TEOG sınavına gireceklere 20 TL şoku

Sınava girecek öğrenciler ve velilerin gözü kulağı e-Okul.meb.gov.tr ve meb.gov.tr adreslerinde. Her iki adresten yapılan her açıklama büyük bir heyecana sebep oluyor. TEOG sınavına öğrencileri ve ailelerini büyük bir heyecan sarmış durumda. Bu yıl yapıla

TEOG sınavına gireceklere 20 TL şoku
Sınava girecek öğrenciler ve velilerin gözü kulağı e-Okul.meb.gov.tr ve meb.gov.tr adreslerinde. Her iki adresten yapılan her açıklama büyük bir heyecana sebep oluyor.
 
TEOG sınavına öğrencileri ve ailelerini büyük bir heyecan sarmış durumda. Bu yıl yapılacak TEOG sınavlarının ilk etabı için sayılı günler kalırken, öğrenciler son hazırlıklarını yapıyor. Geçen yıl ilk kez yapılan ve skandal hatalarla gündeme gelen yeni sınav sistemiyle ilgili kafalardaki soru işaretleri hala devam ediyor. Sınavı yapacak olan MEB tarafında da hazırlık tam gaz. Sınavların yapılacağı okullar ile sınavlarda görevli olacak öğretmenler belirlendi.

8. sınıflar için düzenlenen TEOG sınav tarihleri ve merkezi ortak sınavlarda çıkacak konuları açıkladı.  MEB tarafından yapılan açıklamaya göre TEOG sınavları ilk gün Türkçe, Matematik ve Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi sınavları olarak yapılacak. İkinci günü ise Fen ve Teknoloji, T.C. İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük ve Yabancı Dil derslerinden sınavlar yapılacak.

BU YIL İTİRAZ 20 TL!

Geçen yıl 10 TL olan itiraz bedeli bu yıl 20 TL oldu. Kılavuzda, “Elektronik ortamda yapılan itirazlar öğrenci velisi tarafından interaktif hesap aracılığıyla elektronik ortamdan, yapılan itirazların incelenmesi için ise öğrenci velisi tarafından T.C. Ziraat Bankası, Türkiye Vakıflar Bankası ve Türkiye Halk Bankası şubelerinden herhangi birine, “Kurumsal Tahsilât Programı” aracılığıyla 20 TL (Yirmi TL KDV Dâhil) yatırılması gerekmektedir.” deniliyor.

YURTDIŞINDAKİ ÖĞRENCİLER TEOG'A NASIL GİRECEK?

Yurt dışında öğrenimlerini sürdüren öğrenciler bulundukları ülkedeki eğitim ataşeliklerinde ya da elçiliklerde onaylattıkları denklik belgesine göre ortak sınavlara girebilecek.

Özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilerin sınavlarda özelliklerine uygun hizmet alabilmeleri için; örgün eğitime devam edenler okul müdürlüğünün bağlı bulunduğu RAM'a, açık öğretim ortaokuluna devam edenlerin ise açık öğretim ortaokulu müdürlüğüne birinci dönem için 9 Ekim 2014, ikinci dönem için ise 3 Mart 2015 tarihi mesai bitimine kadar müracaat edebilecek.

Az gören öğrenciler ve işitme engelli öğrenciler, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olan öğrenciler, özel öğrenme güçlüğü olan öğrenciler, yaygın gelişimsel bozukluğu olan öğrenciler, bedensel engelli öğrenciler, zihinsel engelli çocuklar, istekte bulunmaları halinde tek kişilik sınıflarda, total düzeyde görme engelli öğrenciler, süreğen hastalığı olan öğrenciler, okuyucu ve kodlayıcı eşliğinde tek kişilik sınıflarda sınavlara alınacak. TÜBİTAK tarafından gerçekleştirilen uluslararası bilim olimpiyatları ve matematik olimpiyat sınavlarında, ulusal elemelerden geçtikten sonra Türkiye'yi temsil etme hakkı kazanmış olan öğrencilere, katıldıkları yılın yılsonu başarı puanlarına belirlenen oranda ek puan verilecek.

8. sınıf TEOG sınav tarihleri


Sınıf         Dönem        Sınav Tarihleri        Mazeret Sınavı Tarihleri     Sınav Sonuçlarının İlanı

8.Sınıf     I.Dönem     26-27 Kasım 2014      14-15 Aralık 2014                      Ocak 2014

8.Sınıf     II.Dönem     28-29 Nisan 2014      10-11 Mayıs 2014                   Haziran 2014


Ortak Sınavlar 1.Gün Oturumları

Ders Adı     Başlama Saati     Soru Sayısı     Süresi

TÜRKÇE              09:00                    20        40 Dakika

MATEMATİK        10:10                    20        40 Dakika

DİN KÜLTÜRÜ     11:20                   20        40 Dakika

Ortak Sınavlar 2.Gün Oturumları

Ders Adı                        Başlama Saati     Soru Sayısı     Süresi

FEN ve TEKNOLOJİ            09:00                    20            40 Dakika

T.C. İnkılâp Tarihi                 10:10                    20            40 Dakika

YABANCI DİL                       11:20

Tüm öğretmenler TEOG için okula gelecek

Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş sistemi kapsamında yapılacak ortak sınavlarda görevli olmayan ancak okulda dersi olan öğretmenlerin de sınav günlerinde en geç 09.00'da okullarında hazır olmaları istendi.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sistemi kapsamında yapılacak ortak sınavlarda görevli olmayan ancak okulda dersi olan öğretmenlerin de sınav günlerinde en geç 09.00'da okullarında hazır bulunmalarını istedi. Sınav başladıktan sonra görevine ihtiyaç duyulmayan öğretmenler okuldan ayrılacak.

TEOG kapsamında, 8. sınıf öğrencilerinin gireceği merkezi ortak sınavlar, birinci dönem 26-27 Kasım'da, mazeret sınavı 13-14 Aralık'ta yapılacak. İkinci dönem ise merkezi ortak sınav 29-30 Nisan 2015'te, mazeret sınavı ise 16-17 Mayıs 2015'te gerçekleştirilecek. Sınavda öğrencilere dört ayrı kitapçık verilecek.

Ortak sınavlar öncesi, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından illere genelge gönderildi

Genelgeye göre, ortak sınavlarda görevlendirilecek öğretmenlerin kendi okulları ve branşları haricinde görevlendirilmelerine dikkat edilecek. Ortak sınavların yapıldığı günlerde sınavların yapıldığı okulda ders yapılmayacak.

Ortak sınavlarda görevli olmayan ancak o gün dersi olan okulun öğretmenleri de sınavların yapıldığı gün en geç 09.00'da kendi okullarında hazır bulunacak. Sınav başladıktan sonra görevine ihtiyaç duyulmayan öğretmenler okuldan ayrılacak.

Özel durumları nedeniyle (bina değişikliği gibi) kendi okullarında sınava giremeyen ve sınava girebilmeleri için bütün öğrencileri bir başka okula yerleştirilen okul idarecilerinden en az birinin bu sınavın gerçekleştirileceği okulda, bina sınav komisyonunda görevlendirilmesine dikkat edilecek. Bu öğrenciler için önceden basılmış sınav evrakı geçerli olacak.

Özel okullarda yapılacak sınavlar için MEB'in kadrolu öğretmenlerinin bina sınav komisyonu, salon başkanı, gözetmen olarak görevlendirilmeleri ve sınav yapılan özel okulun yöneticilerinden olmak üzere en az iki idarecinin de bina sınav komisyonuna yardımcı olacak şekilde binada bulunması sağlanacak.

Milli eğitim müdürlükleri karar verecek

Naklen yer değişikliği ve benzeri hallere bağlı zorunlu ikamet değiştiren, başka il ve ilçelerdeki okullara nakil olan veya ailesi tarım işçisi olarak çalışan öğrencilerin durumları, Rehberlik Araştırma Merkezleri tarafından sisteme işlenemeyen, sınavda özel hizmet alması gereken öğrencilerin durumları, cezaevlerinde tutuklu veya hükümlü bulunan 8. sınıf öğrencilerinin durumları, yurt dışında MEB'e bağlı olmayan okullarda öğrenim gören 8. sınıf öğrencilerinden sınava girme talebinde bulunanların durumları ve açık öğretim ortaokulu öğrencilerinden sınava girme talebinde bulunanların durumları da milli eğitim müdürlükleri tarafından değerlendirilecek.

Bu durumdaki öğrencilerin, bulundukları il ve ilçelerdeki sınav merkezlerinin yedek salonlarında, evde, hastanede veya cezaevinde gerekli tedbirler alınarak sınava alınmaları sağlanacak.

2014 – 2015 Eğitim Yılı’nın ilk Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş – TEOG sınavı 26 -27 Kasım’da düzenleniyor. Geçen sene ilk uygulaması yapılan ve büyük tartışmalara neden olan TEOG, bu sene de gündeme oturdu. Tartışmanın merkezinde ise kolejlere girmeyi hedefleyen öğrenciler var.

Geçen sene özel okullar sekizinci sınıf yılsonu puanı ile Türkçe, Matematik, Fen ve Teknoloji derslerinden kazanılan puanı dikkate alarak öğrenci kabul ediyordu, ancak bu yıl hangi derslerin puanlarını dikkate alacakları henüz belli değil. Dolayısıyla özel okullara girmek isteyen öğrencilerin daha az çalıştıkları derslerin de puanlamaya dâhil olması söz konusu.

Yaşanan bu belirsizlik ve hala bir açıklamanın gelmemiş olması, TEOG sınavında ter dökmeye hazırlanan öğrencileri ve velileri kaygılandırdı. Mevcut durumu değerlendiren Koray Varol Akademi Kurucusu, Eğitmen Koray Varol, “Geçmiş yıllarda kolejler, sekizinci sınıf yılsonu puanının yanı sıra sadece öğrencilerin TEOG sınavında Türkçe, Matematik, Fen ve Teknoloji derslerinden elde ettikleri puanları dikkate alarak öğrenci kabul ediyordu. Bu nedenle kolej odaklı sınava hazırlanan pek çok öğrenci Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, İnkılap Tarihi, Yabancı Dil sınavlarına fazla yönelmiyordu” diyor.

Her şeye rağmen öğrencilerin pek çoğunun genel anlamda sınava hazırlanmış durumda olduğunu anlatan Varol, “TEOG sistemi çocuklara ev ve okul ortamında fazla pratik yapma imkânı tanıdı. Bu durum eksiklerini bulmalarına katkı sağladı. Şu an özel okulların öğrenci alım şekli belirsizliğini korusa da genel anlamda her derse iyi hazırlanan öğrenciler için ciddi bir sıkıntıdan bahsetmek yanlış olur” dedi.

Bu belirsizliğin sonuçlarının yerleştirmeler yapılırken sene sonunda ortaya çıkacak tabloda daha net anlaşılacağını da anlatan Varol, “Gecen yılki sisteme göre öğrenci alımının değişmesi sistemin dinamiklerinde oynamalar yaratacaktır. Şu ana kadar olan çalışmalar her dersi kapsasa da özel okul düşünen veliler çocuklarını Türkçe, Matematik ve Fen Bilgisi odaklı çalıştırdılar. Bu nedenle yüksek puan ile öğrenci alan okullar için bir yanlış bile çok önemli iken sürecin belirsizliği aileler ve öğrenciler için karmaşık bir durum oluşturmakta. Aylardır mevcut sistem odaklı sınava hazırlık çalışmalarını yürüten kurum ve öğrenciler belirsizlik karşısında çok şaşkın. Öyle ki eğer öğrenci tek bir Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, İnkılap Tarihi ve Yabancı Dil sorusunu yanlış çözerse Robert Kolej gibi yüksek puanlı okullara girme şansını kaçırabilir” dedi.

Konu açığını kapatmak için hala geç değil!

“Belirsizlik, tercihini devlet okullarından yana kullanacak öğrencileri kapsamıyor. Devlet okuluna gitmek isteyen öğrenciler, geçmiş eğitim yılında olduğu gibi Türkçe, Matematik, Fen ve Teknoloji, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Yabancı Dil ve İnkılap Tarihi olmak üzere altı ders puanının ve 6, 7 ve 8’inci sınıf ortalamaları ile yerleştirilecek. Ancak kolej odaklı öğrenciler için sıkıntılar var” diyen Koray Varol sistematik bir çalışmayla eksikliklerin bu kısa sürede dahi telafi edileceğini anlatıyor.

Varol: “Var olan bilgilerin tekrarlarla güçlendirilmesi, eksik olan yerlerin hızlıca bulunup kapatılmaya çalışılması ve ailelerin son günlerde çocukların öz güvenini artırıcı konuşmalarla onlara destek olması açıkları kapatmak için çok değerlidir”.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler