Trabzon ölmek üzere can çekişiyor

Haber61 – Haber Servisi – Trabzon Limanının da çalışma yapan şirketlerin Samsun Limanına kayması sonrası iş hacmi şehirde düştü.İhracat firmaları Trabzon’dan tek tek çekilerek Samsun’a gitti. Haber61’in edindiği bilgiye göre;  Rusya pazarına ihracat yapan

Trabzon ölmek üzere can çekişiyor

Haber61 – Haber Servisi – Trabzon Limanının da çalışma yapan şirketlerin Samsun Limanına kayması sonrası iş hacmi şehirde düştü.

İhracat firmaları Trabzon’dan tek tek çekilerek Samsun’a gitti. Haber61’in edindiği bilgiye göre;  Rusya pazarına ihracat yapan firmaların sahipleri sadece şirketlerini değil ailelerini de alarak Trabzon’dan gitti. Şirketlerinde Trabzon’dan ayrılmasının ardındaki tek neden ise ucuz nakliye.

Şirket yöneticileri, “ Mersin’den gelen malzemelerin, Samsun’a aktarılması ve buradan da Rusya’ya gönderilmesi sırasında hem 16 saat zaman kaybı oluyor hemde finansal olarak daha fazla paraya neden olunuyor. Şeklinde açıklamalarda bulunuyorlar. Durum böyle olunca kentte ihracat sadece buğday ve kömüre kalıyor. Yılsonu ihracatlarının şehir genelinde fazla gözükmesinin nedeninin ise Samsun’a göç eden şirketlerin finansal olarak bağlı oldukları şehrin Trabzon olmasından kaynaklandığı öğrenildi.

Trabzon’dan göç eden şirketlerin finansal olarak da ili terk etmeleri 2015 yılının sonunda olacağı ifade ediliyor. Böylelikle Trabzon çok daha kayıplar yaşayacağını gösteriyor.

Trabzon’un kurutuluş umudu ise şuanda İran’a uygulanan ambargonun kaldırılması olarak görülüyor. İran, dünya piyasasına açıla bilmek için Türkiye üzerinden ihracat ve ithalata hazırlanıyor. Türkiye’deki petrol fiyatları nedeni ile en kısa ulaşım yolunu tercih etmenin peşinde olan İran’ı Trabzon limanına çekmek için bölgede bulunan firmalar harekete geçse de bu durumun zor olduğu gözüküyor. Bu güzergahın Mersin’e kaydırılması gündemde.

TİM BAŞKANINDAN İRAN AÇIKLAMASI

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi İran ile P5+1 ülkeleri arasında imzalanan nükleer anlaşma ilgili bir açıklama yaptı.

İran ile P5+1 ülkeleri arasındaki müzakerelerin kalıcı bir anlaşmayla sonuçlanmasının bölgesel dengeleri yeniden belirleyeceğini belirten Büyükekşi açıklamasında "Bu anlaşmanın gerek jeopolitik gerekse de ekonomi/ticaret perspektifinden risk faktörlerini azaltacak bir gelişme olduğunu düşünüyor ve bölge ticaretine pozitif katkı sağlayacağına inanıyoruz.” dedi.

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, İran ile P5+1 ülkeleri arasında imzalanan nükleer anlaşmayı şöyle değerlendirdi:

P5+1 dediğimiz, ABD, İngiltere, Almanya, Fransa, Rusya ve Çin'i kapsayan 6 ülke, uzun süredir, İran'la diplomatik bir sonuca varmak için ciddi müzakereler içindeydi. İran ile nükleer silah konusunun, bugün Viyana'da barışçıl bir çözüme kavuşturulması, tüm dünyanın ulusal güvenliği için önemli bir adım olmuştur.

Anlaşmaya konu olan ülkeler, İran'ı nükleer programından vazgeçirecek, uzun vadeli ve kapsamlı bir çözüm talebiyle, uluslararası güvenliği sağlamayı amaçladıklarını sık sık belirttiler ve görüşmelerini bugüne dek sürdürdüler.

Bugün sağlanan anlaşmayla İran'a yaptırımların kalkmasının, İran Riyali'nin istikrara kavuşmasını ve İran'ın uluslararası bankacılık sistemine entegrasyonunu kolaylaştıracağına inanıyoruz.

Türk özel sektörünün yeni dönemde İran'dan beklentileri yüksek

Dostluk ve ilişkilerimizde kadim bir tarihe sahip olduğumuz İran'ın dış ticaretimizdeki önemi her geçen gün artıyor. Bu gelişmenin İran ile ticaretimizi önümüzdeki dönemde olumlu etkilemesini bekliyoruz. Bildiğiniz gibi, İran'la yaptığımız tercihli ticaret anlaşması 1 Ocak 2015 tarihinde yürürlüğe girdi. Yılın ilk 6 ayında İran'a ihracatımız yüzde 30 artarak 1,9 milyar dolara yükseldi. İran'ın zenginleşmesini ve dolayısıyla bölgede tüketimin artmasını sağlayacak gelişmeler, ihracat potansiyelimiz için büyük önem taşıyor. Sayın Ekonomi Bakanımızın da açıkladığı gibi İran ile ticaret hacmimizin yıl sonunda 16 milyar dolar, 2016 sonu itibariyle ise 35 milyar dolara yükselmesini bekliyoruz. İran'ın dünya ile bütünleşmesi ve bölgede siyasal risklerin azalması, tüm bölgeye yatırımların artmasını sağlayacağı için Türkiye bu süreçten hem yatırım hem de ticaret anlamında pozitif etkilenecektir.

EDİTÖR NOTU : Haber61’in yıllardır demiryolu kente gerekli çıkışlarına siyasiler sadece vaatlerle birkaç iş adamı ise kendisini reklam etmek için açıklamalar ile yetinmişti.

TÜRKİYE’DE DE İHRACAT DÜŞTÜ

TİM verilerine göre temmuzda ihracat, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 13 azalarak 10 milyar 857,5 milyon olara geriledi.

TİM, 2015'in temmuz ayına ilişkin ihracat verilerini açıkladı.

Buna göre, temmuz ayında ihracat bir önceki yılın aynı ayına kıyasla yüzde 13 azalarak 10 milyar 857 milyon 507 bin dolar düzeyinde gerçekleşti.

Böylece Türkiye'nin bu yılın yedi ayında ihracatı yıllık bazda yüzde 8,8 düşüşle 84 milyar 369 milyon 679 bin dolara indi. İhracat, 2014'ün ocak-temmuz döneminde 92 milyar 540 milyon 392 bin dolar düzeyindeydi. Son 12 aylık ihracat ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4,9 azalarak 148 milyar 567 milyon 878 bin dolar oldu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Gündem