Temel ile Fadime tuvalde yaşıyor

Trabzonlu ressam Asuman Kurnaz, Doğu Karadeniz'in tarihi evleri ve doğal güzelliklerinin yanı sıra "Temel", "Dursun" ve "Fadime" isimleriyle özdeşleşen insanların geçmişteki yaşamının unutulmaması amacıyla yaptığı yağlı boya tablolarını sanatseverlerin be

Temel ile Fadime tuvalde yaşıyor

Trabzonlu ressam Asuman Kurnaz, Doğu Karadeniz'in tarihi evleri ve doğal güzelliklerinin yanı sıra "Temel", "Dursun" ve "Fadime" isimleriyle özdeşleşen insanların geçmişteki yaşamının unutulmaması amacıyla yaptığı yağlı boya tablolarını sanatseverlerin beğenisine sunarak, adeta "kültür elçiliği" yapıyor.

Kurnaz, bir süre önce, Doğu Karadeniz'in özellikle köylerindeki tarihi ve yöresel evlerin yok olmaya başlaması, kadınların yöresel kıyafetlere eskisi kadar rağbet etmemesi üzerine bu kültürün yaşatılması ve doğal güzellikleriyle, yöresel yemeklerin daha iyi tanıtılması amacıyla bir çalışma yapmaya karar verdi.

Bu çerçevede, yöreye özgü yağlı boya tablolar yapmaya başlayan ressam Kurnaz, Doğu Karadeniz'in tarihi evleri ile doğal güzelliklerinin yanı sıra "Temel", "Dursun" ve "Fadime" isimleri ile özdeşleşen insanların güncel yaşamı, peştamal ve keşan gibi yöresel kıyafetleri, kara lahana sarması, kuymak gibi yöresel yemekleri, eski bakır kapları ile özellikle tarihi köy evlerini konu alan yağlı boya tablolar yaptı.

Asuman Kurnaz, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğüne bağlı Devlet Güzel Sanatlar Galerisi'nde, bu tablolardan oluşan "Karadeniz'den esintiler" konulu kişisel sergisini açtı.

49 eserin yer aldığı ve 13 Mayıs'a kadar gezilebilecek sergiyle ilgili bilgi veren ressam Kurnaz, sergide Doğu Karadeniz'in insanlarının yaşamını konu alan eserler bulunduğunu belirterek, "Önceden ben dahil herkes peştamal kullanırdı, artık peştamal bir süse dönüştü. Eskiden bakır maşrapalarımız, sahanlarımız vardı, artık bunlar da kullanımdan çıktı, dekor oldu. Bunları da eserlerimde konu alarak, bu kültürün yaşatılması ve unutulmamasını hedefliyorum" dedi.

ESERLERİ İLE TURİZME KATKI SAĞLIYOR

Doğu Karadeniz'in doğal güzelliklerinin yanı sıra "Temel", "Dursun" ve "Fadime" ile özdeşleşen bölge insanının dürüstlüğüne, açık sözlülüğüne ve sıcakkanlılığına dikkati çeken Kurnaz, yörenin doğal güzellikleriyle ilgili eserlerinde de Karadeniz'in tanıtımını yaparak, turizme katkı sağlamak istediğini anlattı.

İl Kültür ve Turizm Müdürü İsmail Kansız da çalışmasından dolayı tebrik ettiği Asuman Kurnaz'ın açtığı sergiyle Doğu Karadeniz ve Trabzon'un kültürel yaşantısına önemli katkı sağladığını dile getirdi.

Bu tür çalışmaları desteklediklerini ifade eden Kansız, "Devlet Güzel Sanatlar Galerisi'nin bir süre önce 40'ıncı sanat yılını kutladık, burayı en az 40 yıl daha yaşatmak istiyoruz. Burada her hafta genç-yaşlı, kadın-erkek tüm sanatçılarımız eserlerini sergileyebiliyor. Bu sanatçılarımız ile geleceğe yönelik Trabzon'un kültür ve sanat şehri olduğuna dair mührü vurmak istiyoruz" diye konuştu.

İsmail Kansız, bu sergilerle birlikte Karadenizli sanatçıların yeteneklerini de keşfettiklerini dile getirerek, Asuman Kurnaz'ın Trabzon ve Doğu Karadeniz'i anlatan eserlerinin de yörenin kültürünün yaşatılması ve tanıtılması açısından önemli olduğunu vurguladı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler