'Syriza iktidar' sesleri

Yunanistan'da pazar günü yapılacak erken genel seçimlerde son düzlüğe girilirken anamuhalefet Radikal Sol Koalisyon (Syriza), Selanik 'Makedonya Üniversitesi'nin yaptığı kamuoyu araştırmasına göre muhafazakar Yeni Demokrasi (ND) ile arasındaki farkı 7 pua

'Syriza iktidar'  sesleri
Yunanistan'da pazar günü yapılacak erken genel seçimlerde son düzlüğe girilirken anamuhalefet Radikal Sol Koalisyon (Syriza), Selanik 'Makedonya Üniversitesi'nin yaptığı kamuoyu araştırmasına göre muhafazakar Yeni Demokrasi (ND) ile arasındaki farkı 7 puana çıkardı. 
 
Yunanistan'da cumhurbaşkanı seçilememesi üzerine alınan erken genel seçimlerde oy kullanmak için yaklaşık 10 milyon vatandaş, pazar günü sandık başına gidecek. 300 üyeli parlamentonun belirleneceği seçimler öncesi dün 5 farklı anket yayınlandı. 2009'dan bu yana kemer sıkma önlemleri ile beli bükülen halkın 2012 seçimlerinde ikinciliğe taşıdığı Syriza'yı 3,5 ila 7 puan farkla ND'nin önünde birinciliğe taşımasına kesin gözüyle bakılıyor. 
 
Syriza'nın son iki buçuk yıldır ülkeyi yöneten koalisyonun büyük ortağı ND ile arasındaki farkı 7 puana kadar çıkardığı anlaşılan anketlerde kararsızların oranı ise 7 ila 10 civarında olduğu anlaşılıyor. Halkın büyük bölümü oy verecekleri partinin seçim vaatlerini yerine getireceğine inanmıyor. Son anketlerde iki parti arasındaki makas Syriza lehine açılırken, çok düşük bir ihtimal de olsa Syriza'nın tek başına iktidarı devralabileceği görülüyor.
 
Makedonya Üniversitesi'nin düzenli aralıklarla 'SKAİ TV' için yaptığı anketlerin sonuncusu dün akşam açıklandı. ND'ye 7 puan fark atan Syriza, yüzde 33,5'lik oy oranıyla birinci parti durumunda. ND ise yüzde 26,5 ile ikinci sırada. Üniversitenin 19 Ocak'ta yayınladığı anketle karşılaştırıldığında Syriza'nın yarım puan oyunu arttırdığı görüldü. 
 
Yüzde 3 seçim barajını aşarak üçüncü sırayı yüzde 7 ile Potami alırken, onu ırkçı Altın Şafak yüzde 6, Yunanistan Komünist Partisi (KKE) 5,5 ve Pasok 5 ile izliyor. Ankete göre önceki mecliste yer alan aşırı sağcı Bağımsız Yunanlar yüzde 3,5 ile yüzde 3'lük seçim barajını aşarak parlamentoya giriyor. Pasok'tan ayrılarak yeni parti kuran Yorgo Papandreu ise yüzde 1,5 ile meclis dışında kalıyor. 
 
İki büyük parti arasındaki farkın belirlenmesi ve seçimlerden tek partili iktidar çıkıp çıkmamasında rol oynayacak olan kararsızların oranı ise yüzde 7. Sandığa gitmeyen ya da beyaz oy kullanacak olanların ise yüzde 4.
 
Seçmenlerin yüzde 20'si, seçim kampanyasının ardından oy verecekleri parti konusunda fikir değiştirdiklerini belirtti. Yüzde 6,5'i ise anketleri gördükten sonra fikir değiştirdiğini söyledi. 
 
Öte yandan partilerin seçim kampanyası süresince bol vaatlerde bulunmalarına seçmenin yüzde 53, oy vereceği partinin verdiği sözleri hayata geçireceğine pek güvenmediğini gösterdi. ND seçmeni, yüzde 70 ile partilerinin programını uygulayacağına inanıyor; Syriza seçmeninde bu oran yüzde 60.
 
DÜN YAYINLANAN DİĞER SEÇİM ANKETLERİ
 
MEGA TV (Anket Şirketi: GPO)
Fark: 6,7 
Radikal Sol Koalisyon (Syriza): 33,4
Yeni Demokrasi (ND):26,7
Potami: 5
Altın Şafak: 5,1
Pasok:5
Yunanistan Komünist Partisi (KKE): 4,9
Bağımsız Yunanlar:3,5
KİNİMA (Yorgo Papndreu): 2,9
Kararsızlar: 9,3
 
NERİT KAMU TV (Alco)
Fark: 6,6
Radikal Sol Koalisyon (Syriza): 32,9
Yeni Demokrasi (ND):26,3
Potami: 5,4
Altın Şafak: 5,4
Pasok:4,5
Yunanistan Komünist Partisi (KKE): 3,7
Bağımsız Yunanlar:3,6
 
BAŞBAKAN KİM OLSUN?
Antonis Samaras: Yüzde 33
Aleksis Çipras: 32
İkisi de değil: 33
 
ACTİON 24 TV (Pulse)
Fark: 5
Radikal Sol Koalisyon (Syriza): 32
Yeni Demokrasi (ND):27
Potami: 6
Altın Şafak: 5,5
Pasok:5
Yunanistan Komünist Partisi (KKE): 4,5
Bağımsız Yunanlar:3,5
KİNİMA (Yorgo Papndreu): 2,5
Kararsızlar: 6
 
TO VİMA GAZETESİ (Kapa Research)
Fark: 3,4
Radikal Sol Koalisyon (Syriza): 31,8
Yeni Demokrasi (ND):28,9
Potami: 4,9
Altın Şafak: 5,5
Pasok:4,7
Yunanistan Komünist Partisi (KKE): 4,5
Bağımsız Yunanlar: 2,6
KİNİMA (Yorgo Papndreu): 2,5
Kararsızlar:10,5
 
BAŞBAKAN KİM OLSUN?
Antonis Samaras: Yüzde 41,3
Aleksis Çipras: 40,6

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler