Balta: "Keşmir Asya'nın kalbinde kanayan bir yara"

AK Parti Trabzon Milletvekili Muhammet Balta, Pakistan’ın Türkiye Büyükelçiliği tarafından düzenlenen ‘Keşmir Dayanışma Günü’ne katıldı.    Düzenlenen etkinlikte konuşan Balta, Türkiye ve Pakistan’ın eşine ender rastlanan, tarihi dostluk ve kardeşlik bağl

Balta: "Keşmir Asya'nın kalbinde kanayan bir yara"
AK Parti Trabzon Milletvekili Muhammet Balta, Pakistan’ın Türkiye Büyükelçiliği tarafından düzenlenen ‘Keşmir Dayanışma Günü’ne katıldı. 
 
Düzenlenen etkinlikte konuşan Balta, Türkiye ve Pakistan’ın eşine ender rastlanan, tarihi dostluk ve kardeşlik bağlarına sahip iki ülke olduğunu hatırlattı. Balta “Bu dostluk ve kardeşlik; başta Çanakkale Deniz Zaferimiz olmak üzere, tarihin birçok sınavından her defasında başarıyla geçmiştir. Türkiye ve Pakistan; her dönemde yakın siyasi, askeri, kültürel, ticari ve ekonomik ilişkiler içinde bulunmuştur. İkili ilişkilerimiz; karşılıklı yarar, güven ve anlayış temelinde giderek gelişmektedir. Diğer taraftan; Pakistan’ın ticari ve ekonomik önemi istikrarlı olarak artmaktadır” dedi.
 
20160209aw654976_02.jpg
 
İki ülke arasındaki benzerliklere de vurgu yapan Balta “İlk olarak; Türkiye ve Pakistan arasında geçmişten gelen sağlam kültürel ve tarihi bağların yanı sıra, İslam’dan kaynaklanan sağlam bir dostluk da bulunmaktadır. Her iki ülkenin de büyük bir çoğunluğunu Müslüman nüfus oluşturmaktadır. Pakistanlı Müslüman kardeşlerimiz, Türkiye’nin Kurtuluş Savaşı’na destek vermiştir. İkinci olarak; ülkelerimizin ikisinin de büyük mücadeleler sonucunda kurulduğuna ve bağımsızlıklarını elde ettiklerine dikkat çekmek istiyorum. Üçüncü olarak ise; genç nüfusun her iki ülkenin demografik yapısında önemli bir unsur olduğunu belirtmek istiyorum. Türkiye’de 15-64 yaş arasındaki nüfus, toplam nüfusun yüzde 67’sini oluştururken; Pakistan’da bu oran yüzde 60’tır. Bu çerçevede; Pakistan’ın da içerisinde bulunduğu Asya-Pasifik bölgesinin küresel ekonomideki artan rolünden dolayı, Türkiye’de bu bölgeye özel ve öncelikli bir önem vermeye başlamıştır” ifadelerini kullandı.
 
20160209aw654976_03.jpg
 
KEŞMİR ASYA'NIN KALBİNDE KANAYAN BİR YARA
 
Konuşmasında ‘Keşmir’e bir parantez açan Balta “Yeryüzündeki cennet tanımlaması, Keşmir için kullanılan ifadelerden sadece biridir. Pakistan'da bulunan 1,5 milyon mülteci de dâhil olmak üzere, Keşmir; 13,5 milyonluk nüfusuyla, dünyanın en kalabalık ülkeleri arasında, Asya'nın kalbinde yer almaktadır. Kuzey Doğusunda Çin, Güneyinde 400 km’den daha az bir sınırı Hindistan ile paylaşmakta ve Batı sınırı 1049 km boyunca Pakistan’a açılmaktadır. Aslında, Keşmir; barış ve özgürlük için verilen uzun bir mücadelenin merkezi olmuştur. 1971 Hindistan-Pakistan Savaşı haricinde, doğrudan ya da dolaylı yoldan Hindistan ve Pakistan arasında gerçekleşen bütün savaşların ve çatışmaların ana kaynağı ‘Keşmir Sorunu’ olmuştur. Pakistan ve Hindistan arasında yapılacak olan ikili görüşmeler yoluyla ve uluslararası meşruiyet çerçevesinde bir çözüm bulunması gerekecektir. Keşmir Halkı’nın isteklerini demokratik bir şekilde belirleyecek özgür ve adil bir ortamın oluşturulması ve konuya ilişkin Birleşmiş Milletler Kararları’nın dikkate alınması gerekecektir. Keşmirlilerinde çözüm sürecine dâhil edilmeleri sorunun barışçıl yollardan çözümüne katkı sağlayacaktır. Keşmir halkının dileği; dinlerini rahatça yaşayabilecekleri, insanların sadece Müslüman oldukları için zulüm görmeyecekleri, çocuklarını barış ve güven içinde büyütebilecekleri bir toprağa sahip olmaktır” diye konuştu.
Öte yandan aynı toplantıya SP Genel Başkanı Mustafa Kamalak da katılarak bir konuşma yaptı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Trabzon Haber