Trabzon Limanı'nın güçlendirilmesi gerek

İran İslam Cumhuriyeti Trabzon Başkonsolosu Meşhud Nohasi, iki ülke arasında taşımacılığın daha da artırılması yönünde çalışmalar yapıldığına dikkat çekerek özellikle deniz ulaşımıyla ilgili Trabzon Limanı'nın ilişkiler anlamında güçlendirilmesi gerektiği

Trabzon Limanı'nın güçlendirilmesi gerek

İran İslam Cumhuriyeti Trabzon Başkonsolosu Meşhud Nohasi, iki ülke arasında taşımacılığın daha da artırılması yönünde çalışmalar yapıldığına dikkat çekerek özellikle deniz ulaşımıyla ilgili Trabzon Limanı'nın ilişkiler anlamında güçlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Geçtiğimiz yıl hayatını kaybeden Türk-İran İş Konseyi Başkanı ve Trabzon Ticaret Sanayi Odası Meclis Başkanı Ali Osman Ulusoy'un iki ülke arasındaki işbirliği konusunda geçmişte önemli çaba gösterdiğini hatırlatan Nohasi “İki ülke arasındaki ilişkilerin güçlendirmesinde medya daha etkili olabilir. Sizin medyanız iki ülke arasındaki ilişkileri güçlendirmek için çaba göstermiş. Son yıllarda Trabzon’dan olan ihracat azaldı. Savaş zamanında Trabzon Limanı'ndan ihracat daha fazla idi. Savaştan sonra İran’ın kendi limanları çalışmaya başladı, özellikle kuzey ve güney bölgesindeki limanlar.

Bu nedenle Trabzon Limanı'ndan ihracat biraz azaldı. Son yıllarda İran ve Türkiye arasındaki ekonomik işbirliği ilişkilerde daha fazlalaşıyor. Doğal olarak iki ülke arasındaki taşımacılığın daha da artırılması konusunda çalışılıyor. Bunun en güzel yollarından birisi de denizciliktir. İki ülke arasında bu konuda ilişkileri geliştirmek için denizdeki taşımacılık daha da önemli olmuş. Trabzon Limanıyla ilgili ilişkileri güçlendirmek için son yıllarda İran’da çok bahsedilmiş. Biliyorsunuz ki bu iki ülke arasında ortak ekonomik işbirliği komisyonu var. Bu komisyonda her zaman konuşulan konu; denizcilik işbirliğinin artırılmasıdır. Biz de İran olarak özellikle Trabzon Limanı'nın daha da güçlenmesini istiyoruz. Umarım ki gelecek yıllarda da bu ilişkiler güçlenerek ihracatlar Trabzon Limanı'ndan artarak devam eder” ifadelerini kullandı.

"ALİ OSMAN ULUSOY’UN YERİ DOLMAZ"

Geçtiğimiz yıl hayatını kaybeden Türk İş Konseyi Başkanı ve Trabzon Ticaret Sanayi Odası Meclis Başkanı Ali Osman’un yerinin doldurulamayacağını belirten Nohasi, Ulusoy'un İran’la Türkiye arasındaki işbirliği konusunda geçmişte önemli adımlar atığını söyledi. Ulusoy’un 59 yıldan fazla İran’la ekonomik işbirliği yaptığını hatırlatan Nohasi, “Merhum Ulusoy iki ülke arasındaki işbirliği konusunda çok çaba gösterdi. Kendisi 59 yıldan fazla İran’la ekonomik işbirliği yapmış bir kişi. Onun tecrübelerinden yararlanarak bu ilişkileri daha da geliştirebiliriz. Vefat ettikten sonra onun yerini kimse alamadı. Kendisi çok özellikli bir insandı. İran ile Türkiye arasındaki ekonomik işbirliği onun sayesinde daha iyi yerlere gelmiştir. Dolayısıyla onun yerini başkası kolay kolay dolduramaz. Umarız ki bundan sonrada İran’la Türkiye arasındaki bu ticari ve ekonomik işbirliği daha gelişsin” dedi.

Son yıllarda iki ülke arasındaki ithalat ve ihracat rakamlarının yükseldiğine dikkat çeken Nohasi, “Son yıllarda Türkiye ile İran arasındaki ihracat ve ithalat rakamlar yükseldi. 2013’den önce İran ve Türkiye arasındaki rakamlar 3 milyar dolardan aşağıdaydı. Allah’a şükür ki bu yılarda bu rakamlar daha yükselmiş. Geçen yıl iki ülke arasında 16 milyar dolarlık işbirliği olmuş. İki ülkenin Cumhurbaşkanları 2015’de bu rakamların 30 milyar dolara getirilmesi konusunda görüş birliğine vardı. Var olan koşullara göre iki ülkenin yetkilileri bu konuda daha da çalışarak 30 milyar hedefine ulaşacaktır diye düşünüyorum. Türkiye İran’la ithalat anlamında 5. ülke, ihracat anlamında 6. ülke sıralamasında yer aldığına göre buda iki ülke arasındaki önemi gösteriyor” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler