Sümela Manastırı’na 3’lü restorasyon

Haber61 - Haber Servisi - Trabzon ve Türkiye’nin önemli turizm merkezleri arasında yer alan Sümela Manastırı’na, Manastırın restorasyonu başta olmak üzere yayla yolları ve Milli Park projelerinin de aralarında bulunduğu 3’lü bir restorasyon çalışması yapı

Sümela Manastırı’na 3’lü restorasyon

Haber61 - Haber Servisi - Trabzon ve Türkiye’nin önemli turizm merkezleri arasında yer alan Sümela Manastırı’na, Manastırın restorasyonu başta olmak üzere yayla yolları ve Milli Park projelerinin de aralarında bulunduğu 3’lü bir restorasyon çalışması yapılacak.

Trabzon’un Maçka ilçesinde Altındere Vadisi'ndeki Karadağ'ın eteklerinde vadiden yaklaşık 300 metre yükseklikteki ormanlık alanda bulunan, 300 milyon Hristiyan Ortodoks’a hitap eden, 15 Ağustos 2010 tarihinden itibaren yılda bir kez ayine açılan Sümela Manastırı, bulunduğu yamaçtan kayaların düşmesi ve yapılacak restorasyon çalışmaları nedeniyle 22 Eylül 2015 tarihinden itibaren bir yıl süreyle ziyarete kapatılmıştı.

Geçen süre içinde restorasyon çalışmalarının başlamaması tartışmalara neden olmuş ve konu ile ilgili olarak Trabzon Valiliği tarafından yapılan açıklamada "Trabzon Sümela Manastırı Restorasyonu ve Çevre Düzenlemesi İşi, 6 milyon 872 bin 405 TL bedel ile Ermiş İnşaat Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti. ile sözleşmesi 15.02.2016 tarihinde imzalanmış olup, 19.02.2016 tarihinde ise yer teslimi yapılmıştır” ifadelerine yer verilerek kış aylarındaki zorlu hava koşullarının çalışmaları aksattığı belirtilmişti.

sumela-manastiri’na-3’lu-restorasyon.jpg

3’LÜ RESTORASYON ÇALIŞMASI

Trabzon’un en önemli turizm merkezlerinden biri olan Sümela Manastırı’nın restorasyonu turizm sezonunun başlaması ile yeniden gündeme geldi.

Sümela Manastırı için yapılan restorasyonun üç aşamalı ve bu aşamaların birbiriyle uyumlu bir şekilde yapılacak. İlk aşamada Manastır’ın bulunduğu yamaçtan düşen kayaların yapılacak çalışma ile engellenmesinin yanısıra patika yol döşeme ve merdiven düzenlemesi, gişe ve tuvalet binaları için düzenlenen yeni bir yapı yapılması, su kemerleri, müze satış binası ve giriş avlusu restorasyonu, manastır içi komplekslerinin restorasyonunun yapılması, avlu kot ve döşeme düzenlemesi yapılması, çatıların yenilenmesi, teraslamalar yapılması gibi çalışmalar yapılacak.

İkinci aşamada bölgeden geçen yayla yollarının yenilenerek Sümela Manastırı ve çevresiyle uyumlu hale getirilmesi ve buraya gelecek turistlerin yaylalara çekilmesi sağlanacak.

Üçüncü aşamada ise Manastır’ın içinde bulunduğu Altındere Vadisi Milli Parkı’nın yapılacak proje ile düzenlenerek diğer iki proje ile uyumlu hale getirilerek bir bütün oluşturması sağlanacak.

NE ZAMAN AÇILACAK?

Kapalı kalmasının Trabzon turizmine büyük zarar verdiği Sümela Manastırı’nın tam olarak ne zaman ziyarete açılacağı konusunda henüz net bir tarih verilemiyor. Ancak yapılacak taş düşme ve iç restorasyon çalışmaları sonrasında Manastır’ın kısmi olarak ziyarete açılabileceği bu tarihin ise gelecek senenin turizm sezonunun ortalarına denk geleceği öğrenildi. 

Haber: Emrah Paça

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Trabzon Haber