Arap yatırımcının gözüyle Trabzon…

Haber61/Röportaj - Levent Ustabaşı    Trabzon’da Arap turistte patlama yaşandı. Kent ekonomisini büyük ölçüde ayakta tutan olgulardan biri oldular. 5-10 günlüğüne tatil için gelenler de oldu, daire almak, ev kiralamak için de.. İşte bu noktada üst yetkili

Arap yatırımcının gözüyle Trabzon…
Haber61/Röportaj - Levent Ustabaşı 
 
Trabzon’da Arap turistte patlama yaşandı.
Kent ekonomisini büyük ölçüde ayakta tutan olgulardan biri oldular.
5-10 günlüğüne tatil için gelenler de oldu, daire almak, ev kiralamak için de..
İşte bu noktada üst yetkili bir kaç isimle görüştüm.
Değerlendirme aldım.
En renklileri ise Telal Yapı Gayrimenkul oldu.
Çünkü Trabzon’da da faaliyet gösteren firmanın ortağının biri Arap.
Genel Müdürü ise eski bir bankacı olan turizmci Türk.
Telal Yapı Gayrimenkul sahibi Muhammed Mansour Ababtain ile şirketin genel müdürü Volkan Aksu sorularımızı cevaplarken bir çok konuya değindik lakin sizler öne çıkanları şöyle derledim;
 
 
EV SEÇERKEN İLK NEREDE 
OLDUĞUNA BAKIYORLAR
 
Arap turistler geldiklerinde ilk ne soruyor?
 
Muhammed Mansour Ababtain; Gidilebilecek turistik yerleri soruyorlar. “Kaç kilo metre? Neleri görürüz? Kent merkezine uzaklıkları neler?” gibi…
 
Neden Trabzon’da yaşamak istiyorlar?
 
Önce Arapların buraya niye geldiğini bilmemiz gerekiyor. Trabzon insanının çok misafirperver olması, insanların sıcaklığı, Örf ve adetlerinin benzerliği, ailelerin birbirine yakınlığı, komşu ilişkileri, havası, tabiatı tabiki öne çıkıyor. Bu sebeplerle Arap halkı ile Trabzon halkı birbiriyle elektrik aldığıdır.  Bunlara istinaden insanlar ev almaya, yaşamaya karar verdiler.
 
Ev seçerken neye dikkat ediyorlar?
 
İlk önce yerin durumu, evin bulunduğu yer. Deniz manzarası olması, dağlık olması, yeşilliği seviyorlar. En önemlisi olan yer. Evin olduğu yer çok önemli. Ayrıca güvenilir firmaları arıyorlar.
12-019.jpg
 
En çok neresi tercih ediliyor?
 
Yalıncak ve Yomra.
 
En çok evin neresi önemli?
 
Her zaman kullandıkları ev olmayacakları için yazlık olarak gördükleri için içini önemsemiyorlar. Her ailenin kendine göre bir tercihi var.
 
 
BUNU YAPANLAR TRABZON HALKINDAN DEĞİL
 
Önerileriniz neler? 
Sonuçta  buraya bir turist akımı gerçekleşti. Bu turist akımı Trabzon’a çok faydası oldu. Ama bunun haricinde çok güzel bir akım olsada bazı turizmciler ve bazı araç kiralama şirketleri bu durumdan faydalanmak istediler. Bu da Arap turistlerde kente olumsuz bakış açısı yarattı. Benim görüşüm de bunu yapanlar Trabzon halkından değiller.
 
ŞİKAYET HATTI OLSUN BİR DE GEMİ SEFERİ
Buraya turist geldiğinde nereye gideceğini bilmiyor havada kalıyor. Havalimanında bilgilendirme yapılacak görevliler olmalı. Hatta rehberler.  Arap turistler için bir şikayet hattı olmalı. Hatta görev alacaklar da mutlaka ingilizce ve Arapça bilmeliler. Arap turistler twitter çok kullanıyor. Sosyal medyada da böyle bir sayfa yapılmalı. Yani sosyal medyada bir şikayet sayfası oluşturulabilir. 
Ayrıca Arap turistler gemi turu yapmak istiyorlar ama böyle bir olanak yok. Arap yatırımcılar gelmek istiyorlar ve bize soruyorlar. Bilgi alıyorlar. 
 
Muhammed Mansour Ababtain’ın vücut dili
* Bir kere Trabzon’u iyi tanıyor.
* Gelen müşterilerini yönlendirmede uzman
* Öz güveni yüksek
* Kendine güveni tam
* Trabzon’da 4 yıldır bulunuyor ve her özelliğini keşfetmiş.
* Kentin olumsuzluklarının öne çıkmasından ziyade sorunların çözümü üzerine kafa yoruyor
* Yerel yönetimlerle iş birliğine hazır olduğunu belirtiyor. Hatta girişimlerde de bulunmuş. 
 
BİR TWEET İLE KENTİN İMAJI ZEDELENDİ 
 
Trabzon’da sorun yaşıyorlar mı?
 
Volkan Aksu; Çok fazla. Geldiği zaman bilenler tamam da bilmeyenler ilk başta turist olarak nereye gideceklerini bilmiyorlar. Bunun için bir organizasyon yok. Dış Hatlar terminalinde otomobil kiralama yerini bile bulamıyorlar. Mesela Uzungöl biliyorlar. Ayder’i biliyorlar. Şimdi Çal Mağarası’nı da öğrettik ve o mağara dolmaya başladı.
 
Başka ne gibi sorunlar yaşıyorlar?
 
Ağırlıkta İstanbul’da yaşanan kandırılma ve dolandırılma olayları nedeniyle buraya gelenler ön yargılı gelebiliyorlar. Dil problemi de olduğu için ‘karşımdaki acaba beni kandırıyor mu?’ diye endişe taşıyabiliyorlar. Öncelikle bu güveni onlara sağlamamız lazım. Çifte standart yapılıyor. Bazı yerlerde Türk gittiği zaman farklı fiyat veriliyor Arap turist gittiği zaman farklı. Bu nedenle sosyal medyayı etkin kullanıyorlar. Yani bir kişinin burada yaşadığı problem milyonlara ulaşabiliyor. Böyle bir olayı birebir yaşadık zaten…
21-005.jpg
 
Nasıl?
 
Trabzon Havalimanı’nda bir otomobil firmasıyla, bir müşteri arasında sıkıntı yaşandı. 
 
Ne gibi bir sıkıntı oldu?
 
Bir Arap turist araç iadesine gittiğinde müşteri uçak kalkış saatine kadar bilerek bekletildi.  Daha sonra da müşteriye de, ‘siz ceza yediniz bize resimleri geldi. Mesajı geldi. Araçta hasarlar oluştu.’ dediler. Halbuki böyle birşey yoktu. Müşteri de uçağın kalkış saati geldiği için hemde dil sorunu yaşadığı için fazla direnemedi ve depozitosunu yakarak uçağa bindi. Sonrasında bu olayı ve firmanın resimlerini twitter da paylaştı. Bu mesaj 1,5 milyon kişiye gitti. Suudi  Arabistan Konsolosluğu mesajı şikayet kabul edip kendi resmi twitter hesabından Türkiye’ye ve özellikle Trabzon’a gelecek olan vatandaşlarını konuyla ilgili uyardı. Bu hoş bir reklam olmadı ve bunun olumsuz etkilerini hem biz hemde çok sevdiğimiz bu kent yaşadı. İlerleyen zamanda da bu şekilde devam edilirse yaşanmaya devam edecek.
 
Bu sizce geçici bir furya mı?
 
Yalova ve Bursa tarafında bu tür sorunlardan dolayı turistlere yüzde 50 oranında kaçış oldu. Bu bizim şehrimiz için bir fırsat. Bunu iyi değerlendirmeliyiz. Antalya ve Alanya’ya gelen Arap turistler bile Trabzon hakkında bilgi soruyorlar oradakilere. Geçici bir akım olarak değerlendirmemeliyiz.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Trabzon Haber