Tekne faciasından vurgun çıktı!

İzmir'in Menderes ilçesi Gümüldür beldesi açıklarında, kaçak göçmenleri taşıyan "Mariah" adlı teknenin batması sonucu sekiz kişinin ölmesiyle ilgili olarak dört zanlı adliyeye sevk edildi. Kaçakların paralarının muhafaza edildiği suç örgütünün kasasında b

Tekne faciasından vurgun çıktı!
İzmir'in Menderes ilçesi Gümüldür beldesi açıklarında, kaçak göçmenleri taşıyan "Mariah" adlı teknenin batması sonucu sekiz kişinin ölmesiyle ilgili olarak dört zanlı adliyeye sevk edildi. Kaçakların paralarının muhafaza edildiği suç örgütünün kasasında bulunan defterde, son dört aylık dönemde 5,5 milyon euro ile 2,3 milyon dolar gelir elde edildiği belirlendi. Binlerce dolar ile euro bulunan kasadan, batan teknede ölenlerin ödediği para ve isimlerinin yazıldığı mülteci listesi de çıktı.
 
Tavşan Adası yakınlarında geçen çarşamba günü kaçak göçmenleri taşıyan bir tekne battı. Sahil Güvenlik Komutanlığı'na bağlı iki helikopter, beş bot ve bir uçakla arama kurtarma çalışmaları yapıldı. İlk olarak iki kişinin cesedini bulan ekipler, dört kişiyi ise boğulmaktan son anda kurtardı. Yaralı kaçaklar, ambulans helikopterle İzmir'deki hastanelere sevk edildi. Ekipler daha sonra altı cesedi daha kıyıya çıkardı. Böylece aralarında bir kadın ve bir çocuğun da bulunduğu sekiz kişinin cesedine ulaşıldı. Dalış Emniyet Güvenlik ve Arama Kurtarma (DEGAK) timleri tarafından bulunan tekne, bir balıkçı teknesine bağlanarak Gümüldür Balıkçı Barınağı'na çekildi.
 
MİT'LE ORTAK OPERASYON
 
İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, kaçakları gece bölgeye getirerek tekneye bindiren organizatörleri yakalamak için de çalışma başlattı. MİT Bölge Başkanlığı ile düzenlenen ortak operasyonda, kaçakları Konak ilçesi Basmane semtinden otomobillerle götüren "Kerim" kod adlı Suriyeli T.Y. gözaltına alındı. Soruşturma kapsamında ekipler, kasanın bulunduğu bir işyerine de operasyon yaptı. Burada kaçak göçmenlerin paralarının muhafaza edildiği ve suç örgütünün olduğu değerlendirilen bir kasa bulundu. İçinde kaçak göçmenlerden alınan paraların kayıtlarının tutulduğu çok sayıda defter, göçmenlere verilen şifrelerin yazıldığı kâğıtlarla 4 bin 500 TL, 6 bin Euro, 6 bin 50 Dolar para ele geçirildi. Gözaltına alınan, örgütün kasası konumunda bulunan işletme sahibi A.K. ve birlikte çalıştığı Suriye uyruklu F.S., T.Y. ile teknenin sahibi N.K., işlemlerinin ardından Menderes Adliyesi'ne sevk edildi.
 
5,5 MİLYON EUROLUK VURGUN DEFTERDE
 
Ele geçirilen defterde, organizatörlerin son dört aylık dönemde 5,5 milyon euro ve 2,3 milyon dolar gelir elde ettiği görüldü. Özellikle Suriyeli mültecilerin isimlerinin yer aldığı defterlerde tekneyi temin eden, arabalarla taşıyan ve mültecileri temin eden kişilere verilen miktarlar da yer alıyor. Organizatörlerin, tekne faciasının yaşandığı gün başka kaçaklardan para aldığı ve hazırlık yaptığı da defter kayıtlarından anlaşıldı. Ele geçirilen altı tane defterde isimleri bulunan organizatörler, havale yapılan kişiler, tekne ve araba temin edenlerin de belirlenerek operasyon yapılacağı öğrenildi.
 
YURTDIŞINA GÖNDERİLENLERİN ÜZERİ ÇİZİLMİŞ
 
İnsan tacirlerinin tuttuğu defterde, hangi mülteciden ne kadar para aldıkları, saati ve tarihi yazıyor. Dört aydır tutulan defterde, Yunanistan'a kaçırılanların isimlerinin tamamı bulunurken gönderilenlerin üzeri de tek tek çizilmiş.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler