Yeni sezona Trabzonspor damgası

Süper Lig'in "Enleri" arasında Trabzonspor'da oynamış ve Trabzonspor'la efsane olmuş isimlerin fazlalığı dikkat çekiyor.   Spor Toto Süper Lig'de yarın başlayacak 2015-2016 sezonunda mücadele edecek futbolcular içinde en deneyimlisi 37 yaşındaki Ahmet Şah

Yeni sezona Trabzonspor damgası
Süper Lig'in "Enleri" arasında Trabzonspor'da oynamış ve Trabzonspor'la efsane olmuş isimlerin fazlalığı dikkat çekiyor.
 
Spor Toto Süper Lig'de yarın başlayacak 2015-2016 sezonunda mücadele edecek futbolcular içinde en deneyimlisi 37 yaşındaki Ahmet Şahin, en genci ise 17 yaşındaki Mert Kuleli.
 
22 Mart 1978 doğumlu Osmanlıspor'un kalecisi eski bir Trabzonsporlu olan Ahmet Şahin, ligin en deneyimli futbolcusu olarak ter dökecek.
 
5 Haziran 1998 doğumlu Çaykur Rizesporlu file bekçisi Mert Kuleli ise ligde forma şansı bulabilecek futbolcular içinde en genci olarak kayıtlara geçti.
 
- En uzunu Isaksson, en kısası Tita 
 
Süper Lig'de yeni sezonda mücadele edecek futbolcular içinde boyu en uzunu Kasımpaşalı Jan Andreas Isaksson, en kısası ise Mersin İdmanyurdulu Tita.
 
İsveçli kaleci Isaksson, 1,99 metre ile ligin en uzun boylu oyuncusu unvanını geçen sezon olduğu gibi korudu.
 
Türk vatandaşlığına geçerek Melih Gökçek adını alan Mersin İdmanyurdu'nun Brezilya asıllı futbolcusu Tita ise 1,65 metrelik boyuyla ligin en kısa oyuncusu durumunda.
 
- En genç Gençlerbirliği ve Eskişehirspor, en yaşlı Akhisar Belediyespor
 
Süper Lig'de bu sezon mücadele edecek 18 takım içinde yaş ortalaması en genç olanı Gençlerbirliği ve Eskişehirspor, en yüksek olanı ise Akhisar Belediyespor.
 
Gençlerbirliği ve Eskişehirspor'un kadrosunda bulundurduğu futbolcuların yaş ortalaması 25,3, Akhisar Belediyespor'un ise 28,2 olarak hesaplandı.
 
Not: Kulüplerin bu sezon federasyona bildirecekleri 28 kişilik kadrolarına göre bu oranlarda değişikliklik olabilir.
 
- En değerli oyuncu Muslera
 
Spor Toto Süper Lig'in yeni sezondaki en değerli futbolcu olarak, Galatasaraylı Fernando Muslera ön plana çıktı.
 
Uruguaylı kaleci, 17 milyon avroluk tahmini bonservis bedeliyle Süper Lig'in en yüksek piyasa değeri olan futbolcusu olarak gösterildi.
 
Muslera'yı, 15'er milyon avro ile Fenerbahçeli Robin van Persie ve Luis Nani ile Galatasaraylı Wesley Sneijder izliyor.
 
- En genç ve en yaşlı teknik adamlar
 
Süper Lig'de yeni sezonda görev yapacak teknik adamlar içinde en genci 40 yaşındaki Yusuf Şimşek, en yaşlısı ise 63 yaşındaki  Trabzonspor efsanesi Şenol Güneş.
 
Antalyaspor'u 1. Lig'den play-off sonucu Süper Lig'e taşıyan Yusuf Şimşek, 20 Temmuz 1975 doğumlu. Yusuf Şimşek'i 22 Şubat 1973 doğumlu Trabzonspor Teknik Direktörü Şota Arveladze izliyor.
 
Beşiktaş'ın yeni teknik direktörü Şenol Güneş ise 1 Haziran 1952 doğum tarihiyle, "ligin en deneyimli hocası" unvanını bu sezon da koruyor. Güneş'i, 16 Ağustos 1953 doğumlu Gençlerbirliği'nin İskoç teknik adamı Stuart Baxter takip ediyor.
 
- En genç ve en yaşlı hakemler
 
Süper Lig'de bu sezon görev yapacak hakemler içinde en genci, bu sezon ilk kez görev yapacak 29 yaşındaki Halil Umut Meler olacak.
 
44 yaşındaki İlker Meral ise düdük çalacak hakemler arasında en yaşlısı olarak ön plana çıkıyor.
   
- En çok maç yöneten hakem Çakır
 
Türk futbol tarihinin en kariyerli hakemi Cüneyt Çakır, aynı zamanda Süper Lig'de en çok maç yöneten hakem unvanını elinde bulunduruyor.
 
Geride kalan sezonda Barcelona ile Juventus takımları arasındaki UEFA Şampiyonlar Ligi finalini yöneterek kariyerinin zirvesine çıkan 39 yaşındaki Cüneyt Çakır, Türkiye'nin en üst kademe liginde 2001-2002 sezonundan bu yana 234 maçta görev yaptı.
 
Cüneyt Çakır'dan önce rekor, 1978-1979'dan 1993-1994'e dek 14 sezonda 222 maçta düdük çalan Sadık Deda'ya aitti.  
 
- En çok ve en az seyirci kapasiteli statlar
 
Spor Toto Süper Lig'de yeni sezonda en yüksek seyirci kapasitesine sahip statların başında Galatasaray'ın maçlarını oynadığı 52 bin 600 kişilik Türk Telekom Arena geliyor.
 
Fenerbahçe'nin maçlarını oynadığı Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadı da 50 bin 509 kişilik kapasiteleriyle ligin en fazla seyirci kapasiteli ikinci stadı.
 
Öte yandan, Beşiktaş'ın, yapımı süren Vodafone Arena bitene dek maçlarını oynayacağı Atatürk Olimpiyat Stadı, 76 bin 92 kişiyle geçici bir süre de olsa en çok seyirci alan stat unvanını alacak.
 
Ligde yeni sezonda maç oynanacak statlar içinde koltuk kapasitesi en az olanı Eskişehir Atatürk Stadyumu.
 
Eskişehirspor'un yeni stadı yapılana kadar maçlarını oynayacağı stadın koltuk kapasitesi 13 bin 520. 
 
Bu arada, Akhisar Belediyespor'un yapımı süren ve sezon içinde maçlarını oynaması planlanan Akhisar Arena'nın koltuk kapasitesi ise 12 bin kişi olarak projelendirildi. Akhisar Arena, hizmete girdiğinde bu sezon Süper Lig'de maçların oynandığı en düşük seyirci kapasiteli stat unvanını alacak.
 
- En golcü futbolcu Umut Bulut
 
Ligde bu sezon mücadele edecek futbolcular içinde en golcü isim Galatasaray'da forma giyen ve uzun süre Trabzonspor'da da oynayan Umut Bulut.
 
Deneyimli futbolcu, Süper Lig kariyeri boyunca MKE Ankaragücü, Trabzonspor ve Galatasaray formaları altında 131 gol atarken, bu sezon mücadele edecek faal futbolcular içinde en golcüsü olarak ön plana çıktı.    
 
Umut Bulut'u 127 golle takım arkadaşı Burak Yılmaz izliyor.
 
- En çok maça çıkan Serkan Balcı
 
Süper Lig'de 2015-2016 sezonunda forma giyecek futbolcular içinde lig maçlarında en fazla oynayan isim 396 kezle, yeni sezonda Mersin İdmanyurdu forması giyecek olan yine eski bir Trabzonsporlu olan Serkan Balcı.
 
32 yaşındaki Serkan Balcı, daha önce bu unvanı 453 maçla elinde bulunduran Mehmet Nas'ın yeni sezonda da PTT 1. Lig ekiplerinden Gaziantep Büyükşehir Belediyespor forması giyecek olması nedeniyle, Süper Lig'in en çok maça çıkacak faal futbolcusu olarak dikkati çekiyor.  
 
- Süper Lig kariyeri en fazla olan Güneş
 
Süper Lig'in en yaşlı teknik direktörü Trabzonspor'un efsane ismi Şenol Güneş, aynı zamanda en çok maça çıkan teknik adam unvanını da sahibi.
 
Türk futbolunun en önemli teknik adamları arasında yer alan ve bu sezon Beşiktaş'ın başında görev yapacak Güneş, 1985'te başlayan kariyerinde Boluspor, Antalyaspor, Sakaryaspor, Trabzonspor ve Bursaspor'un başında Süper Lig'de 18 sezonda 435 maça çıktı.
 
Şenol Güneş'i, 13 sezonda 9 farklı takımda 371 maçla bu sezon Kasımpaşa'yı çalıştıracak Rıza Çalımbay, 18 sezonla 11 takımla 366 maça çıkan Çaykur Rizespor'u çalıştıracak Hikmet Karaman izliyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler