"Yabancı çöplüğüne dönüşmemesi için..."

Spor Hukuku Uzmanı ve eski Türkiye Futbol Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Yunus Egemenoğlu, "yabancı oyuncu" ile ilgili yeni düzenleme çalışmalarına ilişkin, "Türkiye'nin yabancı oyuncu çöplüğüne dönüşmemesi için bazı kriterlerin konulması lazım"

"Yabancı çöplüğüne dönüşmemesi için..."
Spor Hukuku Uzmanı ve eski Türkiye Futbol Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Yunus Egemenoğlu, "yabancı oyuncu" ile ilgili yeni düzenleme çalışmalarına ilişkin, "Türkiye'nin yabancı oyuncu çöplüğüne dönüşmemesi için bazı kriterlerin konulması lazım" dedi.
 
Egemenoğlu, yaptığı açıklamada, TFF Başkanı Yıldırım Demirören'in, düzenlediği basın toplantısında yabancı oyuncu kuralı hakkında düşüncelerini dile getirdiğini, bunun uygulanabilmesi için yönetim kurulu kararı alınması gerektiğini söyledi.
 
"Yabancı oyuncu" kuralına ilişkin yapılacağı söylenen değişikliklerle ilgili pek çok soru işareti bulunduğunu savunan Egemenoğlu, bunlara ancak TFF tarafından alınacak kararların metninin görülmesiyle yanıt bulunabileceğini kaydetti.
 
Egemenoğlu, söz konusu açıklamaya göre, kulüplerin 18 kişilik maç kadrosunda 14 yabancı bulundurabileceğini ve bunların 11'inin sahada yer alabileceğinin anlaşıldığını ifade ederek, kadroda altyapıdan yetişen oyuncu tutma zorunluluğunun zaten mevcut talimatlarda yer aldığını, bunu yapmayan kulüplere para cezası verildiğini bildirdi.
 
Yabancı oyuncuyla ilgili serbestliğin avantajları olduğu kadar riskli yönünün da bulunduğuna dikkati çeken Egemenoğlu, "Türkiye'nin yabancı oyuncu çöplüğüne dönüşmemesi için bazı kriterlerin konulması lazım. Bu henüz belli değil. TFF Yönetim Kurulu, bu konuda kapsamlı, ileride kulüpleri mali ve idari açıdan sıkıntıya sokmayacak kriterler belirlemeli" diye konuştu.
 
- "Doğru bir karar"
 
Görev aldığı eski TFF yönetiminin, yabancı oyuncu serbestliğiyle ilgili bir çalışma yaptığını ve bu konuda, yaş, ülkesinin milli takımında yer alma sayısı, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin futbolcusu olması gibi bazı kriterler belirlediğine işaret eden Egemenoğlu, şu değerlendirmelerde bulundu:
 
"Kulüpler Birliğinin de yabancı oyuncu ile ilgili kriterleri vardı ama son açıklama pek çok soruyu da beraberinde getiriyor. Örneğin 14 yabancı oyuncusu bulunan kulübün bir alt lige düşmesi halinde bu yabancı oyuncular ne olacak? Mevcut durumda sözleşmesi devam eden yabancıların 3'ü kadroda yer alabiliyor. Elinde 14 yabancı bulunan kulüp bir alt lige düşmesi halinde, gelirlerinde de ciddi bir azalma olacağı için çok ağır bir mali külfetin altına girecek. Ayrıca bu kulübün düştüğü bir alt ligdeki diğer takımlarla arasındaki rekabet şartları da bir anda değişmiş olacak. Tüm bunlar henüz aydınlatılabilmiş değil.
 
Spor Toto Süper Lig'deki kulüplerin önemli bir kısmı, yabancı oyuncu sayısının serbest bırakılmasını iki yıldır istiyordu. Mevcut federasyon, sürekli aksi görüş bildiriyordu hatta yabancı oyuncu sayısında daraltmaya gitmişti. TFF, henüz kriterleri belli olmasa da doğru bir karar vermiştir. Son iki yılda yerli oyuncu ücretleri çok ciddi artış gösterdi. Yabancı oyuncu sayısının serbest bırakılması kararının gelecek sezona ertelenmesi, yanlışta 6 ay daha ısrar anlamına geliyor."
 
Yunus Egemenoğlu, henüz konuyla ilgili bir metin olmamasına karşın yabancı bir ülkede yaşayan, bulunduğu ülkenin milli takım formasını giyen ve Türk kimliği taşıyanların "yabancı oyuncu" statüsünde sayılacağının açıklandığını hatırlatarak, bu durumun hukukun "eşitlik" ilkesine aykırı olduğunu ve dava açılması halinde bu oyuncuların "yerli statüsü"nde oynatılabileceğini sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Spor