Trabzon Japonya iş birliği; 50 bin balık!

Trabzon Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsü, Japon bilim insanlarıyla 10 yıl sürdürdükleri ortak çalışmanın ardından kurdukları tesisle bu yıl 50 bin kalkan balığının üretimini gerçekleştirdi.Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. İlhan

Trabzon Japonya iş birliği; 50 bin balık!

Trabzon Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsü, Japon bilim insanlarıyla 10 yıl sürdürdükleri ortak çalışmanın ardından kurdukları tesisle bu yıl 50 bin kalkan balığının üretimini gerçekleştirdi.

Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. İlhan Aydın birçok balık türü üzerinde çalışmalarının olduğunu anlattı.

Özellikle levrekle ilgili adaptasyon çalışmaları yaptıklarını dile getiren Aydın, kırmızı benekli alabalık, mersin balığı ve kalkan balığı üzerindeki araştırmalarını da yoğunlaştırdıklarını kaydetti.

Aydın, Japonların yılan balığında döl almak için 40 yıl çalışarak 3 yılan balığı ürettiklerini vurgulayarak, bunun da dünyada bir başarı olarak yansıdığını söyledi.

Enstitü olarak Japonlarla 10 yıllık ortak bir çalışma yürüttüklerini ifade eden Aydın, kalkan balığı için 10 bin kapasiteli tesis kurarak her yıl 10 bin üretim gerçekleştirdiklerini belirtti.

Aydın,  bu rakamı bu yıl 50 bine çıkarttıklarına vurgu yaparak, kurumlarının bölge ülkeleri ve Türkiye'de alanında tek üretim sistemine sahip olduğunu ifade etti.

Kalkan balığı projelerinin 10 yıl sürdüğünü anlatan Aydın, şöyle konuştu:

"Şimdi o teknolojimiz oturdu. Biz üretim yapıyoruz. Her yıl denize balık bırakıyoruz. Özel sektöre yavru temin ediyoruz. Kalkan balığı üretimini düzenli program haline getirdik. Ülke açısından yeni bir şey. Bölge ülkeleri de dahil tek üretim merkezine sahibiz. Özel sistemlerimiz var. Yazın Karadeniz'in üstü ısınıyor altından su almanız gerekiyor, özel pompalama sistemlerimiz var. Yassı balıkların üretim teknikleri çok kolay değil. Kalkan balığı 20 dereceyi geçen sıcaklıkta zorlanıyor."

MERSİN BALIĞINDAN YAVRU ELDE EDİLDİ!

Aydın, mersin balığının neslinin tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olduğuna dikkati çekerek, enstitü olarak uzun yıllardır  bu konuda çok ciddi çalışmalar yaptıklarını dile getirdi.

Mersin balığı çalışmalarının zaman aldığını belirten Aydın, "Çünkü balıklar türüne bağlı olarak 4 yaş ile 15 yaş arasında yumurta verebiliyor. İlk kez bu yıl enstitü olarak mersin balığından yumurta aldık yavru elde ettik. Bu Türkiye açısından bir ilktir. Önümüzdeki yıllarda bu miktarı ve sayıyı artırarak çalışmalarımıza devam edeceğiz" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler