"Yeni bir tarih yazacağız"

Trabzonspor Başkan Adaylarından Muharrem Usta haber61.tv’den de canlı yayınlanan programda haber61 yayıncılığın davetlisi olarak Bordo-Mavi Cafe-Restaurant’da kahvaltılı söyleşide buluştu.Gazeteci-Yazar Turgay Beşyıldız, Haber61 Genel Koordinatörü Orhan Ç

"Yeni bir tarih yazacağız"

Trabzonspor Başkan Adaylarından Muharrem Usta haber61.tv’den de canlı yayınlanan programda haber61 yayıncılığın davetlisi olarak Bordo-Mavi Cafe-Restaurant’da kahvaltılı söyleşide buluştu.

Gazeteci-Yazar Turgay Beşyıldız, Haber61 Genel Koordinatörü Orhan Çavuşoğlu, haber61 yazarlarından Tanju Akıncıoğlu’nun sorularını yanıtlayan Başkan Adayı Muharrem Usta projeleriyle ilgilide açıklamalarda bulundu.
 
İzleyemeyenler için tekrar yayınlanacak programa Başkan Adayı Muharrem Usta’nın yanı sıra oluşturduğu yönetim kurulu üyelerinden Beyin Cerrahı Dr. Ahmet Çubukçu, İşadamı Ali Bayram, Bankacı Mehmet Öz, Hüseyin Balaban’da yer aldı.
 
2 saate yakın süren söyleşide, Trabzonspor’un ekonomik sıkıntıları olduğunu bunun da herkes tarafından bilindiğini söyleyen Başkan Adayı Usta Trabzonspor Kurumu ile Trabzonspor kurumunun mutlaka birbirinden ayrılması gerektiğini söyledi.
Sınırların kafalarda oluştuğunu belirten başkan adayı Muharrem Usta  “ Taraftarın beklentilerini biliyorum. Ziyaretlerde görüştüğümüz herkesin 3 önemli beklentisi var.
 Birincisi  Bu takım başarılı olsun isteniyor.Bu zaten bizimde olmazsa olmazımız. 
İkincisi ise Trabzonspor ile siyaset kurumunun birbirinden ayrılması lazım bunu birbirinden ayırabileceksiniz
 
3.sü de 2010-2011 futbol sezonunda şampiyonluk kupamız gitti bunu geri alabilecek misiniz ?
 
Bir gurupla karşılaşıyorsunuz şunu diyor
 
Bir gurup kulüp çalışanlarını ne yapacaksınız deniyor
Kurumsallaşma ve çalışanlarla ilgili taraftarın kafasında bir sorun olduğunu biliyorum.
Benim karşılaştığım sorunlar bu.Sivil toplum örgütündeki arkadaşlarımızda delegede bunları soruyor.
 
Nasıl yapacağımızı onlara anlatıyorum.  İlgi görüyoruz. Şurada bir yanlış bir şey söylesem hepinizin yüzü asılır. Biz Karadenizliler duygularımızı gizleyemeyiz.Söylediklerim toplamda anlaşılıyor.Heyecanlarını yüzlerindeki yansımadan görüyorum.  Taraftar delege seçmen dinlediğinde konuşulanları masaya yatırdığında projelerimizi anlıyorlar. Bizim görüştüğümüz organizasyonlarda beni ve ekibimi karamsarlığa itecek bir durum görmedim. Ben taraftarı taraftarda beni anlıyor
Bakın TS kulübünde çalışan çok insan var.
 
Orda asgari ücretle çalışanda var,bu insanlar  evlerine ekmek getiriyorlar.Bizim onlarla bir işimiz yok.Çalışan personel sayısını tam olarak da bilmiyorum. Ancak tüm personelin aldığı bedel sanırım Janko’ya ödenen  bedelin onda biri değildir.. Orda çalışanlar emektarlar emekçiler. Ben bir şey derken onları hedef almıyorum. Hatta kulübü büyütelim bu sayı 500 olsun.Ancak şimdiki bütçe 500 kişi çalıştırmaz .TS bir şirkettir ve parayı bilen burayı iyi yönetir, bizimde bu işte tecrübemiz var. 
 
Trabzonspor’un  yıllık geliri 75 milyon TL civarında bunu 125 milyona çıkaracağız. Çalışan yönetim teknik heyet Trabzon’da birbirine girmiş.TS dünya kulübü olacaksa kulübü yeniden yapılandırmak gerek.
 
Trabzonspor’un başında bir CEO olacak.Bu  CEO yönetim içinde olmayacak. Biz yöneticilerin futbolcu ve teknik heyetle işi olmayacak. Bir oyuncunun ne kadar koştuğunu hası yanlış attığıyla bizim işimiz olmayacak. CEO ve onun oluşturduğu ekip bu işi takıp eder.Yönetimde bu ekibi kontrol eder. Bakın Trabzonspor’da antreman sahalarının çimlerine bakan personel  işini iyi yapmazsa zararı Trabzonspor görecek. Biz kulübün yapısını değişeceğiz. Bunu yapabilecek misiniz diye soruyorlar.Bende yapacağız diyorum. Eğer bunu göreve gelir ve yapamazsak ,o zaman Trabzonspor bir kez daha kaybedecek
 
Siyaset ile Trabzonspor’u birbirinden ayıracağım dediniz işadamı olarak bunu nasıl yapacaksınız? 
 
Türkiye’de kulüplerle siyaset niye birbiriyle iç içedir.  Kulüple siyaset niye iç içedir. Biz bunu birbirinden ayıracağız. Ancak Türkiye’de büyük kulüpler siyasetle bir yerde ilişkilidir. Bizim değil Trabzonspor’un menfaatleri söz konusu olduğunda  tabikki siyasilerle ilişkimiz olacak. Bakın GS stadının yapımı ile Akyazı projesi aynı tarihlerde gündeme geldi . Onların stadı bitti bizimki ise daha başlamadı bile. Şunu söylemem gerekli. Türkiye’de hükümette bakanı olan şehirler en şanslı şehirlerdir.Bir şehrin bakanı varsa o diğer şehirlere göre avantajlıdır.  ”Bizim asla siyasilerle hiç bir ilişkimiz olmayacak” demem.  
 
Trabzonspor’un menfaati olduğu her yerde siyasilerle ilişkimiz olur.Ve bu ilişki Trabzonspor’un menfaatleri ile  sınırlı kalır. Mesela sizin de  basın olarak siyasilerle ilişkiniz vardır mesela, Vatandaşında var. Dönüşüm yapılan yerde vatandaşında var.  Ama önemli olan bu ilişkilerde  nerde durduğunuz ve nerde durmanız gerektiğini bilmektir. Siyaset  ve siyasetçi ile Kulüp arasındaki ilişki de durmanız gereken yerde  durmazsanız bu kez siyasetle kulüp iç içe olur. Biz bunu asla yapmayacağız. Trabzon’da Erdoğan Bayraktar’ın bakan olması Trabzonspor için bir nimettir.Mesela İstanbul’da bizim gelir getirecek yerimiz var onun gelirini artırmak için siyasilerle işimiz varsa ilişki kurarız. 
 
  Akyazı projesi ile ilgili  Sn bakanla işimiz varsa tabiî ki  sonuna kadar ilişki içine gireriz. Ancak siyasilerde mutlaka dikkatli olmalı. Ama   siyasetçi  “ Madem ben Trabzonspor’a katkı yapıyorum o zaman Trabzonspor’u da siyasetin içine çekeyim diye düşünürse, bizim onla  tartışmamız,buna  karşı çıkmamız gerek . 
 
 Çünkü hepimiz Trabzonspor siyaset üstü bir kurumdur diyoruz.  O zaman Sn bakan veya başka bir siyasi Trabzonspor’u neden siyasetin içine çeksin. Kulübü siyasetin içene çekmeye çalışanlara “ Trabzonspor siyaset üstü bir kurumdur ,bizim gözbebeğimizdir deriz.
 
Siyasilerle ilişkimiz Trabzonspor’un menfaatleri ile sınırlı olacaktır.Bunun dışında yokuz.  Benim ne siyasi ne ticari bir beklentim var. Siyası beklentim olsaydı bu güne kadar zaten girmek istediğim yere girerdim.  Ticari beklentim de yok.Bakın buradan Trabzonsporluları söz veriyorum: Ben dahil yönetimimde herhangi birinin Trabzonspor üzerinden siyasilerle ilişkisinin dedikodusunu duyar gerçeklik payı olduğunu görürsem o yönetici benim yanımda bir dakika bile duramaz. Çünkü Trabzonspor bu konuda çok çekti. Trabzonspor tüm partilerden uzak dursa siyasiler ne kaybeder,Yada siyasiler Trabzonspor’dan uzak dursa ne kaybederler
 
Mesafeli durmak kaydıyla Akyazı konusunda Bakan Bayraktarın bize katkısı olacaksa ilişki kurarız.Ama ilişkiler sınırlı olmalı.
 
GS stadında Akyazı projesi ile aynı tarihte gündeme geldi onlar yılda 95 milyon kazanıyor bizim stadımız yapılmadı. Işın Çelebi eski bakandır. Çelebi o stad için inanılmaz çaba harcadı.Biz stadı durdurmak için iki kez mahkemeye verdi. O stadın yapılması 27 ay engellendi.bunu yapanlar Trabzonspor’a zarar verdi.Niye o satdı durdurmak için girişem yapanları tephki gösteremedimk. Biz ayağımıza kurşun sıktır.  İhale yapıldı her gece Allaha dua ediyorum.İnşallah biri çıkıpkta bir kez daha itiraz etmez.4 büyüklerden biriyiz Trabzonspor’un stadı yok. 
 
Bakın BJK ile bizimde stadımız yapılacak. Biz seçilirsek Akyazı stadı  BJK stadından önce bitirmek için söz veriyorum. Göreve gelirsek kime gitmem gerekirse ona giderim. Benim için yeni geldi diyorlar ya Bakın ben 8 ay önce  dünyadaki mükemmel statların içindeki dükkanları bile inceledim
 
Galatasaray’ın  adası var. Akyazı  ise yarım ada. O zaman buranın ismi Trabzonspor Yarımdası” olacak. G.Saray ile stat yapmaya birlikte başladık onlar bitirdi. İnsan buna üzülüyor.  Akyazı 7 gün 24 saat yaşayan bir yer olacak. Trabzonspor’un stadı geliri  yıllık 4,5 milyon Akyazı biterse 45 milyon olur.40 bin kişilik stat büyük diyorlar. Dortmund stadı 80 bin kişilik. Kombine bilet almak istiyorsanız 7 yıl beklemeniz gerek çünkü o stadın 7 yıllık kombineleri atılmış durumda
 
Kent dışında yaşayan bir çok kişi Trabzon’da kombine bilet alıyor ancak burada yaşayan akrabalarına veriyor. Biz onların Trabzon’a gelmesini istiyoruz . Niye istiyoruz gelsinler ticaret artsın. Hatta gelirken Trabzonsporlu olmayan dostlarını da getirsinler yaylaları turistik yerleri gezsinler. Uçak seferleri 4 kat artsın.  Akrabalarına kombine bileti vermek yerine  akrabalarına da kombine alsınlar. Sportif başarı gelirse 40 binlik stat dolar.
 
Dünya kulübü olabilirsek Trabzon’un seyircisi Giresun’dan ,Artvinden İstanbul ‘dan Gümüşhane’den Bayburt’tan Rize’den gelir.  Avrupa’nın büyük kulüpleri Trabzon’a gelecek. 40 bin kişi kapasiteli stad büyük değil. Trabzon’a bir gün büyük kulüpler gelecek mi . Geçmişte geldi yine gelecek. Şampiyonlar ligine gidersek, Barcelona veya başka büyük kulüpler Trabzon’a gelirse 40 binlik stad da yetmez Biz Trabzon’u ayaklandırdığımızda bölgeyi de ayaklandırmış oluruz.
 
Ben kendi işimde hayaller kuruyordum. Bazende “Yok artık bu kadar da  olmaz Muharrem,büyük hayaller kuruyorsun” derdim. Sonra zaman geçtikçe kurduğum büyük hayallerin ne kadar küçük hayaller  olduğunu gördüğümde   kendime şaşırdım. Bakın kurduğunuz hayallerinizin sizi şaşırtması gerek. Eğer yaptığınız işte hayallerinizi gerçekleştiremeye yetecek tecrübeye sahipsiniz hayalleriniz gerçekleşir. Benim kurduğum hayal geçmişte Trabzon’un başardığı işler.  Trabzonspor dünya kulübü olacak mı olmayacak mı? 
 
Başkası için bir şeyler yapmak çok önemli.Bakın biz Trabzonspor için bir şeyler yaparsak değer kazanır. İçi Trabzonspor sevdasıyla yanan dostlaramız için bir şeyler yapmalıyız İçi Trabzonspor için yanan insanları gururlandıracak bir takım yaparsak onlarda Trabzonsporlu olmayan arkadaşylarını alır Trabzona gelir.
 
Ben kendim için yapacaklarımı yaptım. Bundan sonra kendim için yaparsam bana şunu derler “EEE gözün doysun. Başkası için ne yaptığınız önemli. Akyazı stadı bir yapılsa Ahhhh stad ahhh stad.Orası bir yapılsın görüsünüz?
 
İhale yapıldı. İhaleyi alan firmalarla  görüşmedim.  Biz kongrede seçimlir ve göreve gelirsek Akyazı stadını yapacak firmanın önünde  bir engel varsa aha buradan söz veriyorum.  Buradan o stadı bitirmeleri için Trabzonspor için onlardan 50 kat daha fazla çalışır destek veririz. Firmanın önünde Hangi engel varsa her türlü desteğe hazırız .O stadın bir an önce bitmesi gerek. Burayı yapacak firmanın orayı bir an önce bitirmesi için bir engel varsa  Trabzonspor’un güçlerini kullanarak onlara desteğe hazırım. Akyazı’nın bir an önce bitirilmesi için  burayı yapacak firmayı kendi firmamız gibi sahipleniriz
 
Avni Aker’e yapılacak her şeyi Sadri başkan ve yönetimi yaptı zaten. Artık oraya yapılacak masraf boşa olur. Biz oraya yapılacak masraf yerine o parayı kaliteli bir iki futbolcu almak için kullanırız. Biliyorsunuz Türkiye’de yıldız oyuncu  bulmak zor. Aynı sakıntıyı yabancı yıldız oyuncuda da çekiyoruz.
 
Trabzonspor’un  parlak takım olması için yıldız futbolculara ihtiyacı var. Ama yıldız futbolcuda kabul edilir bir yıldız olsun. Yerli yada yabancı Geldiğinde tartışılmayacak yıldız olsun.Yıldız futbolcu gibi oynasın..
 
Bayan yönetici alacağız. Görüştüğümüz birkaç isim var.Henüz karar vermedik. Trabzonspor yönetiminin seçim kazanmak gibi bir derdi olacak. Kazanan ekibin birlikte çalışması seçimden çok daha önemli.Parçalanma olursa sorun çıkar.
 
Çünkü iç sorunlarla uğraşmak istemiyoruz.Beni şu ana kadar hanımefendi delegelerle toplantı yaptık onrda aldığım enerjiyi hiçbir yerde almadım.Bakın biz ceza aldık stadı kadın ve çocuklar doldurdu.Şunu gördüm Kadınlar bizin en büyük gücümüz ve dinamiğimiz. Kadın erkeği idare ediyorb.Çocukların yetişmesini kadına bırakıyoruz.Bu kadar büyük sorumluluğu üzerine alanları niye stadı getiremiyoruz .25 bin kadın stadı doldurdu.Demek ki 25 bin seyirci var.Trabzonlu kadınların takıma bağlığı ilye diğer kulüp taraftarı bayanların kulüplerine bağlılığı arasında çok fark var.Trabzonlu bayanlar daha tutkulu ve takımlarına daha bağlı. 
 
Trabzonspor’un gelirlerine artıracağız. Kombine stad sponsor la bunu yaparız.İstanbul kulüpleri ile yarışıoruz.Bu gibi gelirler yetmez.İstanbul’un ekonomisi eli yarışmak için bizim başka şey yapmamız gerek. O zaman geçmişte yaptığımız gibi yapıp üreteceğiz.
U15-U17  Türkiye şampiyonu iki takımımız var. Niye A takıma buradan yıldız futbolcu gelmesin.Tüm Türkiye’nin imreneceği alt yapıyı kurmak boynumuzun borcudur,yoksa İstanbulla yarışamayız.  Alttan iyi geliyoruz bir yerde tıkanıyoruz. Bunu sebebini bulmalıyız.
 
Biz göreve gelirsek Başkan sağ tarafına A takım teknik direktörünü aldığında diğer yanına da alt yapı sorumlusunu alacak. Hem başkan,hem yönetim  hem A takım hocası, önce alt yapı antrenörünü  övecekler.Alt yapı teknik adamı A takım hocası kadar kazanmalı. Bu entegre bir yapı.Alt yapı sadece Trabzon yada 1461 takımı değil.Tüm Trabzon olacak bölge olacak, İstanbul yada Ankara İzmir.
 
1461 Trabzon her yıl şampiyon olmalı. Tek hedefi var. 1461 Trabzon Şampiyon olamadığı her sezon başarısız demektir.  Ama 1461  amacı süper lige çıkmak olmamalı. Süper ligde takımımız var adı Trabzonspor  buradan her yıl  A takımda oynayacak  en az 2 oyuncu yetiştirmek zorundayız. 3 - 4 yıl sonra 4 oyuncu almazsak başarısız . O zaman da Dünya kulübü olamayız
 
A takıma 1461 Trabzon’dan  alt yapıdan ilk yıllarda 2 daha sonra en az futbolcu gelmezse  başarısız . O zaman para verip oyuncu almamız gerek. Paran yetmiyor. O zaman bir yerden bulacaksın..  O zaman kulüp batıyor batsın… Batamaz  2014 de UEFA kriterleri geliyor . Öyle Muharrem Usta para veriyor olmuyor. Zaten UEFA yöneticilerin para vermesini kabul etmiyor ki. 2 oyuncu Çay fabrikası 4 oyuncu Fındık fabrikası. Trabzonspor’un futbolcu yetiştirme fabrikası olmalı.
 
Avrupadan hoca gelecek bizimde başarılı hocalarımız onlarla çalışacak.Bir yönetici bu işle ilgilenecek o yöneticinin de  başarısını da bunla ölçeceğiz. Başkan tüm bunlarında sorumlusu olacak
 
Trabzonspor basketbol kulübü bünyemizde olacak. Trabzonspor’da iki ayrı yönetim iki başkan olmaz.Tek başkan olmalı. Basketbol kulübünün ciğerini  bilirim. O dönem Trabzonspor’un isminin kullanıp kullanmayacağını bile bilmiyordu o dönem basketbol takımındaki yöneticiler. 
 
Burada başkanlar kırıştı.Bu sistemi çökertir.Trabzonspor yönetimi basketbolu de bünyesine katmalıydı. Basketbol takımı o dönem TS yönetiminden destek alamadı.Bana geldiler. Destek istediler. Madical Park marke oldu,beni kimse tanımazdı. Ben kurumu marka yapmayı hedefledim.İsteseydim kendimide marka yapardım.  Bana gelen ekipte  Ceyhun eskici Hüseyin Balaban ve Celil bey vardı.Bende Trabzonpor’un  Basketbol takımı OLSUN İSTEDİM DESTEK VERDİM.yÜKYükselme gurubu maçlarında Yozgatta olduğumu maçları salonda çocuklarımla eşimle izledim.Orda yönetici ve takımla birlikteydim.
 
Yöneticiler bana ilk geldiklerinde şunu dediler 500 bin dolar vermezseniz yabancı basketbolcular ülkelerine dönüyor. Hoca gidiyor takım küme düşüyor. Trabzonspor’un  küme düşmesini taşıyamazdım ,içime sindiremezdim,parayı verdim.Ligde kaldılar. Yapı iyi işlemiyordu.Ben yöneticide değilim. Onlara da anlattım.Borç verdiğim paralarda oldu .Bakın bağış değil borç. Sonra borç verdiğim paraları da almadım. Ben basketbol takımına ne kadar verdiğimi  hiç söylemedim.Şimdi de söylemek istemiyorum ama ısrarla bu konu gündeme getiriliyor.İlk kez söylüyorum, Trabzonspor’a 6 trilyon verdim
Devrim yapanlar eskiyi tarihe gömerler yeniyi gösterirler ki devrime herkes sahip çıksın.Biz bunu yapmayacağız.Devrim Trabzonspor’a karşı bir devrim değildir.Trabzonspor tarihinde yapılan tüm işlere sahip çıkıcağız
 
Asbaşkanlık tarihe karışıyor.Trabzonspor’da asbaşkanlık iki ayrı başlılık oluşturuyor.Biri Trabzon’iun öteki İstanbul’un başkanı gibi oluyor.Çok başlılık iyi değil.Trabzonporda asbaşkınlık görevi tüzükten kaldırılmalı
 
Bana eski değilsin diyorlar yeni üyesin diyorlar.Seni iyi tanımoyor Trabzonsporlular diyorlar .O zaman niye secçim yapıyoruz eskilerden birini getirelim başkan yapılam seçimlere gerek yok.Madical parki marka yapan isteseydi  kendinide marka yapardı.Ben görünmek istemedim. Ama beni tanıyon tanır en üstekilerde tanır. Bakın ben tanınmadığım için ailemle gidep herhangi bir marketten alış veriş yapamıyordum Sepeti alıp içine istediğim şeyleri konuyordum kimsenin dikatını de çekmiyordum. TSye başkan olursam bunu yapabalirmiyim yada ne kadar tanınmayabilirim onuda bilmiyorum
 
Trabzonspr’un isminin başına ne bir marka ne bir isim gelebilir.O markanın ne önüne ne arkasına bir isil gelebilir. 
 
Acıbadem Trabzonspor7un sponsoru.Acıbadem kimin.,Bakan TS stadına Doğuş afişleri var.Sponor doğuş.Peki kim sahibi İkiside fenerli. Ben bir marka yarattım herlerde olmalı. Evdeki beyaz eşyaların üretecisi kim ya BJK li Ya fenerli.Araçlara bakın kimin. Giydiğimiz elbiseleri kim üretiyor.Ya GS li Y FB’li ya da BJK’li 
 
Fenerbahçe ile Madical parkın sözleşmesi iptal edilmek üzere belkide edildi.
Kulübün başına getirmeyi planladığımız CEO muz belli ancak isim vermem.Teknik heyetimizde  ona bağlı olarak çalışacak.Teknik heyetimizde kafamızda bile Tolunay hocanın da arkasındayız:yeni sezonda teknik ekibimiz kim olacak belli. Ama çok önemli iki maç var ne olur onu konuşmayalım.
 
Benim ailemde Fenerbahçeli kimse yok.  Ben okuldan kaçıp Trabzonspor maçlarına gittiğim için az fırça yemedim.Okulumuzun müdürü rahmetli Yusuf Şen de o dönem adam yiyor korktuğumuz biri.Buna rağmen ben kaçıp maça gidiyordum .
Benim 3 çocuğum var .Ara ara onlar için bazen Fenerli bazen Galatasaraylı diye haberler çıkıyor. Bakın eşim de bende çocuklarımda Trabzonsporlu. Bunlar magazin basının işleri. Fenerli GS’li BJK’li olmak suç değil ama bizde kimse yok.Herkes Trabzonsporlu. Bizde herkes Trabzonsporludur diye dünya basınına ilan mı vermem gerekiyor 
 
75 -85 arası müthiş bir tarih yazdı Trabzonspor. 2010 -2011 sezonunda Trabzonspor şampiyon oldu. Kim aksını söyleyebilir. Kupa için iki yol var. Biri hukuki diğeri disiplin.Mahkemelere baktığınızda hukuk mücadelesi bölük pörçük yürütüldü.Şimdi konu Yargıtay da .Bende takip ediyorum. 2010-2011 futbol sezonun şampiyon olduğuna TFF ve UEFA karar verecek. Mahkeme ise sadece şike olup olmadığına bakacak. Bizim için TFF bölümü önemli. Bakın TS seçiminden daha önemli dir bizim için TFF seçimidir. Bakın Trabzonspor delegeleri bizi seçer yada seçmiz Tüm Trabzon’un TFF seçimlerine  ye kitlenmesi gerek. Hemde şimdiden hazırlak başlamalı.  TFF’de etkili olursa O kupa Trabzon’a gelir.Bu gün gelmezse yarın gelir.
 
TFF’de güçlü olursak 2010-2011 futbol sezonun şampiyonu olduğumuzun karanın çıkartırız
 
 
 
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler