Trabzon o projeye bir an önce başlamalı!

Trabzon’un en büyük sorunları arasında yer alan ulaşım sorunu gündemdeki yerini koruyor.Bugüne kadar yapılan uygulamalar Trabzon ulaşımına belli ölçülerde rahatlık sağlasa da yeterli çözümü sağlayamadı. Trabzon’un bu sorununun büyük ölçüde çözümünü sağlay

Trabzon o projeye bir an önce başlamalı!

Trabzon’un en büyük sorunları arasında yer alan ulaşım sorunu gündemdeki yerini koruyor.

Bugüne kadar yapılan uygulamalar Trabzon ulaşımına belli ölçülerde rahatlık sağlasa da yeterli çözümü sağlayamadı. Trabzon’un bu sorununun büyük ölçüde çözümünü sağlayacak olan proje herkesin bir an önce çalışmalarına başlanması konusunda hemfikir olduğu hafif raylı sistem.

SADECE TRABZON’DA DEĞİL!

Konu ile ilgili olarak TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Trabzon Şubesi Başkanı Mustafa Yaylalı yaptığı açıklamada Trabzon’da gelişme ve büyümenin sonucunda ortaya çıkan en önemli sorunlardan birinin kent içi ulaşım olduğunu belirterek, “Kent içi yollar gelişmenin hızına yetişemeyince sırasıyla Kahramanmaraş Caddesi, eski sahil yolu, Yavuz Selim Bulvarı (Tanjant), yeni sahil yolu yapılmış, Kanuni Bulvarı (2. Tanjant) yapımı da hızla devam etmektedir. Kentimiz için planlanması ve yapımını zaruri gördüğümüz Güney Çevre Yolu veya otobanı daha çok transit geçişleri karşılayarak ulaşımı rahatlatacaktır. Daha fazla ve daha konforlu yolların inşası, maalesef beraberinde hem özel hem de toplu taşıma araç sayısında daha hızlı bir artış ve buna paralel olarak da daha fazla kent içi ulaşım sorunu doğurmaktadır. Bu sadece Trabzon için değil, tüm dünyada benzer özellikteki kentlerde de aynı şekilde oluşmaktadır” dedi.

YOLLARIN KAPASİTESİ ŞİMDİDEN AŞILDI!

Yaylalı, “Yine Trabzon’daki kentleşmenin hem doğu, hem de batı yönünde yayılmakta olması özellikle büyükşehir olduktan sonra kent merkezinin lineer olarak Beşikdüzü – Of arasına yayılacağının sinyallerini vermektedir. Kent, güneye doğru mutlaka planlanarak gelişim gösterecek olsa da sahildeki bu lineer gelişmenin önüne geçmek mümkün olmayacaktır. Bugünden başlayan ve yoğun bir şekilde devam eden bu gelişme de ilçeleri birbirine bağlayan sahil yolunun yoğunluğunu artırmakta, bir zamanlar bazı çevrelerce gereksiz olduğu bile söylenen bu yolun da kapasitesi bazı kısımlarda bugünden aşılmaktadır” şeklinde konuştu.

TRABZON YOLCU SAYISINI RAHATLIKLA KARŞILAR

Yeni kalkınma planında pik saatindeki yolu sayısının düşürüldüğünü sözlerine ekleyen Mustafa Yaylalı “Tüm bu gelişmeler çerçevesinde ilk etabı Akçaabat – Ortahisar – Yomra olmak üzere etaplar halinde Beşikdüzü – Ortahisar – Of ve ardından da Of – Rize bağlantısı ile hafif raylı ulaşım sistemi mutlaka, hızla planlanmalı, proje çalışmalarına başlanmalı ve etaplar halinde de inşası gerçekleştirilmelidir. Finansman konusunda sorun olabileceği düşünülüyor ise; bu tür yatırımların ülkemiz genelinde nasıl yapıldığı ortadadır. Yapılabilirlik açısından değerlendirildiğinde 9. Kalkınma Planında (2008 – 2013) pik saatteki istenen yolcu sayısı 15.000 olarak öngörülmüş iken, 10. Kalkınma Planında (2014 – 2018) pik saatteki istenen yolcu sayısı hafif raylı sistemler için 10.000’e düşürülmüştür. Trabzon, bu sayıyı önümüzdeki gelişim öngörüleri de dikkate alınırsa rahatça karşılayabilecek durumdadır. Dolayısı ile bu tür bir projenin kredilendirilmesinde de herhangi bir sorun yaşanmayacağını düşünüyoruz. Özel sektörde toplu taşıma yapan, özellikle minibüs esnafının bu projede ilçeler arasında doğu batı yönünde taşımacılık yapması yerine ilçe merkezlerinde ve istasyonlar baz alınarak çalışması durumunda hiçbir zararları olmayacağını da özellikle vurgulamak isteriz. Bu konuda da gereken desteği ve bilgilendirme çalışmalarını sorumluluktan kaçmadan bizzat yapabileceğimizi de ifade etmek isteriz” ifadelerini kullandı.

ULAŞIM SORUNUNU ÇÖZMEYEN TRABZON GELİŞEMEZ

Yaylalı yapılacak çalışmalar için katkı vermeye her zaman hazır olduklarını ifade ederek, “İnşaat Mühendisleri Odası Trabzon Şubesi olarak, ivedilikle çalışmalarına başlanması gerektiğini düşündüğümüz ve büyükşehir kapsamında yapılacak üst ölçekli planlama çalışmaları ile birlikte yürütülmesi gereken ve bahsettiğimiz hafif raylı sistemi de içeren Trabzon Ulaşım Master Planı ve benzeri çalışmalar için bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da katkı vermeye hazır olduğumuzu bir kez daha belirtiyoruz. Unutmayalım ki ulaşım sorununu noktasal çözümler üretmek yerine esaslı bir şekilde planlayarak çözmediğimiz sürece ne turizm, ne lojistik, ne eğitim, ne sağlık, ne spor, ne de ticaret kenti olmamız ve bu alanlarda gelişmemiz mümkün olmayacaktır” dedi.
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler