayacak tek kişidir. Bu yüzden projeyi Sayın Bakanımızla paylaştık.
 
Sayın Bakan’ın TUVİUS-6’ya yaklaşımı nasıl oldu?
Haluk İskender: Bu projeyi Sayın Çevre ve Şehircilik Bakanımız Erdoğan Bayraktar’a anlattığımızda bizleri memnuniyetle dinledi ve Trabzon için büyük bir fırsat olduğunu ifade etti. Kendilerinden büyük destek gördük ve işin bürokrasi kısmının halledilmesi, bu hizmetin Trabzon’a getirilmesi için üzerine düşeni yapacağını söyledi. Kendisine minnettarız. Bizler bu konularda daha ileriye gidebilmemiz için genç girişimciler olarak desteklenmeliyiz. Bürokrasideki ağırlıklara karşı önümüzün açılması şart. Trabzon’a yatırım yapmak için emek sarf eden herkese yardımcı olmak zorundayız ve kendi insanımıza sahip çıkmak zorundayız. Sayın Bakanımızın da desteği ile TUVİUS6’yı en kısa zamanda hizmete sokacağız inşallah.
 
Günebakış
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Trabzon Haber